Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
Wnioski
3. 14 mm to tak naprawdę ok. 30 mm w FX, z uwagi na korygowanie obiektywów w RAWach
W systemie mikro ogniskowe podawane są (już) po korekcie geometrycznej, także wszystkie te 14mm dają kąt widzenia odpowiedni "dla 28mm na FX". Przed korektą jest i szerzej i ciemniej (w rogach) i krzywo ;)
Piter, foty!
Szczególnie to macro mfd mnie interesuje :)
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Ja się nie skusiłem na 12/2 i nie żałuję. Wybrałem 9-18 i mogę potwierdzić, że szkło jest świetne, chociaż mam go dopiero od kilku dni. Między 12mm a 9mm jest kolosalna różnica, a do tego szkło jest super ostre (w porównaniu do panasa 14-45). 100% zadowolenia
Wszystko ładnie, tylko jak wejdziesz do starej zabytkowej, ciemnej cerkiewki to będziesz płakał że nie masz jasnego szkła :)
Hmmm, oczywiście możesz podbić ISO lub postawić statyw - (w cerkiewkach wolno)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Wszystko ładnie, tylko jak wejdziesz do starej zabytkowej, ciemnej cerkiewki to będziesz płakał że nie masz jasnego szkła :)
Hmmm, oczywiście możesz podbić ISO lub postawić statyw - (w cerkiewkach wolno)
Założy 20/1,7 i strzeli 4 fotki z ręki i połączy w szopie. Da się zrobić...
Pozdrawiam AP.
Znow pelno sprzecznosci, powiadacie, ze m9-18 lepsze od duzego? Ja widze co innego na fotkach...
M9-18 jak dla mnie nie blyszczy na Olkach, podpinam do Panasow i jest duzo lepiej z brzegami i CA, czarrryyyy, marrry...
radosci z uzywania
pozdrawiam serdecznie
Janek
Na różnych samplach, jakie widziałem w necie, raz lepszy był "mały" ZD 9-18, raz "duży". Nie wiem o co chodzi. Może jakiś rozrzut jakościowy w poszczególnych egzemplarzach. Ale jeśli tak, to w którym z nich?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Na różnych samplach, jakie widziałem w necie, raz lepszy był "mały" ZD 9-18, raz "duży". Nie wiem o co chodzi. Może jakiś rozrzut jakościowy w poszczególnych egzemplarzach. Ale jeśli tak, to w którym z nich?
+1.
Np. link z testem (vs. 7-14) podany tu, na forum przez Jerry'ego miażdżył Olka im dalej od centrum. Teraz z goła inny lens na samplach. Chciałoby się rzec WTF?! Mimo wszystko - Piter - nie żałuję :mrgreen: z drugiej strony mając D700 uderzyłbym w 24G.
Porownajcie sobie fotki robione 9-18 na Panasonicach, np dpreview itd, a te robione na olkach gdziekolwiek, nie chce mi sie wierzyc ale fotki tego szkla z Panasa sa duzo lepsze niz na olku za gie3: Wodafak?
pozdrawiam serdecznie
Janek
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
...nie chce mi sie wierzyc ale fotki tego szkla z Panasa sa duzo lepsze niz na olku za gie3: Wodafak?
A czym się różnią? Jest jakieś porównanie na przykładzie tego samego kadru i tych samych parametrów ekspozycji? Chodzi o jpegi z puszki czy rawy?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A czym się różnią? Jest jakieś porównanie na przykładzie tego samego kadru i tych samych parametrów ekspozycji? Chodzi o jpegi z puszki czy rawy?
Post #40 w tym wątku.
Nie ma za co ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Post #40 w tym wątku.
Ale tam nie ma porównania m.ZD 9-18 na Panasoniku vs. m.ZD 9-18 na Olympusie. Jest jedynie porównanie m.ZD 9-18 vs. G 7-14 NA TYLKO JEDNYM KORPUSIE Panasonika.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie ma za co ;)
Nic nie szkodzi.