Cennikowo niewiele, bo startował z 4700 a teraz stoi chyba 4600, ale kupić można za 3900. Kwestia czy warto dołożyć te 8-9 stów.
Wersja do druku
Ja akurat opcję Fuji rozważałem, zwłaszcza po ostatniej premierze Olka, ale cena korpusu to jedno, szklarni to drugie, pomijając już brak kilku kluczowych zalet Olka
Pobawilem się trochę dzisiaj w MM. Aparat spoko, menu trochę pozmieniali i miałem trochę problemy. Głównie zależało mi na przetestowaniu 4K i stabilizacji. 4k to tylko 25p, co trochę rozczarowuje, ale za to fHD i 60p daje radę. Stabilizacja działa całkiem sensownie. Żeby to maleństwo miało gniazdo mic....
Stałem się posiadaczem tego aparatu. Na razie po 3h zabawy stwierdzam:
+ pasują stare baterie BLS 1, które swego czasu Fotojoker wyprzedawał za bezcen. Miałem ich kilka, ale większość wyprzedałem i obecnie została mi jedna, której nie ładowałem 3 lata. Teraz po naładowaniu o dziwo działa.
+ układ rolek, wbudowany grip, sprawia, że się go fajnie trzyma
- plastik fantastik
- pokrętło włączania ma za duży skok
- nowy układ menu i dodatkowy przycisk do przełączania funkcji mi nie leży. żeby np. zrobić bracketing muszę zmienić na pokrętle zmiany trybów z A na AP.
Dokładnie.
Tu jest bardzo dogłębne porównanie możliwości obu aparatów:
https://mirrorlesscomparison.com/pre...-omd-em10-iii/
Z mojego punktu widzenia (fotografia, prawie nie filmuję) to krok do przodu (nowy procesor i więcej punktow AF) i dwa kroki do tyłu w budowie i możliwościach konfiguracji.
Tak się spisuje EM10 III wraz z 12-40. Kręcone z ręki.
https://www.youtube.com/watch?v=RTXXvPZFRu8
szkoda że nie mogą trafić :-)
Hej ho! Hym. Prawie go kupiłam, ale właśnie poczytałam porównania i teraz nie wiem. Nie ma gniazda na wężyk. Za to może pracować w niższych temperaturach. Sądzicie, że warto go wziąć dla lepszego procesora? Czy jakość obrazu będzie tak wyraźnie lepsza niż w dwójce? Rozumiem, że matryca jest ta sama co w dwójce i stabilizacja też ta sama? Mój om1mkII jest cudny, ale potrzebuje drugie body do przerobienia na podczerwień i pomyślałam o dziesiątce... Znalazłam jeszcze Panasonica GX85, ale on jakiś taki zbyt kompaktowy się wydaje, nie wiem, czy jak mu doczepię Zuiko 12-40 f2.8 (to do M43) to mu ergonomia nie padnie na pysk i nie zrobi się z niego paczka fajek z wielką lufą :D Drugiej jedynki nie chcę, bo za droga, piatka też w sumie za droga, nie chcę wydać więcej niż 600 dolców, bo to będzie aparat używany stosunkowo rzadko, do konkretnych celów tylko. Co radzicie?