Odp: Jaki bezlusterkowiec do 5 000 zł
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Poręcznośc taka se, ale na codzień doświadczam - się opłaci i polecam dodatkowo do pary któreś z ZD 50-200. Głową gwarantuję - znakomity obrazek. 100% satysfakcji!
Wydaje mi się, że podobny jakościowo obraz dać może mZD 75/1,8.
Witam !
Podobny... Czyli lepszy optycznie ;) (jasnosc i ostrosc)
Ta stalka jest naprawde fenomenalnym szklem w m.4/3 i jak ktos chce miec "hyper-jakosc" obrazu to polecam to szklo.
Najwieksza wada tego szkla to cena ;)
Uwazam, ze m.4/3 + jasne stalki to najwieksza sila tego systemu.
Jasne i ostre zoomy sa po stronie systemu 4/3.
Pozdrawiam
no właśnie, themoth zadał dobre pytanie? czy nowy? jak nie nowy, to w 5tys. można będzie złożyć fajny zestaw.
BTW w zasadzie nigdy nie kupuję nowego sprzętu i jeszcze na szczęście się nigdy nie zawiodłem, a i oszczędności istotne są.
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
no właśnie, themoth zadał dobre pytanie? czy nowy? jak nie nowy, to w 5tys. można będzie złożyć fajny zestaw.
BTW w zasadzie nigdy nie kupuję nowego sprzętu i jeszcze na szczęście się nigdy nie zawiodłem, a i oszczędności istotne są.
Witam !
Zalezy jeszcze od kogo kupisz uzywany sprzet.
Dwa razy kupilem na allegro uzywany... i zawiodlem sie.
1.Korpus okazal sie zabrudzony i ilosc wykonanych fot 3 x wieksza od tego co pisal sprzedawca.
2.Obiektyw ktory po pewnym czasie doznawal zacinania sie przyslony przy zdjeciach seryjnych.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Zalezy jeszcze od kogo kupisz uzywany sprzet.
Dwa razy kupilem na allegro uzywany... i zawiodlem sie.
1.Korpus okazal sie zabrudzony i ilosc wykonanych fot 3 x wieksza od tego co pisal sprzedawca.
2.Obiektyw ktory po pewnym czasie doznawal zacinania sie przyslony przy zdjeciach seryjnych.
Pozdrawiam
Do takich nieprzyjemnych sytuacji masz odpowiednie instrumenty prawne i Program Ochrony Kupujących Allegro. Ja też osobiście kupiłam na Allegro już trochę aparatów i zawsze wszystko było ok. Zawsze możesz polować na odbiór osobisty, nawet jeśli trzeba przejechać kawałek, to warto. A oszczędności są naprawdę nieporównywalne - ostatnio po dołączeniu do OlyJedi z przykrością skonstatowałam, że ceny nowego sprzętu, nawet po tak dużym upuście, są poza moim zasięgiem. Podam świeży przykład - dwa miesiące temu kupiłam rocznego E-PL2 z 3 tysiącami klapnięć i podwójnym kitem za 1160 zł, gdzie nowy zestaw aktualnie kosztuje około 2100 zł.
A tak, jak już się odzywam, to może na początek do krajobrazów fisz? Tanie i dobre optycznie szkło, a że się nieźle w tej roli sprawdza, możemy zobaczyć chociażby na fotach Dobasa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Uwazam, ze m.4/3 + jasne stalki to najwieksza sila tego systemu.
Jasne i ostre zoomy sa po stronie systemu 4/3.
Pozdrawiam
Jasne i ostre zoomy sa aktualnie zarowno w 4/3 jak i m4/3 - z tym ze te z m4/3 zdecydowanie lepiej pasuja wielkosciowo i szybkosciowo do m4/3. Stare zoomy Olka, nie negujac ich jakosci, byc moze beda wspolpracowaly dobrze z EM1 ale z pozostalymi body wspolpracuja co najwyzej poprawnie
To nie takie proste bo ja nie widziałem używanego MZD 9-18. Pewnie się pojawiają ale rzadko.
Wracając do tematu, jeśli komuś zależy na krajobrazie i lekkim wygodnym sprzęcie to poco mu jasne spałki? Tym bardziej nie widzę sensu w noszeniu ciężkiego szkła jak 75mm. Nie zdążyłem zebrać na to szkło na wesele i a ponieważ było ładne światło byłem mile zaskoczony zdjęciami z MZD 40-150.
Dla mnie ideałem w tej chwili w góry jest MZD 9-18 + MZD 40-150. To pierwsze to jedyny zoom oprócz kita, który spełnia warunki małego składanego szkła. Całość mieści się z E-PL5 lub E-M5 wygodnie w takiej torbie w plecaku rowerowym:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1377769178
Natomiast pewnym kompromisem jest zestaw z Lumixem 20mm 1.7 bo on się potrafi zmieścić w kieszeni i daje niesamowity obraz.
Darekw1967 - wyrazy współczucia.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
To nie takie proste bo ja nie widziałem używanego MZD 9-18. Pewnie się pojawiają ale rzadko.
Wracając do tematu, jeśli komuś zależy na krajobrazie i lekkim wygodnym sprzęcie to poco mu jasne spałki? Tym bardziej nie widzę sensu w noszeniu ciężkiego szkła jak 75mm. Nie zdążyłem zebrać na to szkło na wesele i a ponieważ było ładne światło byłem mile zaskoczony zdjęciami z MZD 40-150.
Dla mnie ideałem w tej chwili w góry jest MZD 9-18 + MZD 40-150. To pierwsze to jedyny zoom oprócz kita, który spełnia warunki małego składanego szkła. Całość mieści się z E-PL5 lub E-M5 wygodnie w takiej torbie w plecaku rowerowym:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1377769178
Natomiast pewnym kompromisem jest zestaw z Lumixem 20mm 1.7 bo on się potrafi zmieścić w kieszeni i daje niesamowity obraz.
Uzywane 9-18 w m43 bylo ladnych pare razy na allegro w przyzwoitej cenie - o ile sie nie myle bylo rowniez na tym forum
od jakiegoś czasu szukam 9-18 w dobrej cenie i na allegro i tutaj pustki. Chyba szkło tak dobre, że nikt się nie chce pozbywać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
od jakiegoś czasu szukam 9-18 w dobrej cenie i na allegro i tutaj pustki. Chyba szkło tak dobre, że nikt się nie chce pozbywać :)
Musisz miec jedno z dwoch - cierpliwosc lub kase ;)