Chińczyk czy markowy zestaw?
Tak odbieram ten wątek na forum, jako dylemat: cena chińczyka czy jakość marki?
Chyba jednak markowy tani zestaw typu "2 lub 4d-lite Elinchrom lub "Bowens studio in box"....
Co prawda ceny tych zestawów u polskich dystrybutorów powalają, (powyżej 3000 zł), ale w UK, takie zestawy mozna kupić już w cenie do 500 funtów wraz z przesyłką (jesli zakup na firmę to cena spada jeszcze o podatek vat 17,5%), cena funta to teraz 4,24zł.
Markowe Elinchrom i Bowens, na pewno trzymają WB, posiadają stabilizację błysku, szybko się ładują, Elinchrom d-lite rozbudowano o chłodzenie, Bowens mozna zabrać w plener po dokupieniu akumulatora+dużo dostępnych akcesoriów.
Poza tym otrzymujemy markowe statywy i softboxy (Elinchrom) lub parasolki (Bowens).
Jedyny mankament to otwór pod parasol 7mm w Elinchrom.
Chińczyk z brakiem stabilizacji i wcale nie tak niską ceną wberw pozorom (lampy 400WS) niestety, nie ma szans.
Co do Sunboxa to..byłem na giełdzie foto w Stodole, stoisko Sunboxa, pracownik, który sprzedaje nie potrafi udzielić żadnych informacji, szefa nie ma bo pojechał po części na giełdę elektroniczną:)
Lampy obejrzałem, pierwsze wrażenie,"klepane młotkiem na kolanie", a uchwyty od mebli, cena wysoka, do tego trzeba jeszcze zainwestować w softboxy i statywy.
Może elektronika sunbox jest ok., obiektywnie powiem (nie sprawdzałem), ale pierwsze wrażenie :( jakośc póżny PRL.
Tak więc , albo Bowens, albo Elinchrom!
Zestaw do fotografii przedmiotowej (chrom, srebro, itp.)
Drodzy Dyskutanci,
po lekturze wątku, postanowiłem zapytać Was o radę dotyczącą kompletowania zestawu do fotografii przedmiotowej. Chodzi tu małe przedmioty wykonane z chromu, srebra, itp. Zależy mi na uzyskaniu takiego efektu, jaki prezentowany jest tutaj.
Czy możecie mi polecić konkretny sprzęt, który można kupić w Polsce? Zależy mi na tym, aby efekt był natychmiastowy, tzn. abym nie musiał każdego zdjęcia poprawiać w programie graficznym. I czy zrobię takie zdjęcie (vide przykład wyżej) aparatem E-410? Czy to i statyw i polecony przez Was sprzęt podołają temu wyzwaniu?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!