Odp: Wycieczka w Dolomity
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
... Co do Auto Mask, to jak porządnie wjechałem pędzlem na góry,
to się pomalowały. Przy delikatnym operowaniu, było ok. Czy to tak działa ?
Można tak powiedzieć. Tylko bez tego Auto Mask trzeba jeszcze bardziej uważać aby nie wyjechać poza obszar, element, który chcemy zaznaczyć (zamalować). Oczywiście nie zawsze jest konieczność używania tej opcji. Pędzel ma dwa jakby okręgi (wtapianie - Feather) i tym wewnętrznym na pewno nie można wtedy wjeżdżać na strefę, której nie chcemy zamalować. Zakres wtapiania możemy sobie regulować.
Odnośnie nieba jeszcze i pedzla. Trzecim bardzo przydatnym suwakiem jest Highlights. Działa na przygaszenie świateł tylko. Exposure działa kompleksowo. Nawet jak na niebie będzie ciemniejsza chmura to ją jeszcze bardziej przyciemni, a Highlights nie. Można sobie ustawić Exposure -0,25 ; Clarity +30 ; Highlights -40 (-50) rozwinąć predefiniowane (Custom) ustawienia pędzla i zapisać jako preset z swoja nazwą np. ciemniejsze niebo. Później przy obróbce innego zdjęcia wystarczy rozwinąć Custom i wybrać to swoje zapisane. W zależności od zdjęcia i potrzeb suwaki oczywiście można skorygować ale jednym kliknięciem mamy już 3 wstępnie ustawione.
W 12 coś mi niebo za bardzo w fiolet wpada no ale możliwe, że takie było.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Można tak powiedzieć. Tylko bez tego Auto Mask trzeba jeszcze bardziej uważać aby nie wyjechać poza obszar, element, który chcemy zaznaczyć (zamalować). Oczywiście nie zawsze jest konieczność używania tej opcji. Pędzel ma dwa jakby okręgi (wtapianie - Feather) i tym wewnętrznym na pewno nie można wtedy wjeżdżać na strefę, której nie chcemy zamalować. Zakres wtapiania możemy sobie regulować.
Odnośnie nieba jeszcze i pedzla. Trzecim bardzo przydatnym suwakiem jest Highlights. Działa na przygaszenie świateł tylko. Exposure działa kompleksowo. Nawet jak na niebie będzie ciemniejsza chmura to ją jeszcze bardziej przyciemni, a Highlights nie. Można sobie ustawić Exposure -0,25 ; Clarity +30 ; Highlights -40 (-50) rozwinąć predefiniowane (Custom) ustawienia pędzla i zapisać jako preset z swoja nazwą np. ciemniejsze niebo. Później przy obróbce innego zdjęcia wystarczy rozwinąć Custom i wybrać to swoje zapisane. W zależności od zdjęcia i potrzeb suwaki oczywiście można skorygować ale jednym kliknięciem mamy już 3 wstępnie ustawione.
W 12 coś mi niebo za bardzo w fiolet wpada no ale możliwe, że takie było.
Dzieki za rady. Skorzystam na pewno :)
Co do nieba, to rzeczywiscie troche fioletowe. Moze zrobie kolejne wejscie, z ocieplonym niebiem.
Aby efekty byly, trzeba cwiczyc.
3 załącznik(ów)
A tu fotki z Mikulova, ładnego miasteczka po drodze do Włoch.
13.Załącznik 123358 14.Załącznik 123359 15.Załącznik 123360
Mikulov. Dziesiątki razy przez niego przelatywałem do Grazu, za każdym razem miałem się zatrzymać i pofocić. Nigdy się nie udało ;(. A zdjęcia śliczne.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
A tu fotki z Mikulova, ładnego miasteczka po drodze do Włoch.
Ja tak tylko względem 15-tki
nie wydaje Ci się wyprane z czerni? Nie wiem czy mogę tu wklejać
swoje widzimisię(jeżeli nie daj znać wywalimy) ja bym to widział jakoś tak:
Załącznik 123408
Odniosę się do zdjęć 13, 14 i 15.
Zameczek wydaje się jakby płaski, brakuje czerni. Ale zdjęcia 13 i 14 są jak apz-owe z Toskanii. Są naprawdę świetne.
Do kompletu zdjęcie 15 gdzie wszystkie półcienie uciekły. W tym przypadku naprawdę nie jest HDR potrzebny. Przy współczesnych matrycach HDR ma bardzo, bardzo rzadko rację bytu.
Popieram helmutha - jechanie tylko na HDR-ach jest hmmm - irracjonalne.
Ty naprawdę umiesz robić zdjęcia. Widzisz kadr i światło, ale takie jednotonowe hdr-owate, tylko i wyłącznie to szkoda.
Pytanie: czy w Twoich wątkach można grzebnąć w zdjęciach ?
Bodzipku, Maniek, a raczy Michał, to oaza spokoju i wyrozumiałości, więc myślę, że nie będzie miał nic przeciwko jeśli powiem po prostu "bier i jedziesz!" ;)
Dobrze to widzisz :) Wstawiając to zdjęcie widziałem, że jest trochę niedorobione, i.....sam nie wiem czemu nie zareagowałem.
---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post był o 16:47 ----------
O, właśnie Pamaru zwany potocznie Eugeniuszem, zareagował jak należy.Grzeb ile wlezie. A z hdrami to naprawdę nie jest nałóg. Tak sobie tylko poszalałem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
.....sam nie wiem czemu nie zareagowałem.
Zawsze możesz sobie dać w dziób :mrgreen: