Odp: podróbka dysku WD od sysiek82 - ku przestrodze
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Oczywiście że cena. W teorii kupuję oryginalny dysk WD. Jeśli ktoś ma 100 % marży, ktoś 20 % marży a ktoś 7 % marży to kupię ten tańszy.
W branży komputerowej 100% marży ? ;-) Ale jaja ;-)
W dawnych czasach bywało 20% czasami 30% przy nowościach ale to było bardzo dawno temu.
Dzisiaj jeżeli ktoś ma 10-15 % to już jest dużo. Najczęściej jednak marże sięgają pułapów poniżej 10%.
PS.
Warto kupić tanio, nawet najtaniej. Jednak zachowując czujność i nie wchodzić w tzw. okazyjne ceny, lub oferty firmy "krzak". Jak to mówią: wszystko jest dla ludzi, byle zachować umiar i czujność. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Dzisiaj jeżeli ktoś ma 10-15 % to już jest dużo. Najczęściej jednak marże sięgają pułapów poniżej 10%.
Tak, tylko te marże idą z różnych pułapów - jeden kupi u nas w hurtowni 100szt, inny 10000szt, a inny zdobędzie na wyprzedaży w Niemczech. KAżdy "start" jest inny, więc marża tez się różnie układa...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
W branży komputerowej 100% marży ? ;-) Ale jaja ;-)
W dawnych czasach bywało 20% czasami 30% przy nowościach ale to było bardzo dawno temu.
PS.
Warto kupić tanio, nawet najtaniej. Jednak zachowując czujność i nie wchodzić w tzw. okazyjne ceny, lub oferty firmy "krzak". Jak to mówią: wszystko jest dla ludzi, byle zachować umiar i czujność. ;-)
W komputerowej - nie mam pojęcia, ale sądzę że cena dla pracowników Apple jest sporo mniejsza niż cena w iStore.
W branży turystycznej - szpej u dystrybutora kosztuje 50 % tego co w sklepie
Ale oczywiście każdy ma inny start. Jeden musi utrzymać sklep w centrum miasta, inny tylko zapłacić za internet Jeden ma cenę z większym rabatem inny z mniejszym itp itd. Oczywiście czujnym trza być zawsze.
Dajcie człowiekowi spokój z tym aspektem finansowym (cena).
Większość (również z nas) rozgląda się za okazją w końcu "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać".
Kwestia zasadnicza to że gówniarz z premedytacją oszukuje ludzi.
Z opisu aukcji:
Niewielka obudowa kryje dysk o wysokiej pojemności.
Producent Western Digital
Klasa produktu Dysk twardy – zewnętrzny
USB 3.0
Coś z powyższego się zgadza?
Powinny zostać wrócone średniowieczne kary za kradzież itp. albo choć wleczenie za traktorem po lesie ku przestrodze gawiedzi.
A od siebie życzę Dobas powodzenia w dochodzeniu swego.
My Polacy mamy chyba jakieś dziwne podejście do niektórych spraw. Nawet jak zostaniemy przez kogoś oszukani to szukamy winy u siebie - co źle zrobiliśmy, czym przyczyniliśmy się do tego, że zostaliśmy oszukani itp. Tak samo we wczorajszym wątku voovoo2 o (nie)zawartej telefonicznie umowie.
Wiem, wiem, "chytry dwa razy traci" itp, ale co dziwnego, że ktoś szuka najlepszej ceny? Nawet te 5 zł różnicy, to jednak dalej 5 zł. Dwóch sprzedających handluje różnymi rzeczami, jeden sprzedaje 100 dysków i z każdego ma 10 zł, drugi 1000 dysków i z każdego ma 5 zł. Dlaczego nie kupić tańszego? OK, jak ktoś sprzedaje 50% taniej, nie daje możliwości odbioru osobistego, kręci na pytanie o gwarancję czy paragony to powinna się lampka ostrzegawcza zapalić. Ale w pozostałych przypadkach korzystamy z konkurencji i niższych cen.
Czyli podsumowując "ku przestrodze"
- kupuj w legalnych firmach (zarejestrowanych, mających jakąś siedzibę, staż)
- korzystaj ze sprawdzonych sprzedawców (zapamiętuj udane transakcje)
- wymagaj dowodu zakupu (faktury, paragonu)
- potwierdzaj czy z produktem jest pisemna gwarancja i instrukcja użytkownika
- i przede wszystkim nie kupuj najtańszego chłamu bo jest to sprzeczne z powyższym
(co oczywiście nie usprawiedliwia oszusta)
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
piasbog
Czyli podsumowując "ku przestrodze"
- kupuj w legalnych firmach (zarejestrowanych, mających jakąś siedzibę, staż)
- korzystaj ze sprawdzonych sprzedawców (zapamiętuj udane transakcje)
- wymagaj dowodu zakupu (faktury, paragonu)
- potwierdzaj czy z produktem jest pisemna gwarancja i instrukcja użytkownika
- i przede wszystkim nie kupuj najtańszego chłamu bo jest to sprzeczne z powyższym
(co oczywiście nie usprawiedliwia oszusta)
pozdrawiam
nie do końca. Założenie jest takie, aby był ślad dla tych wszystkich, którzy kupili taki dysk i nie wiedzą że to lewizna.
choć powyższe to prawda
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Tak, tylko te marże idą z różnych pułapów - jeden kupi u nas w hurtowni 100szt, inny 10000szt, a inny zdobędzie na wyprzedaży w Niemczech. KAżdy "start" jest inny, więc marża tez się różnie układa...
Nawet kupując w dużej hurtowni obojętnie czy weźmiesz 100 czy 10000 szt. różnica w cenie nie będzie sięgać kilkudziesięciu procent. Chyba że na produkty produkowane w Chinach na zamówienie tej hurtowni i brandowane ich marką (tutaj na pewno pole manewru jest większe).
Pisząc o procentach miałem na myśli normalne, legalne kanały dystrybucyjne na rynku polskim i marże z tym związane.
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
nie do końca. Założenie jest takie, aby był ślad dla tych wszystkich, którzy kupili taki dysk i nie wiedzą że to lewizna.
choć powyższe to prawda
Założenie bardzo dobre. Ci którzy trafią na tą opowieść będą ostrożniejsi i w kontekście konkretnego sprzedawcy i produktu.
Trudniej będzie wytłumaczyć ludziom aby nie kierowali się tylko ceną, lecz zachowali zdrowy rozsądek i byli po prostu czujni.
Największa pewność to zakup towaru z legalnej polskiej dystrybucji u sprawdzonego handlowca. Pozostaje też kwestia zakupu w renomowanych sklepach internetowych z po za kraju.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Przy sprzedaży wysyłkowej paragon nie jest konieczny. Jak ktoś vatowcem nie jest to faktury też nie dostaniesz.
możesz sprecyzować pojęcie paragon ?
sprzedaż wysyłkowa , gdzie 100 % płatnosci odbywa się na rachunek bankowy nie wymaga rejestracji na urzadzeniu fiskalnym, co nie zmienia faktu ,że sprzedawca moze wystawić paragon ( z programu komputerowego , lub ręcznie , dokument wydanie towaru) co potwierdza fakt zakupu.
Niedawno miałem "jazdę" z kolesiem cwaniakiem z allegro, paczka przyszła , w srodku towar( nowy, nie noszacu sladów uzywania) ale bez kwitów, kontkt przez majla,zapomniał ale dośle, aby nie generować kosztów miało byc na majla.
Czekałem 2 tygodnie , nieśmiało się przypomniałem i dostałem paragon fiskalny z datą 2 tygodnie po zakupie, próba wyjasnienia dlaczego data zakupu i data paragonu są rózne? ze strony sprzedajacego - zebym się nie czepiał dostałem to co chciałem i jestem upierdliwy (zakup za około 45 zł, zgodnie z moja zasadą ), próbowałem Panu wytłumaczyć, ze nie robi mi łaski , taki jest jego obowiazek, jeszcze kilka majli typu spadaj na drzewo itp.
Sprawa została zamknieta z mojej strony krótkim pismem do odpowiedniego US z kpl. dokumentów potwierdzających zakup z dnia xxxxx na allegro i majl z paragonem .
Mam nadzieję , ze urzednicy z US nauczą Pana uczciwości w stosunku do kupujacych , ale też innych sprzedajacych postepujacych zgodnie z przepisami.
ps
wybieram sprzedawców na allegro którzy w opisie mają paragon lub f.vat