Głos rozsądku. <piwo>.
Wersja do druku
Dokładnie - też tam byłem i miło się rozmawiało :)
Zresztą zlot pod tym względem był przeciwieństwem forum - przynajmniej ja nigdzie nie słyszałem o próbie udowadniania na siłę co jest lepsze -był fajny przekrój puszek 4/3, m4/3 i N i nie było widać by ktoś czuł się gorszy
Jan_S - a nie myślałeś o OM-D + 14-35/F2.0 z dużego systemu? Mógłbyś otrzymać to, czego potrzebujesz. Fakt - nie jest to szkło wielkości wspomnianej wcześniej puszki coli, ale jakość jego jest genialna.
A ja dodam tylko, że to metoda dla słabych charakterów. Np. brak wódki sprawi, że ktoś tam przestanie (do czasu) pić, albo zmniejszy spust pijąc denaturat. Jeśli ktoś naprawdę nie potrafi zmusić się do myślenia nad techniką czy ograniczyć harce w kiloilościach pstryków do starego dobrego ''36 exp.'', to niech radzi sobie tak, ale nóżki ma ta metoda krótkie.
Uwierz, że możesz. Za darmo i natychmiast :)
http://www.video.banzaj.pl/film/1213...mienna-optyka/
9m45s
subiektywne porównanie kompaktów z wymienną optyką z górnej półki (w tym OM-D)
---------- Post dodany o 20:46 ---------- Poprzedni post był o 20:12 ----------
ahaaaa.......
---------- Post dodany o 20:53 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
FZ? nieeee.................
Odkąd używam LR4 nie zrobiłem żadnego hdra.
Bardzo proszę nie prowadzić tu permanentnych dyskusji o wszystkim i o niczym. Temat wątku jest jasno określony.
Część postów przeniosłem do wątku Różne i luźne gadki wydzielone z wątku o OM-D, natomiast efekt dociekań co do producenta matrycy w OM-D do wątku O producentach matryc i takie tam (wydzielone z wątku o OM-D).
Właśnie przeżyłem SZOK - wszedłem do Saturna w złotych tarasach w poszukiwaniu akumulatorków do lampy. Z czystej ciekawości zatrzymałem się przy gablocie gdzie stał Fuji X-E1. Po chwili pojawił się Pan z obsługi i zaczęła się gadka o foto ... Nie minęło więcej niż 2 min kiedy Pan zaczął namawiać mnie na ... EM-5! Nie wciskał C ani S (stały tuż obok) tylko właśnie na Olka. A już w ogóle mi kapcie spadły gdy powiedział, że Marcin Dobas zamienił E-3 na OM-D - nie przypominam sobie by rzeczywiście tak było ale fakt polecania mikrusa zamiast APS-C o czymś świadczy :)
5999 z gripem i 12-50
o targowaniu nie myślałem nawet :)
Drogo, niedrogo. No pewnie, że byłoby lepiej gdyby kosztował 50% mniej.
Natomiast kwestia ceny dla amatora - jeżeli ktoś jest palącym papierosy (ja niestety wróciłem po 3 letniej przerwie) to może sobie zrobić rachunek: 30x12 zł miesięcznie x12 miesięcy = 4320,00 zł... Skoro tyle osób (nawet skromnie zarabiających) stać na palenie, to tym bardziej na to, by odłożyć po 10 zł dziennie. Znam osoby, które mają dochody na styk, ale palą. To już lepiej chyba rzucić palenie i przez 3 lata odłożyć na super wycieczkę czy też sprzęt foto. Bez względu na markę.
Jak ktoś nie pali, to może zacząc, po 3 miesiącach rzucić a przyzwyczajenie do wydawania 12 zł w sklepie zamienić na 12 zł do skarbonki. :-P Poza tym, gdyby OM-D się nie sprzedawał, to nie trzymałby tak ceny.
Poważnie jednak, to cena w hobby to dość śliska sprawa. Dochodzą inne wartości niż cyferki i parametry. Poza tym, na coś trzeba pieniądze wydawać - lepiej chyba na takie fajne hobby, prawda?
@nyny: będziesz miał dzieci, to zrozumiesz co to znaczy waga i miejsce. Jak na 103 kg (znowu przybyło mi 2 niestety), wątły nie jestem. Ale wolę wziąć coś dla dziecka więcej, niż targać 5-6 kilo sprzętu. Ale nie narzucam nikomu na forum np. Canona swojego punktu widzenia.
Dla mnie EOT - uprawiaj dalej fotograficzną krucjatę, tylko trochę przypakuj, bo d300s/k-5 spokojnie nosi moja niespełna 2 letnia córka. Zacznij od Hassela albo Pentaksa 645D (Nikon nie ma średniego formatu, pewnie dlatego, że PełnaKlatka brzmi lepiej niż średni format...)
Pozdrawiam i ewangelizuj dalej, ale przy okazji odpowiedz jeśli możesz na prośbę: co mam wybrać przy założeniach jakie podałem powyżej?
MCR, Twoje założenia są po prostu złe. Błądzisz, chcąc mieć aparat mały i poręczny. A cóż to za różnica, jeśli torba będzie dwa razy większa i dwa razy cięższa? Phi... Przecież to mały pryszcz dla każdego, kto kocha swój aparat, a czasem też nawet i fotografię.
bo prawda jest taka, że nowe "mikrusy" dogoniły jakością obrazka i szumami apsc, a nawet przegoniły w wielu przypadkach.
i nie ustępują w szybkości af ani w szybkości zdjęć seryjnych.
Ale na prowincji wciąż ujmują męskości :)
Koledzy doszkolcie niedouczonego. Nie mogę wykumać czy jest możlwość podglądu fotki na LCD po kadrowaniu przez wizjer.W wizjerze jest podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia ale ni cholery nie wiem jak przenieś go na LCD. Z góry dzieki za uświadomienie nieuka.
Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie ale odpowiem.
Jeżeli kadrujesz przez wizjer to zaraz po zrobieniu zdjęcia (przez czas ustawiony w menu) w wizjerze wyświetli się z automatu zdjęcie. Jeżeli po tym przyciśniesz przycisk podglądu zdjęć zdjęcie zostanie wyświetlone na dużym LCD. Jeżeli kadrujesz na dużym LCD to zdjęcie z automatu wyświetli się na nim i po naciśnięciu przycisku podglądu również. Jeżeli podczas wyświetlania zdjęcia (po naciśnięciu przycisku podglądu) naciśniesz przycisk zmieniający EVF na duży wyświetlacz to zmienisz również miejsce wyświetlania zdjęcia i będziesz mógł oglądać zdjęcia w EVF w takich samych trybach jak na wyświetlaczu, wbrew zresztą temu co ustalili w swoim teście Optyczni.
Witaj, moze chodzi o Rec View opisany na str 85 instrukcji?
http://www.olympus.pl/site/rmt/media...MANUAL_PL..PDF
Ufff... mimo notorycznego braku czasu ostatnio i mi sie udalo zdobyc OM-D. Zeby bylo zabawniej, przez zachlannosc sklepow internetowych, ktore podniosly cene w czasie promocji "45mm za 1 zl", okazalo sie, ze w stacjonarnym Saturnie bylo 300 zl taniej, czyli za 4999 zl. Po odliczeniu wartosci 45mm wyszlo naprawde niezle ;-) Mi zalezalo na czarnym, ale jesli ktos szuka srebrnego, to wiem, gdzie w W-wie jest za 4799 zl, oczywiscie lapiacy sie na "45mm za 1zl". Jakby co to zapraszam na PW.
Nyny, bedziesz musial znalezc sobie inne tematy do denerwowania mnie :-P
Dzieki APZ, teraz tylko troche czasu na zdjecia, choc poki co pogoda nie za bardzo dopisuje ;-)
...no to podobne zdobycze zaliczyliśmy ostatnio :) Też nabyłem w Saturnie przed podwyżką za 4999 - namierzyłem swojego w Arkadii, ale specjalnie kupiłem go przez internet - bo liczę na zwrot 5% z Alior Synca czyli 250 zł. Teraz czekam na 45tke :)
Ale co do ceny 4799 w sklepie łapiącym się na promocję to mnie zaskoczyłeś - mi się nie udało takiej znaleźć. Czy czasem nie chodzi o jakieś poekspozycyjne aparaty z MM lub Saturna? Bo regularne ceny mają zdaje się wyższe teraz.
Pozdr
z.
Wzialem, wzialem, stad emotka na koncu zdania ;-)
---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post był o 12:09 ----------
Gdyby to wszystko bylo "na sucho", to tak mogloby sie skonczyc. Ale wystarczyla sesja studyjna w Warszawie zorganizowana przez OC i OP, zeby w pelni sie przekonac do sprzetu i zakupic ostatecznie...
To fakt, OM-D jest bardzo ergonomiczny, konfigurowalny i po prostu da się lubić. Ot. takie przedłużenie ręki i głowy, bardzo przyjemnie się nim fotografuje. Nieubłaganie zbliża się termin zwrotu (pożyczyłem w ramach forumowej wypożyczalni) i pewnie będę kolejnym, który zada kultowe pytanie: jak żyć? ;-)
Cos w ten deseń ;-) Nawet "oko w oko" porownalem wizjery OMD i A850. Oczywiscie w lustrzance, gdzie caly uklad matowka-pryzmat uwazany jest za najjasniejszy ze wszystkich lustrzanek i swietnie skorygowany optycznie, bylo w warunkach studyjnych dosc ciemno, kadrowalo sie troche trudniej. Zaskoczony bylem tez wielkoscia, bo wysokoscia ten w OMD odpowiada +/- temu w A850, tylko oczywiscie w lustrzance jest szerszy - kwestia proporcji. Jakos nie zgadza sie to z rysunkami na dpreview, gdzie jak widac oparli sie jedynie na liczbowych przeliczeniach...
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:04 ----------
Macalem przed zakupem w sklepie silvera i blacka. Nie odczulem roznicy, oba trzyma sie jak kazdego analogowego manuala, ergo z duzym szklem nie byloby latwo, ale z kitem, czy roznymi stalkami, daje rade. Wieksze znaczenie ma ta fajna gumka pod kciuka.
Oceniając EVF w OM-D należy pamiętać, że może on pracować w trzech trybach, jeżeli jest włączone auto przełączanie EFV/LCD. Obraz w jednym z nich jest wyraźnie większy niż w pozostałych ale ma naniesione parametry naświetlania na obraz. Ten tryb robi najlepsze wrażenie jak dla mnie.
Wlasnie taki tryb wtedy byl ustawiony. Sam sobie tez taki ustawilem, dodatkowo z opcja nie wyswietlania parametrow bez wcisniecia spustu do polowy, ot odpowiada mi najbardziej a obraz jest duzy :-)
ja również macałem i niedużą, ale jakąś różnicę zauważyłem - na korzyść srebrnego. A co do kciuka to fakt - bardzo dobra podpórka.
Wszystko się zgadza ... połówka gripa - za kolejnego tysiaka :)
... najpierw to trzeba się odkuć po zakupie OM-D
z.
ps. dla poszukujących: zauważyłem, że w Saturnach znowu się pojawiły za poniżej 5K i z ob. 45mm za 1zł
No jakoś ciągle za darmochę nie rozdają. Ale uważam że warto kupić tego gripa.
Odkuwając się nie zapomnij o udzielaniu na forum, może wtedy cena gripa nie będzie aż tak straszna ;)Cytat:
... najpierw to trzeba się odkuć po zakupie OM-D
ps.
Witaj w gronie użytkowników OM-D