Odp: Canon 6D - czyżby kolejny (nie)tani fulfrejm?
gratulacje...
w sumie... to chyba niezły wybór... ceny spadają... konstrukcja może nie topowa ale całkiem przyzwoita no i nie ciągnie się za nią żaden smród jak za nikonami... jeśli pomyśleć, że już wkrótce człowieka może być nie stać na m4/3 (vide ceny przy ostatnich debiutach) to wybór FF ma coraz większy sens :)
Podziękował.
Wykonanie - nieco inne niż D700. Czuje się, że jest plasticzany, ale poliwęglan ma około 1.5-2mm - więc powinno być ok. Od D700 odstaje, chociażby z racji wagi (300g lżejszy). D700 strzelał z migawki jak kałach, tutaj jest cicho i miękko. Na wyświetlacz polecam dokupić szybkę ochronną, wygląda słabo. W sumie zakupiłem go, bo Canon ma w ofercie spory przekrój obiektywów (do 17-40 dołączy w przyszłym tygodniu 70-200/4 IS). Po drugie, D600 zniechęca, szczególnie ten kurz pochodzący z wnętrza aparatu. Nie mam nic przeciwko nie działającej czyszczarce, ta w D700 też była średniej skuteczności, ale łuszcząca się farba to już przegięcie.
Odkopię troszkę temat :)
Jak ktoś ma ochotę porównać troszkę zdjęć zrobionych Canonem 6D i Nikonem D600 (do obu podpięte 85 1.8 ), to zapraszam tutaj: http://lenspro.pl/konfrontacja-ciemn...anon-vs-nikon/
A za dwa tygodnie teścik/porównanie/starcie tytanów ;) Olympus EM1 vs Nikon D700 vs Canon 6D -i pewno jeszcze jakieś aparaty.......
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
85-tka canona jest tańsza i ma szybszy af, nawet ze starą piątką, która ma jest na poziomie 10/20D niż d600 z 85G. Oczywiście z 6D też sprawdzałem.
Chyba mam mam uraz do tego nikonowego szkła bo wybierając system nikona myślał bym o 85tce sigmy, w canonie zadowolił bym się ponad 2 tys tańszym systemowym szkłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Odkopię troszkę temat :)
Jak ktoś ma ochotę porównać troszkę zdjęć zrobionych Canonem 6D i Nikonem D600 (do obu podpięte 85 1.8 ), to zapraszam tutaj:
http://lenspro.pl/konfrontacja-ciemn...anon-vs-nikon/
A za dwa tygodnie teścik/porównanie/starcie tytanów ;) Olympus EM1 vs Nikon D700 vs Canon 6D -i pewno jeszcze jakieś aparaty.......
W dyskusjach o Panaleice 42/1,2 padły słowa że nowy mikrus leje w każdej dziedzinie stare lustrzankowe 85tki/1,8... Pomijam fakt, że użycie przesłony f1,2 podczas spaceru w letnie popołudnie raczej nie będzie się wydawało możliwe... ale ciekawy jestem Twojej opinii. Jak to z tą "nieużywalnością 85tek na pełnej dziurze" jest? do ilu trzeba przymknąć by mieć dobrą jakość obrazu do zastosowań w necie czy odbitek 30x20
Zdecydowanie są bardzo używalne. Nie wiem skąd opinia o nieużywalności, ale przypuszczam, że ktoś miał kiepski egzemplarz obiektywu (ale akurat przy tych jest to dosyć trudne :) ), albo jest to klasyczny "user error" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
W dyskusjach o Panaleice 42/1,2 padły słowa że nowy mikrus leje w każdej dziedzinie stare lustrzankowe 85tki/1,8... Pomijam fakt, że użycie przesłony f1,2 podczas spaceru w letnie popołudnie raczej nie będzie się wydawało możliwe...
Patrząc na dane techniczne powinno być tak samo możliwe jak używanie 85mm/1.8 na Canonie 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Patrząc na dane techniczne powinno być tak samo możliwe jak używanie 85mm/1.8 na Canonie 6D.
No niekoniecznie, w 6d możesz zejść z czułością do 50 ISO, w e-m5 i podobnych masz limit ISO 200. No chyba że ktoś zainwestuje w najnowsze puszki gdzie jest i ISO 100 i migawka 1/8000. Wtedy faktycznie, może da się przesłonę 1,2 użyć, chociaż i tak przypuszczam że będzie za dużo światła
Bedzie za duzo. U mnie w sloneczny dzien, iso200 przy f1.8 filtr ND4x jest "na styk". A to jednak o 2EV mniej swiatla. Czyli przy iso100 i 1/8000 byloby podobnie na f1.8, ale za malo do f1.2. A wiec wyglada na to, ze tak, czy inaczej chcac na m4/3 robic zdjecia na pelnej dziurze z PL 42,5 trzeba sobie dokupic filtr ND.
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Czyli przy iso100 i 1/8000 byloby podobnie na f1.8, ale za malo do f1.2.
Canon 6D nie ma 1/8000 czyli będzie podobnie jak z E-P5 które nie ma ISO 50.
PS
Często robię portrety z użyciem manuala 55mm1.4 (na różnych puszkach E-1/3/300, NEX, teraz PEN) nigdy nie miałem problemów przy f=1.4, przy czym ja nigdy nie ustawiam modela w pełnym bezpośrednim słonecznym świetle z godzin w okolicach południa - z wielu powodów, nie tylko z ograniczeń przysłonowo - czasowo - isowych.