strzał w dziesiątkę Smerf Maruda;P cieszę się że sie podoba dzieki za komenty:cool:
Wersja do druku
strzał w dziesiątkę Smerf Maruda;P cieszę się że sie podoba dzieki za komenty:cool:
Mi się podoba. oryginalny pomysł, fajne wykonanie. gratuluję ;)
Dzieciaczek z misiaczkiem :cool: co do poprawy co dobrze???? Starałam się;P czy do dzieci można używać koloru szarego???
z góry przepraszam że nie zmieniłam nazwy:roll:
nic się nie dowiedziałam o tym portrecie czy dobry czy jak... przykro mi, ale pewnie się ucieszycie, bo nie będę już Wam głowy zawracała;) dzieki za wszystko, fotografia to nie dla mnie, chciałam się uczyc od najlepszych ale nie wyszło. Trudno;(;(:roll::cry::roll::cry::roll::cry::roll:: cry::roll::cry::roll::cry:
za szybko sie poddajesz;) bez walki sie niczego nie osiagnie;)
Eee, bez przesady. Uwagi do zdjęć to jedno, ale przede wszystkim dużo czytaj, oglądaj zdjęcia w innych wątkach. Naprawdę, można dużo się nauczyć w ten sposób.
A co do ostatniego zdjęcia - to bałagan w tle wpływa niekorzystnie na jego odbiór.
1. trudno fotografuje się dzieci, przede wszystkim własne - bo tak ładnie wychodzą na zdjęciach ;)
2. Łatwo wpaść w zachwyt, czasami jednak warto spojrzeć krytycznym okiem na zdjęcie i odpowiedzieć np. na pytania:
- czy nie ma bałaganu w kadrze, czy róg pokoju z meblami to najlepsze miejsce na ujęcie,
- czy coś wystające z szafki, karton z jakimiś rupieciami itp. pomagają w jego odbiorze - może wystarczyło zrobić krok w bok, czasami po fakcie można spróbować inaczej wykadrować zdjęcie ...
- czy naprawdę musiałem użyć wbudowanego czegoś co nazywa się czasami na wyrost lampą...
- jak wygląda histogram i co można poprawić
- czy niski kontrast zdjęcia to efekt zamierzony
- czy po wyostrzeniu zdjęcie nie wygląda lepiej
jeśli to super ważne, jedyne, niepowtarzalne zdjęcie to zawsze można powalczyć w programie graficznym...
czasami można wyciągnąć wnioski, coś doczytać i spróbować jeszcze raz w bardziej sprzyjających warunkach ;)
sam jestem początkujący - i pisze z własnego małego jeszcze doświadczenia, więc mogę się w wielu sprawach mylić
Mam tu dwa portrety... i mam pytanie jak przestawić ISO???:) mam nadzieje, że coś lepsze te zdjęcia;P