Odp: LEICA DG SUMMILUX 15mm / F1.7 ASPH.
599$ czyli tyle co PL25 na starcie.
Cena OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
599$ czyli tyle co PL25 na starcie.
Cena OK.
Nawet jeśli za tyle możesz kupic i tak nie jest to tanio. W B&H Olkowy 17/1.8 kosztuje 100$ mniej co na polskie warunki daje 2000zł obecnie . Czyli 15/1.7 na starcie jeśli dojdzie do 2500 będzie dobrze. Sprzedaż będzie minimalna ... niestety.
http://www.thephoblographer.com/2014...o-four-thirds/
Są i pierwsze sample,moim zdaniem to będzie b. fajne szkło chociaż gdyby było to 13mm lub 14mm z tą samą jasnością byłoby jeszcze fajniejsze :mrgreen:
ps. Po co tylko ten pierścień przysłony ja rozumiem,że to ładnie wygląda ale czy to ma jakieś realnie praktyczne zastosowanie? Zmiana przysłony za pomocą body może będzie o sekundę trwać dłużej...dla mnie niepotrzebny bajer który pewnie podwyższa w jakimś stopniu cenę.
To nie jest bajer, tylko ukłon w stronę użytkowników manualnych Leiek, którzy zechcą wejsc w m43 dla tych obiektywow wlasnie. Sam osobiście lubię taka obsługę apraratu. Prawa ręka trzyma stabilnie aparat i palec wskazujący leży na spuscie migawki, a lewa ręka ostrzy i reguluje przyslone.
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
To nie jest bajer, tylko ukłon w stronę użytkowników manualnych Leiek, którzy zechcą wejsc w m43 dla tych obiektywow wlasnie. Sam osobiście lubię taka obsługę apraratu. Prawa ręka trzyma stabilnie aparat i palec wskazujący leży na spuscie migawki, a lewa ręka ostrzy i reguluje przyslone.
Nie wiem, być może to moje zboczenie wynikające z używania ostatnio praktycznie wyłącznie trybu manualnego w którym dokonuję nie raz zmian 3 parametrów ekspozycji,więc i tak muszę zrobić to z poziomu body :).
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Otoz to Panie dziejku, przypominaja mi sie czasy Contaxa Zeissy i rokkory M!:) swietne rozwiazanie.
pozdroofka
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Tyle, że aktualnie da się pierścienia przysłony używać z Panasonikami, bo w Olkach to nie działa.
T.
Co to oznacza ? bo ja się nie znam na takich tabelkach, używam obiektywy tylko do robienia zdjec. Nada się on do tego ?
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Co to oznacza ? bo ja się nie znam na takich tabelkach, używam obiektywy tylko do robienia zdjec. Nada się on do tego ?
Niektórym tu na forum wystarcza "dekielek" 15 mm, ta Lajka to będzie przy nim full wypas...