całkiem całkiem jak na pełną dziurę
Wersja do druku
całkiem całkiem jak na pełną dziurę
Wcześniejsze zdjęcia to pełne kadry - ostatnie natomiast dla pokazania ostrości ważka na tle pajęczyny - pełny kadr i crop.
Co do wyrazistości blików puki co mam taki zamysł i będzie on realizowany :).
A odległość 20 - 30 cm a i tak większość obiektów ulatuje w siną dal :)
Pozdrawiam :)
A teraz coś nowego :
MOTYLKOWY ZAWRÓT GŁOWY
Piękne .... Master ;)
Madness- nic dodać , nic ująć- kororowy zawrót głowy ;-)
enter- jak dotąd nie wchodziłem w temat szkieł makro, korzystam jedynie czasami z pierścienia makro M42, więc tutaj możliwości są ograniczone tylko do zbliżeń roślinek
Nie wypowiadam się na temat innych szkieł manual 35mm, tym bardziej macro. Jedyną jak dotąd "35" jaką posiadam to Takumara ze światłem 2. I na pełnej dziurze obraz jest aksamitnie miękki.
btw: ze szkieł manualnych, szerokokątnych, zawsze będę dobrze wspominał EBC Fujinon 28/3.5
mam również 2/35mm Canona oba szkła są rewelacyjne, jednak trudno porównywać flek ostrzy z bardzo bliska Canon zaś jest imho nawet na APSC mniej ostry na brzegach na 2.0 niż flek na 2,4 - Canon ma również większą winietę
nie mam teraz swobodnego dostępu do FF ale oba szkła raczej wypadną rewelacyjne
Mogę sprawdzić jedynie na kliszy :)
Fleka zostawiłem jako jedno z nielicznych szkieł z kilkudzisięciu posiadanych manuali
a tu fajny test
http://canon-board.info/showthread.php?t=65565
ja w makro nie siedzę ale 35mm to takie szkiełko "przy okazji" do dużych zbliżeń dla mnie
wygląda na to że podpinane jest bez - z nawet małym pierścieniem robi się już bardzo blisko
Dzięki. Flek mnie cieszy bo uchował się w stanie - jak nowy, zarówno optycznie jak i mechanicznie. Mam z niego slajdy, ale matryce rządzą się swoimi prawami. Do zdjęć z bliska faktycznie killer ;-). Ja jak miałem dostęp do FF to znów nie miałem przejściówki. No nic, zostawiam sobie to szkło, póki co poeksperymentuję z Olkiem.
Chłopcy a posiadacie jakieś zestawienie takich obiektywów, czym różnią się od siebie? Takumar, pentakon, wołna, industar itd itd??? Które najlepsze do macro? Dokształcić się chciałam. Nie chodzi mi tylko o parametry techniczne- ale tak po babsku jak to w praktyce wychodzi? Może fotki dla przykładu?
:grin:
tu: http://www.mflenses.com/gallery/main.php
jest mnóstwo przykładowych fotek dużej rozdzielczości.
Mnóstwo informacji jest na forum tego portalu. Ale po angielsku :)