Mały OTCytat:
Zamieszczone przez jps
Jeżeli SWD będzie tak dobry jak Снайперская Винтовка Драгунова to będzie całkiem nieźle :mrgreen:
Wersja do druku
Mały OTCytat:
Zamieszczone przez jps
Jeżeli SWD będzie tak dobry jak Снайперская Винтовка Драгунова to będzie całkiem nieźle :mrgreen:
To ja może trochę podsumuję:)
według wielu testów anglojęzycznych e-510 ma niższa rozpiętość tonalną tylko na ISO 100, co więcej, powyżej ISO 400 - jego rozpiętość tonalna jest wyższa od 10 mpix na matrycy Sony....
tak więc z matrycą e-510 jest jak z dieslem --- słabo startuje, ale jak się rozpędzi jest naprawdę dobra...
To też racja. Mam na myśli, że szum większy czy mniejszy bardziej rzuca się w oczy w wielu sytuacjach. Prosty przykład: klient w MM bierze 510 i "cyk" półki sklepowe na ISO800, potem np. E-1 (wybacz Dziadku, to tylko dla porównania nieco wyimaginowanego) i takie samo "cyk". Co mu się rzuci w oczy? Stawiam na różnicę szumu.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
andytown, takiego podsumowania tu właśnie brakowało. Temat chyba został wyczerpany.
znalazlem w tej dyskusji kilka bezkarnie wypisywanych kwiatkow, na ktore nikt nie zareagowal...
Cytat:
Zamieszczone przez hydro
drogi hydro, nie wiem o jakim olympusie pisales, ale skoro to jest watek o e-510 to wnioskuje, ze wlasnie o nim. zatem polecam ci do obejrzenia dwie strony: klik i klik. co tam napisano o szybkosci af?Cytat:
Zamieszczone przez hydro
EV 10: k10d 0,44s; e-510 0,44s - remis.
EV 8: k10d 0,43s; e-510 0,55s - brawo pentax!
EV 6: k10d 0,54s; e-510 0,69s - brawo pentax!
EV 4: k10d 0,97s; e-510 0,74s - brawo olympus!
EV 2: k10d 1,17s; e-510 0,84s - brawo olympus!
EV 1: k10d 1,22s; e-510 0,95s - brawo olympus!
EV 0: k10d 1,67s; e-510 1,14s - brawo olympus!
EV -1: k10d 2,33s; e-510 _____ - brawo pentax!
sorry, ale trzeba miec naprawde ogromna fantazje, zeby obiektywnie uznac ktorys z tych autofocusow za lepszy/gorszy.
i kolejny kwiatek:
i co tym razem napisano na stronach, do ktorych linki podalem?Cytat:
Zamieszczone przez hydro
iso 100: k10d 1,15; e-510 1,18 - brawo pentax!
iso 200: k10d 1,15; e-510 1,1 - brawo olympus!
iso 400: k10d 1,4; e-510 1,13 - brawo olympus!
iso 800: k10d 1,7; e-510 1,3 - brawo olympus!
iso 1600: k10d 1,95; e-510 1,45 - brawo olympus!
i po raz kolejny... "bo fantazja, fantazja, fantazja jest od tego..."
Czytam i czytam ten wątek i tak sie zastanawiam jak sie ma ta "mała
rozpiętość (dynamika) tonalna matrycy E510 (ale i tez innych aparatów) do plików jpg? Generalnie wiekszosc z nas uzywac trzyma w archiwum jak i wywoluej fotki codzienne (rodzinne, niezarobkowe) chyba wlasnie z jpg wiec sami ograniczamy sobie ta "rozpiętość tonalna". Wiadomo ze w celach zarobkowych/zawodowych robi sie z RAWa TIFFa i z niego jedzie.
The Zoom:
jeśli OLEK nie poszerzy swojej produkcji o konkretne body za ludzkie pieniądze, to pogadamy na wiosnę...
Eeeee... ja już w grudniu przywiozę najprawdopodobniej 7-14. Zamiast tracić na przesiadce na szkiełka z SWD wolę wsadzić kasę w ultraszeroki.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Pamiętaj... wiele się może do grudnia wydarzyć :mrgreen: Jestem zdecydowany więc wystarczy tylko wysłać do mnie PW :mrgreen:
Nie jestem takim fachowcem, ani zawodowcem, jak niektórzy przedmówcy. Myślę jednak, że ta dyskusja nie prowadzi do niczego. Wiadomo, jaki jest obecny stan techniki i co są w stanie zarejestrować najlepsze matryce w kontekście rozpiętości tonalnej. Tu nie ma odkrycia. Porównanie do filmów analogowych nie wypada najlepiej. Inna rzeczą jest faktycznie mniejsza dynamika aparatów e-410 i e-510, czego doświadczam w swojej praktyce względem poprzednich modeli Olympusa i innych marek lustrzanek.
Nie rozdzierajmy jednak szat! Technika dała nam super narzędzia za niewielkie pieniądze do rejestracji obrazu konkurencyjne do aparatów analogowych. Trzeba się i tak cieszyć. Każdy z nas ma komputer, który razem z cyfrowym aparatem daje potężna przewagę nad techniką analogową (czy każdy ma pod ręką, a może w domu laboratorium analogowe?), przynajmniej w warunkach amatorskich.
Technika HDR, też daje szerokie możliwości w domowym zaciszu.
A ludzkie oko, poza swoją bezkonkurencyjną dynamiką ma jeszcze tę przewagę, że jest sprytnie 'podpięte' do mózgu, który jest już poza wszelką konkurencją i potrafi wykonać obróbkę na żywo zgodnie z życzeniem naszej woli w koszmarnych warunkach oświetleniowych.
The Zoom:
widzę, że leszcza szukasz... wytrzymałem tyle, to poczekam jeszcze aż Phil przetestuje E-mockup.
Kwestia czasu Panowie. Japończyki opracują cybernetyczne "oko" i będą wsadzać do aparatów. Do tego nowy procesor "zmałpowany" z ludzkiego mózgu i będzie DSLR marzeń. Nawet nie mamy pojęcia co oni mają w laboratoriach ;) Np. format DVD istniał długo przed tym jak "świat" się o nim dowiedział. Dostaliśmy DVD do zabawy, kiedy dla armii USA był już przestarzały i potrzebowała nowego wynalazku. Tak jest ze wszystkim. Nowe technologie są opracowane, ale dostępne tylko dla wybranych (koszty). Potem dostają je "zwykli" ludzie.
Dlatego ja jestem spokojny o przyszłość 4/3. My się tu martwimy o szumy i rozpiętości, a Oni już pewnie mają hicior, który musi odczekać swoje, stanieć i zostanie użyty w jakimś E-x za x-lat, kiedy już będzie nas na to stać.