ma kropa 1.5 wiec jest problem ze szklamiCytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Wersja do druku
ma kropa 1.5 wiec jest problem ze szklamiCytat:
Kółka mnie nie ruszają, ale to Rafał musi wybrać pomiędzy
1. dwa kółka --> jedno
2. Niskie ISO spore szumy --> bardzo wysokie ISO (do 6400) małe szumy
4. brak stabilizacji --> stabilizacja matrycy
5. RAW --> brak RAW
6. brak lub słabe rozpoznawanie twarzy --> szybkie i dokładne rozpoznawanie twarzy
7. średnia lub słaba szybkość --> duża szybkość do 5 klatek/sek
8. 24 lub 28 mm --> 32-36mm
Zibi ale naprawde uwazasz ze rozpoznawianie twarzy to jeden z fjuczerow na ktore w ogole warto zwracac uwage?
Dag-Ricoh GX100 to profi kompakt i gdyby tak doposażyć go we wszystkie akcesoria to pewnie ceną przebiłby body E3, kogo na to stać? Wydawców prasowych? "Zwykły" łapacz fotek, o dochodach Kowalskiego może sobie kupić cieniutkiego Ricoha R7 o zakresie 28-200, stabilizacji matrycy i bodajże z oprogramowaniem w body umożliwiającym korekcje lini pionowych i ustawieniem ostrości od 1cm. Tylko ilu ludzi jest zainteresowanych Ricohami lub np Sigmą DP1 z rewelacyjną matrycą Foveon?
Tak w przypadku fotografowania ludzi tak, zwłaszcza jak to robić Rafał. Nieraz na z cichca z biodra, bez kadrowania i ustawiania. To może zapewnić dobrą jakość zdjęć. Ja Cię rozumiem, że nieufnie do tego podchodzisz. To zrozumiałe mało kto tego tak naprawdę używał na większą skalę. Rafał pożycz taki aparat :) i połaź po mieście.. potem opowiesz wrażenia i pokażesz co to potrafi :)
Don Pedro - R7 jest fajny, moja kobitka ma R5 i sobie chwali a to prawie to samo, tylko to aparat dla kobitki...
Ojej, uuu. Dag - zapachniało mi konserwatyzmem. Aparat dla kobitki.... To dla prawdziwego mężczyzny ma być? Leica Digilux 2 o pięknym rasowym szkiełku i jasności F2.0
Oczywiście, wszystko do G5 to obecnie zabytek dystansowany jakością przez wiele dzisiejszych najtańszych małpek. Jednakże g9 odstaje jakością od prawie wszystkich dzisiejszych kompaktów z kilku względów - szkło, szumy i budowa (bardzo przemyślana i dość pancerna) i na teraz jest to legenda wraz z tą leicą coś tam i rikochem. (g7 byłby miał podobnie, ale rawa nie ma i odpada).Cytat:
Zamieszczone przez blady
Prawie zgadłeś. :D Mam taki aparacik, ale wcale nie chcę się go pozbywać.Cytat:
Zamieszczone przez Dag
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Zgadza się. Powinienem postawić piwo za trafienie w dziesiątkę. Proponowany aparacik to właśnie Canon S-70. Był to dość krótko produkowany model i przez to jego popularność i dostępność jest ograniczona. Nie chciałem by przeglądarki internetowe pokazywały linki do pochwlnego tekstu Canona na OC, więc nie nazwałem modelu licząc na domyślność.Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
Canon S-70 to praktycznie cały G-6 w mniejszej obudowie, ze zmienionym obiektywem i brakiem gorącej stopki pod lampę. Matryca, procesor, zastosowany AF i inne osiągi są identyczne. Wystarczy poczytać o G-6 i mamy pełny obraz co potrafi mniejszy S-70. Następca S-70 (Canon S-80) został już pozbawiony trybu RAW, więc nie spełnia wymagań Rafała.
Ja mojego S-70 kupiłem prawie 3 lata temu i zapłaciłem ponad 2k. Czasami się zastanawiam, czy w ogóle potrzebna mi jest lustrzanka przy normalnych fotkach rodzinnych w plenerze. Ta zabawka (S70) daje zadziwiająco dobrej jakości obraz i pomyślałem, że doskonale przydała by się Rafałowi do jego ulicznych fotek. Czasami widziałem oferty na Allegro z ceną 600-700zł za S-70 i to w opcji "kup teraz". Solidna aluminiowa obudowa w grafitowym kolorze i praktyczna pokrywka obiektywu, uruchamiająca jednocześnie aparat to również zalety tego profesjonalnego malucha.
Pozdrawiam.
Dorjan, a pilocik do tego jest? I czy do dostania gdziekolwiek?