Odp: Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec
Zdjęcia dałem tylko przykładowe, to nie poruszenie, Na ISO-200 jest tak samo przy bardzo krótkim czasie naświetlania. Zresztą ja nie napisałem, że jest źle, jestem okropnie zadowolony i nawet na tych wysokich ISO mi odpowiada jakość zdjęć. Oglądałem zdjęcia z innych aparatów, żaden też z moich poprzednich się do takiej jakości nie zbliżał. Jestem po prostu ciekawy, czy na przykład zmiana optyki poprawi sprawę :) Chociaż i tak już myślę na jakie obiektywy się nastawiać.
To silnik jpeg, dający rozmemłane detale. Wyłączenie odszumiania trochę powinno pomóc, zaś raw całkowicie rozwiąże problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To silnik jpeg, dający rozmemłane detale. Wyłączenie odszumiania trochę powinno pomóc, zaś raw całkowicie rozwiąże problem.
Ja robię RAW+JPG i w przypadku XZ-2 często stwierdzam, że nie ma sensu brać się za RAW-a, bo JPG jest nad wyraz zadowalający.
Obrobisz troche w programie i bedzie dobrze-zobacz minuta obrobkiZałącznik 126487A z rawa to bedzie mniut i rodzynki.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ja robię RAW+JPG i w przypadku XZ-2 często stwierdzam, że nie ma sensu brać się za RAW-a, bo JPG jest nad wyraz zadowalający.
A to już kwestia tego, co kogo zadowala. Po doświadczeniach z E-M10 mogę stwierdzić, że jpeg nadaje się dla ludzi, którzy chcą wyświetlać fotki na ekranie albo wydrukować zdjęcie na papierze, ale raczej nie dla tych, którzy chcą oglądać gałązki w powiększeniu 1:1.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A to już kwestia tego, co kogo zadowala. Po doświadczeniach z E-M10 mogę stwierdzić, że jpeg nadaje się dla ludzi, którzy chcą wyświetlać fotki na ekranie albo wydrukować zdjęcie na papierze, ale raczej nie dla tych, którzy chcą oglądać gałązki w powiększeniu 1:1.
To chyba nie jest kwestia tylko E-M10 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Oczywiście, że nie. Większość aparatów tak ma :)
No muszę powiedzieć, że jak się wyłączy odszumianie, to JPEG wygląda i tak nieźle w porównaniu do RAW, nie widać jakiejś okropnej obróbki degradującej zdjęcia jak w niektórych kompaktach. Chociaż znowu często czytam, że ludzie szumów nie lubią, mnie się natomiast takie ziarniste zdjęcia podobają i chętnie taki szum bym zostawił.
No to pozostaje uczyć się Lightroom i szykować na przyszłość pieniążki na lepsze obiektywy.
Dziękuję Wam jeszcze raz za pomoc i rady :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Nie wiem czy to kwestia matrycy, czy silnika JPG, pewnie jednego i drugiego, w każdym razie E-M10 i inne na tej matrycy szumią tak hmmm - galeretowato, co nie do końca się może podobać, chociaż poziom szumu jest relatywnie niski, w dodatku ginie na papierze. Inaczej było w E-PL1 - tak szum był ziarnem/piaskiem, odpowiednio ustawiony silnik JPG dawał efekt, który bardzo lubię.
Jestem amatorem ale też mam jakąś fobię oglądania zdjęć w 100% crop-ie, więc wiem co Cię boli :) Dodatkowo mam 14-42 II , 45mm 1.8, samyang 7.5 FE, oraz czekam na zamówiony 12-40 2.8.
To co mogę powiedzieć to fakt, iż 14-42 w kicie, robi zdjęcia, ale jeżeli chcesz oglądać cropy 100% i zależy ci na ostrości, to zainwestuj w jakąś stałkę, np. 45mm 1.8. Pooglądaj sobie też zdjęcia na Flickr - https://www.flickr.com/photos/116774376@N08/ większość robione 45mm. Jest różnica.