Odp: jak uzyskać kolorystykę i kontrast jak na zdjęciu?
Sam sobie odpowiem...
1. Dobre lub B.Dobre szkło => ZUIKO SHG
2. FILTR programowy do podostrzania
3. Odpowiednia ekspozycja -> nie za ciemno/nie za jasno
4. podbicie vibrance i podciągnięcie kontrastów/mikrokontrastów.
Dziękuję tyle w tym temacie. zamknięte.
A ja myślę, że nie do końca jest to uniwersalny przepis. Zajrzałem na początek wątku by się zorientować do czego ten przepis jest.
1. Szkło może być dowolne, ważne by dawało przyzwoity obraz.
2. Filtr programowy? Wystarczy to co jest w Lightroomie.
3. Odpowiednia ekspozycja? Tak, ale dobrana do matrycy. Z niektórych ładnie ciągnie się światełka, zaś z innych lepiej ciągnie się z cieni. Więc czasami trzeba skorygować swój ulubiony pomiar światła na plus lub minus ekspozycji. Np. w E-500 ustawiam w pomiarze matrycowym, przy kontrastowych scenach +0.3 EV, w równomiernie oświetlonych +0.7 EV.
4. Podbicie Vibrance owszem, ale na max +30. Jednak czasami warto zamiast Vibrance użyć suwaków HSL.
4a. Zamiast lokalnych kontrastów użyłbym techniki ciemniowej i lokalnych zmian ekspozycji... i ewentualnie kontrastów. Hmm, ale może mamy to samo na myśli...
Ale to wszystko jest rozwiązaniem jeśli nie można mieć dobrego oświetlenia w plenerze. Bo przykładowe zdjęcia z początku wątku to nie są spacerowe pstryki, może poza dwoma ostatnimi z dziećmi.
Hehe, cztery lata to zajęło czy to taka zabawa? :) King nie łam się, zdjęcia w orf'ach czy tam innych raw'ach można podciągać fajnie w lightroomach czy innych. Ja niejednokrotnie klikam "auto" i tylko się pobawię z chmurkami czy jakimiś niuansami by dodać "sznytu" fotce, grzebanina na zasadzie chirurgii plastycznej chyba nikogo nie interesuje. Jak masz ipad'a to jest fajny tutorial o kadrowaniu i niuansach ściśle określonej scenerii czy typie fotografii. Czy jest to coś warte sam oceń, na pewno dla początkujących super wskazówki z cyklu "chmurki powinny zająć X% kadru" itp. :) Powodzenia.
Ł.