Kościół w Dublinie. Cmentarz i groby przy tym Kościele.
Wersja do druku
Kościół w Dublinie. Cmentarz i groby przy tym Kościele.
I jeszcze kilka fotek. Niestety nie pamiętam nazwy Kościoła. Podczas spaceru zrobiłem kilka zdjęć.
Wrzucę jeszcze kilka . Tym razem czarno-białe.
Cmentarz Powązkowski w Warszawie
http://sabkon.blogspot.com/2013/05/c...warszawie.html
Parę migawek z pozostałości cmentarza żydowskiego w Gdańsku-Chełmie. Przetrwał obie wojny, był czynny do 1956 roku. Po zamknięciu, głównie w latach 70-tych doszczętnie zdewastowany; traktowany jako źródło budulca. Z materiału pozyskanego z jednego z trzech istniejących ongi w mieście cmentarzy powstały tzw. "schody hańby"...
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest tzw. "Smutna Góra "
W XIX wieku pochowano tam chorych na cholerę i tyfus. Z tego co wiem samych chorych na cholerę było ponad 200 osób. Nie pochowano ich na miejscowym cmentarzu gdyż bano się że może zatruć się woda w studniach.
I na takim wzniesieniu, na takiej górze postanowiono ich pochować.
Ta góra nosi teraz nazwę " Smutna Góra " .
Jest taka zbiorowa mogiła . Mieszkańcy miasteczka wznieśli tam krzyż.
Kilka zdjęć z tego miejsca.
Wejście po schodkach.
Załącznik 92874 Załącznik 92876 Załącznik 92875
Załącznik 92882 Załącznik 92881 Załącznik 92880 Załącznik 92879 Załącznik 92878 Załącznik 92877
Na krzyżu jest trupia czaszka. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam.
Załącznik 92885 Załącznik 92884 Załącznik 92883
Takie miejsca, to takie perełki zapomniane przez wszystkich. Warto przypominać,a i młodych przyprowadzić.
Cmentarz radziecki w Bornem Sulinowie. Oprócz żołnierzy (w tym pond 100 grobów bezimiennych) są tam groby ich rodzin i cywili. Niedawno na każdym grobie przybito nową tabliczkę z personaliami (o ile są znane). Ten pomnik z pepeszą został przeniesiony z centrum miasta. Na kilku grobach widać krzyże.
Niezwykle przygnębiająco wyglądają pluszaki na grobach.
Te groby z pluszakami wyglądają niesamowicie. Taj jak @alnico pisał, przygnębiająco.
Pozwolę sobie zacytować pewną mądrą osobę z innego wątku: "Ludzie, którzy stworzyli to miejsce, nie zrobili go z myślą o przyszłych sesjach..."
Chyba nie muszę dodawać, że bez znaczenia jakich?
Jestem zdumiony, że nikt nie jest oburzony tematyka wątku!
Pozdrawiam.