Odp: Panasonic Lumix DMC-G5
Zobaczcie najpierw jakie ceny ma Panasonic w swoim sklepie internetowym:
- GH2 + 14-42 kosztuje tam 4299zł, a w normalnym sklepie można go kupić za 2999zł
- G3 + 14-42 kosztuje tam 3299zł, a normalnie 1999zł
- G3 + 14-42 + 45-200 kosztuje tam 4699zł, a normalnie do dostania za 2999zł
Więc bez strachu, cena w zwykłym sklepie będzie też odpowiednio niższa.
Słów pracowników Panasonica nie brałbym na poważnie, kilka miesięcy temu powiedzieli mi, że Panas przestaje robić serię FZ właśnie na rzecz serii G ;)
FJ obstawiam na starcie za 2999, to i tak drogo, mamy jak nic zmowe producentow w windowaniu cen i krojeniu nas na kase.
Nikon 3200 podstawowa puszka 2,5k, Pentax K30 prawie 3k, 5dmk3?, kompakty, g1x, rx100 itd.
Zmowa, nie godze sie na to, nie kupie.
pozdrowionka
Bez przesady - przecież, wbrew narzekaniom malkontentów, większość aparatów za 2-3 kpln to z perspektywy jakichś 5 lat jest absolutny kosmos. Mnie się włos zjeżył na głowie, jak się dowiedziałem, że w chwili premiery (ile to było lat temu?) taki Sony R-1 kosztował bodaj 6 czy 7 kpln, ja wtedy zarabiałem połowę tego co dziś. Nadal nie stać mnie na taki wydatek ale za 7 kpln to mogę mieć ho ho ho i jeszcze więcej. [A teraz czekam na wpisy jakie to Sony R-1 albo Inny Olympus E-1 to były zajebiste aparaty i jaki to dzisiaj jest szajs :twisted:]
Aparat za 5 lat to już prehistoria prawie :)
Jak tu producenci co rok, lub 2,3 lata wypuszczają nowy, lepszy model.
Jednak przyznam koledze rację, aparaty dzisiaj są tańsze niż kiedyś. Choć z drugiej strony zauważam podwyżkę cen modeli z średniego i górnego segmentu.
Z tego zajawkowego filmiku... czemu to takie glosne jest? Znaczy sie, klapie okrutnie. Lustra brak, a glosna ta migawka.
Przeca tam jest tylko szczelinowa, a moze nawet nie ma? To, to cichutenkie winno byc. Ledwo slyszalne pstrykniecie. Czy oni (producenci) dodaja ten odglos klapniecia jakos efektowo? Kurde no...
:P
T.
Pewnie wyciszenie migawki wymagałoby większych nakładów finansowych, albo zmniejszenie trwałości samej migawki.
Zawsze możesz powiedzieć, że ten dźwięk to szczękanie zębami, a nie żadne robienie zdjęć :)
Niby w bezlusterkowcach lustra nie kłapią, ale migawka sama w sobie wcale nie musi być cichsza, bo robi jedno zamknięcie i jedno otwarcie więcej, niż w lustrzankach.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Niby w bezlusterkowcach lustra nie kłapią, ale migawka sama w sobie wcale nie musi być cichsza, bo robi jedno zamknięcie i jedno otwarcie więcej, niż w lustrzankach.
AFAIR G5 powinno pozwalac na przelaczenie sie na elektroniczna migawke (jak w Nikon 1) wiec jesli komus to przeszkadza to zawsze moze wylaczyc