Dobrze, jutro zrobię RAW+JPG.
I pamiętaj, obiecałeś nie pokłócić się:grin:
Wersja do druku
Nie rozumiesz?
To może poczekasz, aż zrozumiesz?
No tak, nie skonwertowałem do formatu internetowego.
Załącznik 127369
Taki jest "oryginał" przetworzony do 1024KB.
Dzięki jck. Teraz już wiem jak to w Olympusach jest z tym "Telekonwerterem":wink:
Oj tam, nie rozumiesz bo masz Lustrzankę, a w lepszych aparatach nie ma takich wynalazków jak zoom cyfrowy:wink: Tak poważniej to się z Tobą zgadzam. Roztrząsanie RAW-ów mija się tu z celem. Choć oczywiscie warto robić w tym formacie zdjęcia szczególnie w trudnych warunkach.
Krótki test z użyciem i bez telekonwertera cyfrowego:
t. wyłączony
Załącznik 127544
t. włączony
Załącznik 127545
t. włączony
Załącznik 127537
ORF t. włączony
Załącznik 127536
Trzeba przyznać, ze w tym teście ta "kasza" praktycznie jest niewidoczna. Zależy pewnie też w jakich warunkach zostało zrobione zdjęcie i co się na nim znajduje. Jeśli będzie więcej jednolitych i nieco ciemniejszych powierzchni sadzę, że wtedy to wystąpi. Zrobiłem porównanie wycinków kadru (crop 1:1) dwu pierwszych zdjęć dopisując do nazwy pliku informacje jaki zoom był użyty. Oczywiście każdy może to sam sprawdzić zaglądając w wstawione pliki.
Takie bliższe porównanie na jednym obrazku myślę wskaże jednoznacznie dlaczego należy zrezygnować z zoomu cyfrowego, szczególnie gdy się ma do dyspozycji zoom optyczny.
(klikać do oporu): Załącznik 127552
Wciąż wracasz do zoomu optycznego, wykluczacie z helmuth-em z góry RAW-y, nie uwzgledniasz w swoich wywodach cyfrowego poprawiania wad optycznych obiektywów przez oprogramowanie producentów w m4/3.
Innymi słowy zastępujesz jedną ingerencję drugą i zastanawiasz się co jest dla wszystkich lepsze...
A tak naprawdę lepsze jest tylko użycie optyki z czasów 4/3 lub korzystanie z przyjemnościa z mniejszej współczesnej optyki i związanymi z nią rozmaitymi ingerencjami programowymi w obrazek oraz lepszym AF-em.
Pozostałe parametry graniczne są bez sensu. Każdy może skorzystać z dobrodziejstwa pomysłów inżynierów producenta lub z nich nie korzystać.
A tak na marginesie ten cyfrowy konwerter daje obrazek lepszy od tego z użyciem mojego EC20. Więc może nie jest taki zły....
Cała reszta ma mniejsze i wtórne znaczenie.
Ja wybrałem świadomie dla siebie wariant z optyką 4/3, kto inny wybierze wygodę i optykę m4/3.
Przecież w tym wszystkich chodzi o to by nas wszystkich nasza fotografia cieszyła, przynosiła nam radość.
Dowodzenie wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi jest bez sensu gdy wiadomo, że najważniejsze jest by było jak najwięcej świąt.
PS. Z RAWa możesz sobie to samo zrobić lepiej... Wystarczy przyzwoity program i wiedzący o co chodzi użytkownik co było już wcześniej udowodnione...