Odp: Portret: Plastik a skóra i gdzie jest granica?
ale NIESTETY TAKI JEST NASZ RYNEK MASOWY !!! - "wybieramy", to co chce marketing i również w takim przypadku konsument, kaseta magnetofonowa dawał gorszą jakość od taśmy, beta była lepsza od vhs, kineskop daje bardziej naturalny obraz niż lcd, diesel był do ciągników, zwykła żarówka zdrowsza itp, itp, możesz robić cudo dla 0,5% odbiorcy, ale 95,5% to "użytkownicy" ckm i tym podobnych światów seriali, oni są podstawą klientów :(, możesz robić pięknie dla własnego siebie i ja tak robię :)
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
możesz robić pięknie dla własnego siebie i ja tak robię :)
I nadal tak rob.
Bo my tu o portrecie a nie o biznesie.Biznes ma swoje prawa.Chyba,ze 95% uzytkownikow to handlowi fotografowie.Tylko,ze wtedy bysmy sie siebie pytali jak najtaniej zrobic i najdrozej sprzedac,a nie jak najlepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
ale NIESTETY TAKI JEST NASZ RYNEK MASOWY !!! - "wybieramy", to co chce marketing i również w takim przypadku konsument, kaseta magnetofonowa dawał gorszą jakość od taśmy, beta była lepsza od vhs, kineskop daje bardziej naturalny obraz niż lcd, diesel był do ciągników, zwykła żarówka zdrowsza itp, itp, możesz robić cudo dla 0,5% odbiorcy, ale 95,5% to "użytkownicy" ckm i tym podobnych światów seriali, oni są podstawą klientów :(, możesz robić pięknie dla własnego siebie i ja tak robię :)
Zeszliśmy na komercję, którą zresztą w dużej mierze my kształtujemy, a nie tylko odbiorca.
Pytałem na początku gdzie jest granica między "plastikiem" a gładką skórą na portrecie.
Teraz ponowię pytanie: na co zwrócić uwagę przy obróbce w cyfrowej ciemni, żeby nie zniszczyć skóry?
Czego nie robić i czego się wystrzegać?
Panowie i Panie portret-spece wnieście tu oświaty kaganek.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Zeszliśmy na komercję, którą zresztą w dużej mierze my kształtujemy, a nie tylko odbiorca.
Pytałem na początku gdzie jest granica między "plastikiem" a gładką skórą na portrecie.
Teraz ponowię pytanie: na co zwrócić uwagę przy obróbce w cyfrowej ciemni, żeby nie zniszczyć skóry?
Czego nie robić i czego się wystrzegać?
Całkowitego usuwania zmarszczek unikać, dbać o zachowanie rysów twarzy; pilnować, żeby skóra nie straciła faktury i nie zamieniła się w gładką gumę. Zwracać uwagę na cechy charakterystyczne twarzy. Na przykład, osoby często się śmiejące (tak dla przykładu) mają wyraziste zmarszczki mimiczne, retuszowanie ich w nadmiernym stopniu nie jest wskazane.
Tak samo jak nie należy zbyt nachalnie retuszować obszarów bezpośrednio pod oczami - poprawić, ale nie likwidować istniejących tam zmarszczek. Ogólnie trzeba zwracać uwagę na to,
że twarz nie straciła naturalności. I tyle.
A jeśli chodzi o recepty, to ja powiem bardzo nie po koleżeńsku: EMPiK, Google.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...
Nie lepiej wysałć imienne zaproszenia? Z tego co widzę, to z zasługujących na to miano, na portalu został jeden pan i jedna pani. Reszta jakoś się rozpłynęła w pomroce dziejów i krytyki, a nowi spece od 75/1,8 jeszcze się nie ujawnili.
Fret, chodzi o portrety a nie portretówki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Fret, chodzi o portrety a nie portretówki :)
Kurde-dwa slowa i nastala jasnosc.
I jak tu nie dac plusa:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde-dwa slowa i nastala jasnosc.
I jak tu nie dac plusa:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie mam pojęcia. :-D
Ponieważ bardzo mi się podoba, że ten wątek się rozwija
komu mogłem - podziękowałem
Oby dalej do przodu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie mam pojęcia. :-D
Ponieważ bardzo mi się podoba, że ten wątek się rozwija
komu mogłem - posłodziłem.
Oby dalej do przodu.
Prywatę popełniasz, słodzisz powiadasz... Nazwij to innymi słowy.
A wątek? Wątek niech się dalej rozwija...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Prywatę popełniasz, słodzisz powiadasz... Nazwij to innymi słowy.
A wątek? Wątek niech się dalej rozwija...
Już teraz Ty :-D