Załącznik 135387 150mm
Załącznik 135388 100mm
jeszcze dwa do kolekcji, więcej nie ma sensu chyba wrzucać
Wersja do druku
Załącznik 135387 150mm
Załącznik 135388 100mm
jeszcze dwa do kolekcji, więcej nie ma sensu chyba wrzucać
To może pokażmy co dzieje się po znacznym podniesieniu ekspozycji. Pierwsze na domyślnych ustawieniach w LR (bez korekt)
1. przed Załącznik 135397 po Załącznik 135398
2. przed Załącznik 135399 po Załącznik 135400
Ciągle zastanawia mnie czy to nie jest jakiś problem współpracy z body. Np może wyłączenie korekcji winietowania zlikwiduje ten problem.
Na drugim zdjęciu ciężko doszukać się tego czegoś dopiero mocniejsza zabawa coś tam wyciąga, ale jednak to coś na zdjęciu jest. I coraz mniej mi się to podoba. Co prawda aż tak mocno zdjęć nie obrabiamy ale czy takie zapisywanie obrazu powinno mieć w ogóle miejsce.Załącznik 135413
Na drugim widać mniej. Przejścia nie są takie kontrastowe ale za to w rozjaśnionych cieniach bardzo widoczne są przebarwienia. Tego być nie powinno.
Edit.
Niestety nie mam podobnego zdjęcia z mZD 40-150. Wstawię za to z manuala M42, tj. z Pentacona 50/1.8 MC, który niewątpliwie ma gorsze powłoki antyrefeksyjne. Pojawiły się takie głosy, że to może być przyczyną.
Pierwsze jak zwykle RAW na domyślnych ustawieniach w LR, drugie po podniesieniu ekspozycji na +2,5EV (dalsze podnoszenie ekspozycji, kontrastu itp. również niczego niepokojącego w obrazku nie wprowadza). W cieniach nie pojawiają się żadne przebarwienia.
przed Załącznik 135414 poZałącznik 135415
Więc powłoki (ich jakość) moim zdaniem możemy wykluczyć.
Jak pogoda pozwoli postaram się zrobić podobne obiektywem mZD 40-150.