Prawie się zwinąłem... Durne nie biorą :???:
Wersja do druku
Nie wiem czy to dobry pomysł proponować, dopiero co zaczynającej osobie, zaawansowaną obróbkę.
Jakiś prosty program do podstawowej obróbki (jasność, kontrast, nasycenie kolorów, wyostrzenie) i zmniejszenia zdjęcia by się jednak przydał. Proponuję przykładowo PhotoScape 3.7. Na początek wystarczy. Jest darmowy i intuicyjny w obsłudze (taki skrócony opis).
Co do nocnych zdjęć zgadzam się z kol. szafir51 :
, choć przyznam mam czasem zapędy do mocniejszej korekty WB w zdjęciach nocnych.
W tych Twoich, również wydaje mi się, że jest zbyt ciepło, już tak prawie w czerwień wchodzi. Skorygowałem niewiele (tak mnie się zdaje), a bardziej chciałem pokazać jak wpływa negatywnie na jakość ten obecny "Twój sposób" na wstawianie zdjęć (o czym wcześniej pisałem). Do "obróbki" użyłem tylko tego PhotoScape.
Twoje:Załącznik 181854 moje:Załącznik 181855
1. Ćwicz
2. Jesteś kobietą to będą Cię tu adorować i molestować postami ale z korzyścią dla Ciebie :)
3. Ćwokus MK I w wersji sedan to najładniejszy Ćwokus pierwszej generacji :)
Mirek ale żeś się tego przyczepił... lubię dbać o swoje auto i lubię jak jest czyste i tak lubię jak faceci z zazdrością się za nim oglądają [emoji14]
CzaRmaX cały czas ćwiczę, oglądam filmy i staram się powtarzać ćwiczenia co by zdjęcia były coraz lepsze. Jak narazie muszę nauczyć się techniki, bo zdjęcia najpierw chce żeby były dobre jakościowo żeby było co obrabiać ;)
A co do "ćwokusa" to też tak myślę ;)
Jak przyczerpil.Podziwiam po prostu.Mojej kijem nie dam rady zagonic do sprzatania w aucie.A jedzic chce.Tez se lubie czystym autem na zimnego lokcia sie po miescie pobujac,chociaz na facetow nie spogladam.
Witajcie ;)
Przerwa dość spora ale myślę że owocna ;)
Odkrywam coraz więcej opcji aparatu ;)
Próbowałam walczyć ze zbyt ciepłymi kolorami, chyba trochę się mi udało :)
36.
37.
38.
39.
I kilka ujęć spodka
39.
40.
I ostatni zachód słońca zanim mgła nas otoczyła z każdej strony.
41.
42.
Moje maleństwo
43.
Ze starszym bratem
44.
Po tych zdjęciach została podjęta decyzja o kupnie filtra polaryzacyjnego ;)
W końcu przełamałam się żeby zacząć robić RAWy i zacząć obrabiać zdjęcia i takie kilka pierwszych kroków chyba zrobiłam ;)
45. Przed
46. Po
47. Przed
48. Po
Foty 36-42 mają od 30 do 60 KB. To zdecydowanie za mało. Siada przez to mocno jakość. Powinny przy tym rozmiarze ważyć co najmniej 200 KB. To chyba "zasługa" tego jak mu tam, patlatalka. Nie masz możliwości wstawienia zdjęć tak "zwyczajnie":wink: z komputera/laptopa ?
37 poprawione kolorystycznie wygląda lepiej. 39 na mój gust za mocno skorygowane.
To się chwali:). 46 i 48 po obróbce na +
Niestety posypał się mi laptop i poszedł do naprawy :(
Jak tylko do mnie wróci będę już normalnie wrzucać zdjęcia, obiecuję ;)
Tylko RAWy są z obróbki reszta to czyste kadry prosto z karty.