Odp: Kenko DG Auto Extension Tube + mZD 60 Makro
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Bez przesady, aluminiowe są także stopki w najdroższych lampach, które ważą podobnie do body MFT.
Wg tej wideorecenzji pierścienie Kenko wyglądają tak, jak te Meike (jeśli chodzi o metal). No, może delikatnie bardziej "lśni" metal.
http://www.youtube.com/watch?v=PHCq7mwMRm4
Pogooglałem i faktycznie waga jest taka sama. Zmyliły mnie opis w parametrach w cyfrowe.pl. Nie zwróciłem uwagi, że cały jest od czapy. To że bagnet wytrzyma to ja wiem. W końcu MMF-2 też nie jest metalowy. Tylko tutaj zaczynamy mieć dłuższe ramię i 4 łączenia (jeśli obiektyw przez przejściówkę jeszcze dołożymy).
Swoją drogą dojdzie nam 40-150 2.8 i już człowiek zacznie się martwić o takie rzeczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Pogooglałem i faktycznie waga jest taka sama.
Tylko tutaj zaczynamy mieć dłuższe ramię i 4 łączenia (jeśli obiektyw przez przejściówkę jeszcze dołożymy).
Swoją drogą dojdzie nam 40-150 2.8 i już człowiek zacznie się martwić o takie rzeczy.
Bez przesady, 40-150/2.8 nie będzie dużo cięższe od Sigmy 150 - w końcu S150 to szkło pod FF.
A w tej wideorecenzji to zakres "obrotowy" jest większe w Kenko niż w moich Meike.
Mogę się założyć, że i tak metal przeżyje, a pęknie najwyżej któreś plastikowe mocowanie wkretów. Upuściłem swego czasu Canona 5d z 17-35/2.8 i jedyne co pękło to dolne mocowanie wkrętu od bagnetu. Wystarczyło odkręcić bagnet, wyczyścić powierzchnię, dać klej cyjanoakrylowy, złożyć i śladu nie było. Żadnej zmiany w obrazie, żadnej zmiany w działaniu. Za to jakbyś miał całe pierścienie wytoczone z metalu (jak do manualnych szkieł) i to upuścił to wtedy jest panika. Metalowe szkło, metalowy obiektyw, metalowy bagnet - i wszystko twardsze w wykonaniu niż samo body...
Po dwóch tygodniach od zamówienia dostałem dziś pierścionki. Zamówiłem u chińskiego sprzedawcy jedne z tańszych jakie znalazłem. Dekielków brak, jest jednak mini-saszetka (Olek - ucz się ;-)). Wszystko działa jak należy, wykonanie wydaje się przyzwoite. PayPal policzył -87,26 PLN. Moje cudo nazywa się Kernel Autofocus Macro tube for Micro4/3. Na pudełeczku napis "Professional" - nie w kij dmuchał... ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Po dwóch tygodniach od zamówienia dostałem dziś pierścionki. Zamówiłem u chińskiego sprzedawcy jedne z tańszych jakie znalazłem. Dekielków brak, jest jednak mini-saszetka (Olek - ucz się ;-)). Wszystko działa jak należy, wykonanie wydaje się przyzwoite. PayPal policzył -87,26 PLN. Moje cudo nazywa się Kernel Autofocus Macro tube for Micro4/3. Na pudełeczku napis "Professional" - nie w kij dmuchał... ;-)
Dobra cena. Za Kenko dałem dużo, dużo więcej a nawet saszetki nie dali. Innych wtedy jeszcze nie było. Teraz na tańsze bym się zdecydował (te lub Meike) bo jak widzę wyglądają porządnie.
Pobawiłem się trochę - jest ok - frajdy tyle ile niegdyś miałem podpinając pierścionki pod Heliosa ;-).
Przypiąłem do dłuższego kita, 20/1.7 i 45/1.8 - z każdym z tych szkieł pierścionki jak najbardziej używalne. Pełne kadry: