Co to jest "na kosę" ? - nie bój nie łowię :)
Wersja do druku
Po chwili zastanowienia postanowiłem usunąć moją odpowiedź. Bodzip, jak nie zdążyłeś przeczytać, to pisz na priv ;), ty nie wedkujesz, ale ...
Sladami Jana Matejki w Krakowie.
Dworek Jana Matejki w Krzesławicach – Muzeum Pamiątek po Hugonie Kołłątaju i Janie Matejce – staropolski dworek wystawiony w 1826, którego obecnym właścicielem jest Towarzystwo Przyjaciół Sztuk Pięknych w Krakowie. Jan Matejko zakupił dworek w 1876 za pieniądze ze sprzedaży obrazu Stefan Batory pod Pskowem.
Adres: Ul.Melchiora Wańkowicza 25, Kraków
JM1
Załącznik 136954
JM2
Załącznik 136955Widok z parku na XVII w.kosciol pw.sw.Jana Chrzciciela.
Załącznik 136956
Na krakowskich Plantach pomnik Mistrza Jana.
Pomnik, którego projekt wykonał profesor krakowskiej ASP JanTutaj,został odsłonięty 12 listopada 2013 przez prezydenta Krakowa w przypadającą 175 rocznicę urodzin i 120 rocznicę śmierci artysty.
Załącznik 136957
Gmach Akademii Sztuk Pieknych jego imienia przy palcy Jana Matejki.
Załącznik 136958
Plac Jana Matejki.
Załącznik 136959
Dom Jana Matejki przy ul.Florianskiej 41
Stara, krakowska kamienica (przebudowywana w XVIII i XIX w.) jest miejscem, w którym urodził się, mieszkał z rodziną, tworzył i zmarł Jan Matejko.
Załącznik 136960
Na podziwianie dziel malarza zaprasza Muzeum Narodowe w Sukiennicach.
Załącznik 136964Milej wedrowki.
.
Kon, świetne zdjęcia i kapitalna narracja. Dzięki za pomysł na kolejny spacer po krakowie z aparatem.
Pozdrawiam w imieniu KOT-ów ;)
ps . pierwsz fotka, myślałem za pierwszym spojżeniem, że to Rydlówka ;)
Jeszcze musisz dołożyć do kompletu jesień i (chyba) wiosnę:)
---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Od czasu do czasu wpadam do Krakowa, ale jakoś nie widziałem do tej pory tego pomnika. Dzięki za info. Muszę kiedyś tam podejść, bo przyznam, że spodobał mi się:)
Cos z minionej rzeczywistosci:
Muzeum PRL-u - placówka muzealna znajdująca się w dawnym kinie Swiatowid w Nowej Hucie na os.Cenyrum E 1.Istnieje od kwietnia 2008 roku
Głównymi pomysłodawcami i animatorami powstania Muzeum PRL-u są Krystyna Zachwatowicz i Andrzej Wajda
1Załącznik 137164
2.Załącznik 137165
3.Załącznik 137166
Obecnie jest wystawa zdjeci z minionego okresu Henryka Hermanowicza.
Wydawało mi się onegdaj, że muzeum w "moim " kinie już zlikwidowano jakiś czas temu.....
Piszę w moim bo spędziłem tam moją młodość . Pod Swiatowidem były randki, szło się (stare konie) na "poranek" dla dzieci za całe 3 zł. Nieraz się stało w długich kolejkach by zdobyć bilety na jakiś Amerykański hit.
W zimie zawsze wewnątrz było pełno młodzieży, która udawała, że czeka na seans a sumie chodziło o to , że w środku było cieplo i można było z dziewczynami postać w ciepełku... Dzisiaj młodziesz tego nie zrozumie mając kasę i zatrzęsienie różnistych knajp, barów klubów.....