Wynika więc, że w każdym jasnym.
Górna manualna półka, którą jeszcze można poprawić....
To była moja wątpliwość: czy poprawiać bardzo dobre?
Dzięki za poświęcony wysiłek- przyniósł efekty.
Wersja do druku
Wynika więc, że w każdym jasnym.
Górna manualna półka, którą jeszcze można poprawić....
To była moja wątpliwość: czy poprawiać bardzo dobre?
Dzięki za poświęcony wysiłek- przyniósł efekty.
Szkoda, że sprzedałem Heliosa bo bym popróbował. Mam w pracy laser, którym mógłbym wyciąć sobie dokładnie takie jak ma być, tylko musiałbym poszukać jakiś fajny czarny matowy materiał. Chodzi mi po głowie OM 50 1.8, a do tego adpater z dandelionem, może wtedy spróbuję. Może ktoś ma tą maskę w OM 501,8 lub 1,4? Przyznam, że to porównanie z Takumarem zrobiło na mnie duże wrażenie.
Ma ktos wzor maski na heliosa 58mm bo w temacie zadn link nie dziala.:wink:
kurde boje się że z tego kartonu jakieś syfy dostaną się do korpusu, próbował może ktoś z innym materiałem, nie wiem jakiś matowy plastik etc
może jakimś lakierem matowym pomalować ten karton? :idea:
Niektóre pudełka do filmów na DVD (takie w formacie książki) są zrobione z czarnego matowego plastiku, który dość łatwo można ciąć nożyczkami i nożem tapeciarskim. Zrobiłem maskę z czegoś takiego. Przykleiłem ją do przejściówki klejem introligatorskim. Wygląda jak z fabryki.
Pozdrawiam
dobrze, zescie odkopali temat :)
mam idealny i najlepszy na swiecie material na ta maskownice. czarny, matowy (prawie) jak grafit, gruby, tak, ze nie trzeba go przyklejac do przejsciowki-po prostu sie go tam wklada (ok 4-5mm grubosci)
mam nawet narzedzie do wycinania idealnych krazkow z tegoz materialu. nie ma mowy o zadnych pylkach, okruszkach i innych smieciach :) jedyne co to musicie sobie policzyc i wyciac prostokat pod rozmiar tylnej soczewki.
nie ma mowy odbiciach swiatla na wewnetrznej czesci pierscienia, bo jest zaslonieta.
mam arkusz tego materialu i moge go wyslac do polski, jesli nie uda sie go wam znalezc na miejscu-tylko ktos bedzie musial to rozprowadzic wsrod klubowiczow.
uwaga, a teraz opis, bo moze ktos znajdzie to w sklepie.
najlepiej papierniczym. widzieliscie moze takie literki, ksztalty powycinane z takiej jakby gabki? tylko twardszej i mniej elastycznej?
a dokladnie cos takiego:
http://www.mojebambino.pl/go/_info/?user_id=016008
mozna to kupic w kazdym sklepie papierniczym ( w mojej okolicy), w roznych grubosciach. czarne lub w innym kolorze. jesli wam sie nie uda tego zdobyc, to moge kupic i wyslac kilka (kilkanascie) sztuk do polandii. dajcie tylko znac. najwyzej ktos na jakims zlocie rozprowadzi. :) nic lepszego nie znalazlem i ciezko bedzie znalezc :) mz to jest idealna sprawa.