Odp: Bezlusterkowce Nikon
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Spójrzcie na to inaczej - to jest już zjawisko, które dopasowuje się do nowych zachowań ludzi, do stylu życia, gdzie kompletnie nie ma znaczenia, czy szumi już od 200, czy dopiero od 1600 (a cio to te ISO w ogóle:?:;-) ), pozwala wyróżnić się w tłumie, itd. Moim zdaniem właśnie o to chodzi i dlatego Nikon 1 jest produktem bardzo konkurencyjnym.
Niby tak ale nie wiem czy to wystarczy. Tacy ludzie mogą jednak po jakimś czasie fascynacji - o fajne! - dostąpić kolejnego stopnia wtajemniczenia ;-) i jeszcze przy ladzie zapytać ile to ma pikseli? A ma mniej niż równie kolorowe a znacznie tańsze kompakty... i chociaż 10mpix to aż za dość do robienia zdjęć, to jednak w tłumie średnio się prezentuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Paradoksalnie właśnie ten kloc może się okazać fajną zabawką do ...filmowania. Elektryczny napęd zoomu z regulowaną prędkością z takim zakresem kątów widzenia - będzie OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Fakt, ilu potencjalnych klientów będzie wiedziało jaka tam matryca siedzi, jakie szumy i inne bzdety o których my tu piszemy na forach internetowych. Jaki odsetek, czyta i przejmuje się takimi szczegółowymi różnicami technicznymi. Marketing zrobi swoje, kolorowe obudowy do wyboru są, marka nie byle jaka więc chętni się znajdą ;) Matryca mała = tańsza więc zarobek będzie większy.
pozdr
Witam !
Na format 10x15, 13x18, 21x15 w... 400 DPI wystarczy ;)
Robilem odbitki z Canona S95 (mala matryca 1/1.7") na formacie 21x15 w 400 DPI.
Material wyjsciowy byl generowany z RAW-ow i uzyskalem na papierze fotki wysokiej jakosci z oddaniem
kazdego szczegolu + bardzo ladne kolory.
Jezeli Canon potrafil z matrycy 1/1.7" wycisnac dla malych ISO tak dobra jakosc obrazu
to Nikon z wieksza matryca jak sie postara to moze uzyskac fotki jeszcze lepszej jakosci i
dla wielu amatorow uzyska sie tego czego oczekuja... Czyli maly lekki aparacik z niezla jakoscia zdjec
przeznaczony dla zdjec wycieczkowo-domowych.
Pozdrawiam
Witam
Fajnie, że się pojawia coraz większa konkurencja w segmencie bezlusterkowców.
Na razie to chyba trzeba poczekać na jakieś miarodajne testy bo paplanina na forach nic nie wnosi.
Ja raz zrobiłem błąd czytając rożne bzdety i chciałem się pozbyć Olków, ale na szczęście po porównaniach organoleptycznych stwierdziłem, że:
40% opinii pisza "pryszczaci" po 1-2 dniach zabawy ze sprzętem
40% talibowie systemowi
20% jest w miarę obiektywnych opinii.
Konkurencja w tym segmencie wymusi zapewne lepsze ceny i lepszą jakość.
Na razie PEN-y i Panasoniki wraz ze szklarnią trzymają się mocno, a jaki będzie nowy Nikon to czas pokaże ....
Pozdrawiam
MK
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Chyba nie popatrzyłeś na ISO.
Po prostu spojrzałem w oczy drugiej od lewej pani na TYM zdjęciu i zobaczyłem jak niewielka jest ilość detali na fotce
No ale fakt - ślicznie szumi nawet na ww. zdjęciu na czarnej ścianie za tą panią na ISO 200...
Myślę, że określenie "kompakty z wymienną optyką" powinno należeć się teraz tylko systemom Q Pentaxa i 1 Nikona"
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
....Paradoksalnie właśnie ten kloc może się okazać fajną zabawką do ...filmowania...
Co się z przodu przypnie, to już dalsza sprawa. Fajną zabawką do filmowania może się okazać dopiero coś, co poza posiadaniem manuali, będzie filmowało w tempie 25 kl./sek. Z ubolewaniem stwierdzam, że nie tylko Nikon tego nie ma...
Jack
[QUOTE=Iwo;
Myślę, że określenie "kompakty z wymienną optyką" powinno należeć się teraz tylko systemom Q Pentaxa i 1 Nikona"[/QUOTE]
Dobre i prawdziwe:mrgreen:
Namieszało się ostatnio na rynku foto. Aparaty z wymienna optyką i matrycą mniejszą niż 4/3, aparaty z matrycą APS-C i bez wymiennej optyki.... Myślę że ktoś, może rynek, w końcu jakoś ten bałagan poukłada w nowe szufladki.
Po co? Im bardziej różnorodnie, tym lepiej dla kupującego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Nemo5576
Po co? Im bardziej różnorodnie, tym lepiej dla kupującego :)
A co ma poukładanie w szufladki do "lepszości" czy różnorodności?
Po co układać w szufladki?To właśnie jest chłyt marketingowy pozwalający ciągnąć kasę od maluczkich.