ten uchwyt to faktycznie pięta achillesowa Cactusa :( potrzebuje jednak radiowego wyzwalania bez wchodzenia w dalsze koszty, jak bedę to miał pomyślę o jakims "mocniejszym" rozwiązaniu ..
Wersja do druku
ten uchwyt to faktycznie pięta achillesowa Cactusa :( potrzebuje jednak radiowego wyzwalania bez wchodzenia w dalsze koszty, jak bedę to miał pomyślę o jakims "mocniejszym" rozwiązaniu ..
Black_bird - tak zaraz się nie rozsypie... moje się trzymają ;-) Najlepiej ustawić w jednej pozycji, przykręcić i nie ruszać a nie powinno się nic dziać. Ja też czekam na jakiś przypływ gotówki, by kupić sobie jakieś statywy oświetleniowe i uchwyty do lamp i parasolek. Nie od razu Kraków zbudowano ;-) *
(* - powiedzenie nie dotyczy Dubaju, go budują od razu całego ;-) )
To kup i wyprobuj ;P Napiszesz kolejna recenzje :DCytat:
Zamieszczone przez Kris_1
A co tu pisać i po co? Jak czegoś nie wiesz - spytaj sprzedawcy z linku co Dempsey podał. Odpowiada błyskawicznie :D .
Mnie to się przyda, bo kombinuję z kabelkami i elektroniką pod górę ;) . A jak efekt będzie wart pokazania - to zobaczysz :D
Dempsey, to rozwiazanie chyba jest najlepsze w tym wypadku, mam juz Cactusa (zamowilem trzy - podeslali tylko jednego, mimo iz na fakturze nawet, ktora dostalem jak byk napisane jest, ze 3 mialy byc :( znow pisanie, reklamacje i to po angielsku).Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
Czyli na statyw foto Twoja kostka, do niej lampa FL50 i nadajnik wiszacy luzem dolączony do tej kostki pod lampą przewodem, jaki dostalem w komplecie z Cactusem?
W jakim programie wyzwalasz FL 50? Ja tak jak sie spodziewałem, tylko AUTO lub MANUAL, ale nie moge regulowac np. siły błysku ??
Black_bird lampę wyzwalam w trybie MANUAL i wówczas mam regulację błysku (oczywiście "z palca") w całym zakresie jaki wspomaga moja Fl-36. W ustawieniach lampy ustawiłem GN na off (to daje mi regulację w formie podziału błysku 1/1, 1/2, 1/4 itd.). Nie wiem, czy jest to konieczne, ale mam też w opcjach lampy włączoną kompensację błysku...
Tak, też doszedłem do tego, w FL 50 mam do wyboru w MANUAL 1/128, 1/64, 1/32, 1/16, 1/8, 1/4, 1/2 i 1/1. Jest to w zupełności wystarczające ;)Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
Reklamacja pozostałych dwóch Cactusów dobiegła końca, uznano ją z przeprosinami za pomyłkę, bo koperta w której ją dostałem fizycznie nie pomieści 3 sztuk ;) i znaczek też zaświadczył.
Czyli happy end ;-) Widocznie ta firma działa w oparciu o filozofię konfucjańską (co wcale by mnie nie zdziwiło w tamtym zakątku świata :-) ). Oby tak stary świat wziął z nich przykład...
odświeżę temat , bo przeszukałem pół forum i dalej jestem ciemny w tym temacie.
Do rzeczy:
jak połączyć dwie lampy z E-1 aby błysnęły równocześnie: FL-36 i lampkę no name (Tumax lub Exacta ). Wykombinowałem sobie że mogę dołożyć jakąś konstrukcję do body i jedną lampką walić tradycyjnie ze Stofenem, a drugą odbijać światełko gdzieś z boku np...Szynę do zamocowania lampy to jeszcze gdzieś naknuję ale czego i jak użyć żeby obie lampy błysnęły równocześnie. Wiem że ustawić musze wszystko manualnie ale to nie problem...problem tkwi w mojej znajomości fizyki, elektryczności, wyzwalania radiowego itd...
Może ktoś jak chłopu na roli wytłumaczyć co trzeba kupić i jak zmontować?
Może nie o to Ci chodzi ale znalazłem coś takiego :D - nie trzeba mieć jakichś fulwypaśnych lamp za 10 tysięcy złotych :DCytat:
Zamieszczone przez lessie