Odp: Test - M.ZUIKO DIGITAL 17mm F2.8
A ja mam takie pytanie.
Do obiektywu dedykowany jest wizjer optyczny VF-1.
Rozumiem, że wizjer ten równie dobrze sprawdzi się w body Panasonica, bo żadnej elektroniki tam nie ma?
Używa ktoś tego celownika? Nie ma z nim jakichś problemów?
Zastanawia mnie jak to jest kiedy kadrujemy przez wizjer, a AF mamy w aparacie ustawiony inaczej niż centralnie na środku ...
Wizjer po prostu wsuwasz w sanki lampy i tyle. Co prawda nie mam tego wizjera, ale posiadam podobny wynalazek - Helios Viewfinder 35/85/135, zasada działania taka sama. Taki jego urok, że najlepiej focić na centralnym punkcie AF.
Dobrze piszesz, to po prostu wizjer optyczny, 0 elektroniki. Więc sprawdzi się na każdym body.
Cytat:
Zamieszczone przez
sn00p
A ja mam takie pytanie.
Do obiektywu dedykowany jest wizjer optyczny VF-1.
Rozumiem, że wizjer ten równie dobrze sprawdzi się w body Panasonica, bo żadnej elektroniki tam nie ma?
Używa ktoś tego celownika? Nie ma z nim jakichś problemów?
Próbowałem patrzeć przez podobny wizjer do NEX-3 i 16/2.8. Ciężko było złapać właściwy kąt patrzenia, żeby dało się tego sensownie użyć. Dla mnie to było kompletne nieporozumienie. Nie miało to nic wspólnego z wizjerem optycznym z Fuji X100.
Cytat:
Zamieszczone przez
sn00p
Zastanawia mnie jak to jest kiedy kadrujemy przez wizjer, a AF mamy w aparacie ustawiony inaczej niż centralnie na środku ...
Równie dobrze mógłbyś chyba wtedy kadrować przez kółko z kciuka i palca wskazującego. ;) Czyli bez spojrzenia na LCD ciężko zorientować się czy ostrość jest złapana faktycznie tam, gdzie chciałeś.
sn00p,tak jak Ci napisał ebelbeb,nie zobaczysz czy autofokus trafił gdzie chciałeś.Poza tym,to jest wizjer dedykowany do tego szkła,więc będziesz widział w nim,to samo co obiektyw.
ten wizjer to dziura w plastiku z paroma szkiełkami -absolutny bezsens dla wszystkiego co nie jest rangefinderem.
Używam takiego (tego samego producenta >cosina) do CZ21mm na ZeissZM krórego wizjer nie obejmuje pola widzenia tego objektywu.
Ostrość nastawiam na oko lub korzystając z odległościomierza w celowniku aparatu a kadr ostatecznie komponuję w wizjerze na sankach.
Po cholerę to w cyfrówce _? -będzie dla mnie tajemnicą.
Mi przypomina modne swego czasu "lunetki" montowane w drzwiach wejściowych... :mrgreen:
Nie bójmy się tego powiedzieć - te lunetki to judasze. ;) I nie "swego czasu" tylko cały czas. :)
Jeżeli da się wyłączyć LCD i kadrować na szybko tylko przez ten wizjer to to ma jakiś sens - oszczędzasz baterię i strzelając na szybko w tłumie na hiperfokalnej nie rozpraszasz się informacjami normalnie wyświetlanymi na LCD. Do szybkiej akcji może się nadać. W NEX-3 niestety nie da się wyłączyć LCD więc i tak lipa (pomijam już nawet żałosną użyteczność akurat tego wizjera Sony, przez który ciężko szybko ocenić co właściwie jest w kadrze.).
Wychodzi na to, że obiektyw w zasadzie jest droższą zatyczką do puszki i do niczego więcej się nie nadaje. A szkoda, bo wydawał mi się fajny :grin:.