dziwnie gadasz , dla mnie jeszcze kilka innych ciekawych rzeczy się znajdzie na korzysć D70s w porownaniu do E-1Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Wersja do druku
dziwnie gadasz , dla mnie jeszcze kilka innych ciekawych rzeczy się znajdzie na korzysć D70s w porownaniu do E-1Cytat:
Zamieszczone przez grizz
ehhh ten temat był przerabiany dwa lata temu... może by tak do niego nie wracać?
Z 14-54 i kartą do kupienia na allegro za 2500 zł :DCytat:
Zamieszczone przez mini21
jeden dla zawodowców drugi dla amatorów , chetnie bym poczytał opinnie olkomanniaków o D70s bo jestem zainteresowany jego kupnem. Gdzie to było ???Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Witam ponownie.
Byłem dziś na "wyprawie" do MM z informacją, że sprzedają tam Nikona D70s + 18-70mm za ok. 2700-2800.
Cena ciekawa.
Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że mają jedną sztuk! Myśle sobie "ale mam farta, chyba trzeba zagrać w totka".
Pracownik przychodzi po ok 20 min. i oznajmia mi że "zgadza się, został jeden egzemplarz, ale jest to egzemplarz wystawowy",
Mi mało z oczu łzy nie wyjdą, bo już podskakiwałem z radości że będę miał nowe lustro, a tu gość oznajmia że tylko ten został.
Byłem kilka dni wcześniej i widziałem, jak ludzie "macali" go, dotykali paluchami szkło, z ekranu LCD można było ściągać odciski palców!
Staram się z gościem wynegocjować, przecież to "lustrzanka-macanka" więc niech obniży trochę cenę, ale on był nieustępliwy.
Podziękowałem i wyszedłem.
Poszedłem do fotojokera, gdzie gość zaproponował mi Soniaka Alfe. Pobawiłem się nią chwile i wydała mi się całkiem spoko (cena zresztą też jest ok-2700 z obiektywem 18-70).
Tu chciałem zadać pytanie, co sądzicie o nowym wytworze firmy Sony?
Czy to prawda, że można do niego przypiąć stare obiektywy Minolty czy Koniki-Minolty?
Jak waszym zdaniem prezentuje się on w porównaniu z D70s?
Dzięki za odp.
Pozdr.
Witam.
Poczytałem troche postów w Twoim temacie i powiem Ci tak:
do 2003 roku miałem dwa aparaty marki zenit i dwa obiektywy 50 i 100 mm.
ogólnie przy nikonach, canonach , olympusach i pentaxach i innych juz wtedy cyfrówkach mój sprzęt to był zabytek ( mam go do dzisiaj :), ALE! znałem go jak własną kieszeń! wiedziałem w jakich warunkach oświetleniowych oszukuje i trzeba dłużej naświetlać i kiedy ostrość jest super a kiedy nie, wiedziałem kiedy zdjęcie nie wyjdzie i ogólnie wydawałem kupe kasy na wywoływanie zdjęć tylko po to żeby sie nauczyć jak ono wyjdzie gdy przesłone ustawię taką a kiedy inną.... Długo zbierałem na lustrzankę cyfrową i kupiłem ją już na lata...
Gdy poszukiwałem cyfrówki testowałem także 5060 i powiem Ci jedno możesz swoim aparatem zrobić wspaniałe zdjęcia nawet do formatu A4, masz bardzo dużo kreatywnych funkcji, kup troche książek o fotografii ( najlepiej stare o oswietleniu, architekturze, krajobrazach) oglądaj albumy mistrzów (czarno-białe tez!) myśl jak oni uzyskali dany efekt zdjęciowy, poznaj swój aparat ( zebyś o wszystkim pamiętał i wszystko ustawiał z zamkniętymi oczami) wstawaj rano idź spać późno kup więcej pamięci i fotografuj, fotografuj, fotogra....
Wywołuj zdjęcia lub je drukuj, oglądaj i ucz się... JAK ZROBISZ SUPER ZDJęCIE NA SWOIM APARACIE TO NIKT NIE BęDZIE ZWRACAł UWAGI NA SZUMY CZY ILOść PIXELI NAWET NA TO JAKI MIAłEś OBIEKTYW.... A TY ZACZNIESZ KOCHAć SWOJ APARATY TYLKO DLATEGO ZE JEST DLA CIEBIE PROSTY I ROBI TO CO TY CHCESZ :)
kupisz lustrzanke to dopiero początek.... wydatków, poźniej drugie tyle na akcesoria...:(
Ja wydałem kupe kasy i nadal fotografuje na manualu ( czasem preselekcja przesłony)
ale jak oglądam zdjęcia mam świadomość ze źle coś ustawiłem, dlatego zmarnowałem okazje do dobrego zdjęcia...
Mam nadzieje ze trochę się zadumasz nad tym co napisałem...
Ja zbierałem pare lat na lustrzankę i szanuję swój sprzęt za to że jest mój i że go znam...
Chyba ze chcesz się pochwalić przed kolegami aparatem a nie zdjęciami...(polecam to drugie - super aparat może mieć każdy! niepowtarzalne zdjęcia tylko TY :)
Pozdrawiam
Oczywiście, masz racje i zgadzam się że body to dopiero kropla w morzu wydatków.
Niestety, używając swojego Olka (który i tak zostaje w rodzinie) odczuwałem pewien niedosyt.
Poza tym, zbierałem na lustro już od pewnego czasu, wziąłem kredyt i raczej nie wycofam się już z tego.
Problemem jest wybór odpowiedniej lustrzanki, takiej, żeby służyła przez lata.
Sony Alfa to nowa tech. ale słyszałem, że można mocować do niej stare obiektywy minolty-a to ciekawa opcja.
Nikon D70s, to już raczej staruszek, ale nadal świetnie się trzyma.
Dlatego ciężko podjąć mi decyzje, ale co do kupna lustra to jestem pewien.
to napisz czego Ci brakuje w 5060?
a jak kupujesz lustrzankę to tą która ma jak najwięcej akcesoriów i obiektywów w kicie
czego mi brakuje..... dobre pytanie
Podkreślam, że olek został ze mną (starzy kupili go odemnie :mrgreen: ) więc mam go cały czas, ale lustro to lustro.
Brak mi małej GO do portretów itp. brak mi szybkości działania, ustawień ręcznych bez ciągłego wciskania guzika "góra", "dół". ale przede wszystkim to po prostu czas na zmiany.
Brakuje mi (nie)uniwersalności lustrzanki, inny obiektyw na inną sytuacje, poza tym sama szybkość działania....
Ale to nie ważne, bo zdania nie zmienię (już sprzedany :) ).
Więc co myślicie o tych dwóch lustrach?
Cena ta sama, obiektyw (chyba) taki sam, ale sony nowszy, więcej pixeli, stabilizacje....
Co radzicie?
mini21 Michale . Zakup przez Ciebie d70s duuurnota - to sprzęt nie trendy . Dla mnie to co innego . Ty potrzebujesz czegoś na czasie bo za 3 miechy bedziesz sie w glowę pukal po co mi ten staroć . Na chodowlę systemu canoana raczej cie nie stać. Masz lampę czekaj spokojnie na nowe body u olka . Ja prze z Tą Twoją lampe kolegę straciłem - fajny byl bardzo szkoda szkoda. Udzielaj sie na forum bo masz trochę czasu ( zrob coś dla forum) , pomóż w prowadzeniu forumka .To np. kupisz sobie super szkło ZD14-54 w cenie dla JEDI potem jakieś nowe olkowe body i sprzet nie do pokonania bedizesz mial . Lampa jak znalazł się przyda.
Tym czasem nie ma przed toba wyzwan ktorych byś nie pokonał tym co masz .
Jak zdejmę pasa jak dam spodniami !!!