Paczke fotek z samego Merano wkleję przy okazji :)
Wersja do druku
Paczke fotek z samego Merano wkleję przy okazji :)
Przyjemne zdjęcia. Ładnie ogląda się fotorelacje.
Witam po niemal półrocznej absencji :)
Koleżanki i koledzy, na dniach przeniosłem się na OMD E-M1. Miałem OMD 10 i 5 a wcześniej EPL5 więc kolej rzeczy taka, że teraz kupiłem 1 :) Oczywiście kit z 12-40 2.8. Sprzęt wymiata. To co było dobre w 5 i 10 to w 1 jest doskonałe. AF to inna liga a ogólne, nawet takie organoleptyczne obcowanie z tym aparatem to czysta przyjemność. Oczywiście moje umiejętności nei dorastają do tego sprzętu ale będę nad tym pracować. Póki co jednak uczę się też obróbek w programach. Z testów i kierując się intuicyjnością postawiłem na DxO Optics Pro 10. Mi jakoś lepiej leży niż LR. Łatwiej mi się w nim poruszać i działa płynniej. Nie tworzy też obrazów zdjęć na dysku przez co nie zaśmieca mi folderów zbędnymi plikami. Pewnie nie podzielicie mojej opinii ale jak dla mnie DxO rules :) Problem mam teraz z monitorem, coś kupię niedługo. Na laptopie guzik widać, więc z góry przeproszę za to co poniżej wkleję. Ale od czegoś trzeba zacząć więc kilka moim obróbkowych wypocin. Te co poniżej to obróbki z JPG. Oczywiście mam ORFy i pstrykam je, ale dzisiaj akurat przestawiłem aparat na JPG i tak już klepnąłem poniższe, a że mi się spodobały to je sobie poobrabiałem :)
Wszelkie komentarze oczywiście mile widziane. I podkreślam - robione na laptopie klasy budżetowej więc nie ręczę jak to wygląda na porządnym ekranie.
Dwa pierwsze to 12-40PRO, dwa kolejne to 60mm makro.
P.S. Żeby było większe zdjęcie proszę skopiować jego URL i wkleić go do nowego okna.
Całkiem przyjemne kadry ale to ostatnie to bardzo CzaRmaXowe
Ładne zdjęcia no i gratuluję zakupu aparatu.
Portret OK, pozostałe mniej do mnie trafiają.
Nie wiem o ile ulepszyli i co dodali w wersji 10 ale to czego mi brakuje (tak porównując do LR) w wersji 8 to możliwości lokalnej korekty (Adjustment Brush) jaka jest w LR oraz filtru połówkowego (Graduatet Filter) . Tymi narzędziami w LR można wpływać praktycznie na wszystkie najważniejsze parametry łącznie z zmianą lokalnie balansu bieli.
Co nie działa zbyt dobrze w DxO Optics Pro 8 to przy pracy nad lokalnie wybranym kolorem i próbie jego rozjaśnienia bądź przyciemnienia następuje jednoczesne mocne obniżenie saturacji tego wybranego koloru. W LR takie cuś nie występuje.
Pierwsze najlepsze z wrzutki.
Taka jeszcze post Świąteczna wrzutka :)
Szanowni klubowicze. Jak już pisałem uczę się obrabiać fotki. Z DxO jednak przesiadłem się na LR :) Kupiłem innego kompa to mi lepiej śmiga. No ale do rzeczy. Poniżej kilka zdjęć z komórki - jakość więc nie powala. Zdjęcia obrobione a celem było wprowadzenie dramatu oraz wyciągnięcie chmur. Specjalnie zdjęcia z komórki żeby było trudniej (szumy, słabe kolory). Proszę o ocenę i o sugestię, ale taką dokładną z opisem którego konkretnie suwaka używać mniej a który "odkryć" :) Będę wdzięczny.