Odp: Czarne wersje Olympusów 12 mm f/2,0 oraz 45 mm f/1,8
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jeśli mamy m4/3 to dwunastkę - nie warto, ale trzeba mieć. Czy czarną, srebrną czy zieloną.
Podchodzę do sprawy bardzo pragmatycznie. Każda dwunastka będzie optycznie identyczna. Ma robić dobre zdjęcia. A jeśli ktoś ma kaprys dopłacić kilka stówek za kolor, cóż - jego to rzecz jak Piłat gadał :grin:
Każda zabawka kosztuje. Niektórzy krocie za różowy kolor dopłacają, inni najnowsze alusy zakładają aby zaszpanować. Więc gadżet kosztuje. Kropka.
I nie jojczmy wreszcie o cenach. Się nie podoba - głosujmy portfelem - nie kupujmy. Sam jojczący podaje przykłady tańszego i lepszego sprzętu. Paranoja jakaś.
Ależ Ty zasadniczy jesteś dziś wieczorem. Narzekać każdy może. I niektórzy korzystają ze swojego prawa.
Dwunastka przydatne szkiełko, tylko ile można mieć dwunastek.... Mam trzy w ZD 12-60 i mZD12-50 i w ZD 9-18 i na razie musi wystarczyć. A kusi mnie odkupienie szkielka ZD 11-22, to będę mial czwartą.
Seria limitowana... Jak ktoś potrzebuje się wyróżnić to niech zrealizuje tę swoja potrzebę. Toż to taki kwiatek do kożucha.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ależ Ty zasadniczy jesteś dziś wieczorem. Narzekać każdy może. I niektórzy korzystają ze swojego prawa.
Dwunastka przydatne szkiełko, tylko ile można mieć dwunastek.... Mam trzy w ZD 12-60 i mZD12-50 i w ZD 9-18 i na razie musi wystarczyć. A kusi mnie odkupienie szkielka ZD 11-22, to będę mial czwartą.
Seria limitowana... Jak ktoś potrzebuje się wyróżnić to niech zrealizuje tę swoja potrzebę. Toż to taki kwiatek do kożucha.
To po piwie :mrgreen:
Hm to ja nie mam żadnej 12, ale nie wiem, czy potrzebuję aż tak szerokiej ogniskowej.
Choć może się skuszę w końcu.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Hm to ja nie mam żadnej 12, ale nie wiem, czy potrzebuję aż tak szerokiej ogniskowej.
Choć może się skuszę w końcu.
To powiem tak: kup 9-18 z dużego systemu. Będzie taniej i szerzej. Jak nie focisz w kościołach to idealne szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To powiem tak: kup 9-18 z dużego systemu. Będzie taniej i szerzej. Jak nie focisz w kościołach to idealne szkło.
W pełni się z tą opinią zgadzam. Małe 9-18 jest kompaktowe , ale ma i swoje optyczne wady. Duże jest znacznie większe, ale np, powłoki ma znacznie lepsze od kultowego dużego ZD 7-14. Z OMD , nawet ta mniejsza jasnośc nie ma już takiego znaczenia, gdy możesz w zasadzie bezkarnie użyć ISO 3200 a nawet 6400.
Mam i używam.
To w końcu ta 45-tka też jest w czarnej wersji, czy farby starczyło tylko na 12-tkę?
Na razie tylko 12-stka jest w czarnej wersji. Ale kto wie jakie limitowane edycje przyniesie przyszłość.. :)