Jak dla mnie to 74.
Wersja do druku
Jak dla mnie to 74.
dzięki, rzeczywiście ostatni z nich jest najbardziej "fotogeniczny", osobiście bardzo lubię 73
Witam po dość długiej nieobecności. Nie będę chwilowo zamieszczał swoich fotek z moich podróży z prozaicznego powodu - uznałem, że nie są odpowiednio dobre do tych, które prezentują inni jako początkujący. w tym układzie powinienem się chyba zaliczyć do katergorii - raczkujący! obłożyłem się literaturą, zgłębiam instrukcję obsługi mojego e-520 i przygotowuję się do kolejnej wyprawy. mam nadzieję, że tym razem nie "dam fotograficznej plamy" i przywiozę parę interesujących fotek. wzbogaciłem też swojego "olka" o nowy obiektyw, hm... muszę go poznać, tak jak wszystko co nowe.
aha ankieta. dziękuję wszystkim za udział w tej mini ankiecie. jej wynik, chociaż wcale nie tak bardzo jednogłośny wskazuje, że warto a nawet trzeba "poprawiać swoje zdjęcia". i tutaj małe pytanie do ewentualnych czytelników - czy pliki w formacie raw odzwierciedlają ustawienia balansu bieli, kontrastu itp na zrobionych zdjęciach, czy są na tyle "surowe", że trzeba w nich wiele poprawiać?
do zobaczenia wkrótce :wink:
Nastaw się na to, że będzie trzeba ingerować w zdjęcie. Rzadko zdarza się, że któreś z predefiniowanych ustawień dokładnie odda rzeczywisty balans bieli. Kontrast, nasycenie, jasność to już indywidualna sprawa odbioru zdjęcia. Przeważnie jest jest coś do "dopieszczenia" a raw daje więcej możliwości.
To nie jest tak, że w "surowe" raw-y trzeba wiele ingerować. Po prostu w procesie "wywoływania" masz możliwość ustawienia wielu parametrów. Jeśli nie podoba Ci się efekt, zawsze możesz wykonać następną "odbitkę". Jpg tej możliwości nie daje, to już "odbitka" zrobiona przez aparat a oryginał (raw) nie zostaje zachowany.
wielkie dzięki,od pewnego czasu robię wyłącznie raw-y i tak już pewnie zostanie, pozdrawiam,
wreszcie przyszła wiosna, to widać, słychać i chyba czuć ... :wink:
2004_1
Załącznik 32147
2004_2
Załącznik 32148
2004_3
Załącznik 32149
2004_4
Załącznik 32150
Cześć,
Po pierwsze zmniejszaj zdjęcia przed wrzuceniem :-P Są duże i nie każdy będzie czekał żeby mu się załadowały.
Jak dla mnie 1,2 i 3 albo nie ostre albo za mała GO przez co ostrość przed najważniejszymi motywami zdjęć.
4 - najlepsze :grin:
Wrzucaj następne, tylko tak się uczymy :)
dzięki za ocenę, może rzeczywiście są lekko nieostre! ale to słońce działa tak rozleniwiająco i trochę dekoncentruje.
co do wielkości - faktycznie, nie wszyscy mają szybkie łącze.
pozdrawiam,
Bocian fajnie zlapany...ale ostrosci brakuje.
poprawiony zachód słońca i zapraszam UFO!
2004_5
Załącznik 32152
i oto słońce zaszło
Załącznik 32153