Na odbitce i u mnie nie wyszła żółtawa. A jakieś porady co do lampy ?
Wersja do druku
Na odbitce i u mnie nie wyszła żółtawa. A jakieś porady co do lampy ?
1- widać, że wesołe ale jakby wymuszone. 2 i 3 przyjemne naturalne a tonacja dodaje skromności. 4 obrączki na dłoniach to tradycja, szkoda, ze dłonie nie ułożone w jednym kierunku co dało by jednakowe światlo dla obrączek. 5 bardzo przyjemne i świetnie się ogląda a dodatkowo emanuje dobrym przekazem. 6 para w kościele a poprzedza ja sypiąca kwiatem dziewczynka. Tu mam wrażenie, ze trochę mdłe bez wyrazistości. 7 para klęczy i brakuje mi spójności. On patrzy gdzieś w górę Ona w tym czasie jakby w dekold i to powoduje rozdźwięk. Klimat świetny w zdjęciu 8 a do tego widoczne jeszcze piekne wnętrze koscioła. Bardzo mi się ten kadr podoba. 9 jest w nim jakaś symbolika w rodzaju Boże pobłogosław Młodej Parze.
Oprócz 4 i 5, wszystkie odnoszą się do jednego wydarzenia. Co do 1) to masz troszkę racji. Cały plener był wykonany w strugach deszczu i przy niskiej temperaturze. Tutaj, na moment dosłownie, mogliśmy sie schować pod zadaszenie. Połowę kadrów uciekła, bo Młodzi byli wycięczeni pogodą.
Ale zamiast foto nr 1 miało być:
To może zmienię klimat i dwa słonie pokażę, też stare, ale:
Da się zauważyć brak światła - ja daję lampę na najbliższą ścianę i palnik w zależności jak jasno (ciemno + 1 lub więcej EV podbijam) włączam funkcję High Key (wychodzi taki subtelny przepalik który dodaje uroku i podkreśla co trzeba moim zdaniem).
Długie czasy...gdybym miał ZD 50 albo sigme 30 to bym walczył tak to nie mam odwagi.
szybkie próbki takiego świecenia:
Widzisz, tutaj też masz jakby nierównowagę światła. Fociłeś w owiele większym świetle niż ja, a jednak nie uzyskałeś tej głębi (światła). Na zdjęciu też są cienie, może muszą być. Ja przy ZD 14-42 schodziłem nawet do 1/40 s przy iso 800 z lampą. Nie wiem, czy akurat tutaj, ale napewno.
Wtedy ? E-510 ZD 14-42, iso 800 (standard) groźne, FL 36 (też groźna lampa, nie ufna). A jak moje słoniątka ?
Ojoj a ja myślałam że tu tylko ptaszki będą!
Co do zdjęć ślubnych to jesteś na dobrej drodze, jako koieta muszę przychylić się do opinni bufetowej, że każda panna młoda musi wyglądać pięknie!
Weźmy np. pierwszą serię i to zdjęcie z odbiciem, panna młoda w odbiciu wyszła ok, ale sama ona poprzez chyba kąt i bliskość ujęcia wygląda przyciężkawo, a cień tylko podkreśla okrągły podbródek. Musisz pomyśleć jak kobieta :)
Każda chce być szczupła, więc fajnie wychodzą zdjęcia całych postaci jeśli fotograf np. kuca, wtedy nogi ma się dłuższe :-P
Jeśli mocno z góry, to bez nóg bo byłyby krótkie, ze to uwiecznić rowek w dekolcie jeśli biust powabny, jeśli panna młoda ma garbaty nos to bez djęć z profilu itd.....
chyba w wątku wykrecika o fotografii studyjnej widziałam też fajne wskazówki dopasowane do fizjonomii fotografowanej modelki.
Jak do tego dodasz swoje fajne pomysły jak te znad wody, z siatką to będzie ekstra
no i przydałoby się przestudiować w poradach Willowa jak wygładzić buzię bo każda panna młoda marzy o pięknym portrecie.
http://www.olympusclub.pl/porady-fot...pokochasy.html
W pierwszej serii zdjęć koncertowych wyjątkowe byłoby ostatnie....gdyby było ostre:)
Serdecznie pozdrawiam :)
Chodzi Ci o M. Anioł, czy to niebieskawe ? MZ każde ze zdjęć jest ostre. Fakt, brakuje troszkę szlifu... ale. A jak te słoniątka ? (wreszcie)