W starym E-M5 można to ustawić w granicach 1/60...1/200s zmieniając czas X-Sync. Zakres czasów upośledzony ale czasem wykorzystuję. Może w nowej piątce też to działa, kto ma niech sprawdzi :grin:
Wersja do druku
W starym E-M5 można to ustawić w granicach 1/60...1/200s zmieniając czas X-Sync. Zakres czasów upośledzony ale czasem wykorzystuję. Może w nowej piątce też to działa, kto ma niech sprawdzi :grin:
X-Sync ustawiłem na 1/10 s, ale czasy i tak zatrzymują się na 1/30 s. Ale poradzę sobie, zostaje jeszcze manual :-)
Może ktoś sprawdzić jak i czy w ogóle można korzystać z funkcji LiveComp, LiveTime i LiveBulb w połączeniu z samowyzwalaczem?
Oczywiście że nie można... niby jak by to miało działać?
Przecież istotą samowyzwalacza jest, by aparatu nie dotykać w czasie robienia zdjęcia.
A w trybach "Live" wręcz przeciwnie - trzeba naciskać spust migawki kilka razy, albo ciągle trzymać naciśnięty.
Czy lcd/evf w E-M5II można ustawić w nastepujący sposób:
- EVF włącza się automatycznie przy przyłożeniu oka (czyli czujnik włączony)
- LCD jest zawsze wyłączony, nawet jak EVF jest nieużywany.
U mnie zawsze jak odrywam oko od wizjera, tylny LCD natychmiast się włącza. W E-M5 byłem w stanie ustawić aparat wg w/w wymagań (tryb pracy tylnego LCD przełączało się o ile pamietam naciskając INFO, a tutaj zonk).
jak wyglada focus peaking ? coś w stylu panasa ?
Nie wiem jak jest w Panasonicu. Ale w Olympusie wygląda to tak:
- oznaczane są wszystkie ostre krawędzie,
- spada częstotliwość odświeżania obrazu (znacznie),
- po naciśnięciu spustu do połowy FP się wyłącza
Mam porównanie do Sony i tam różnice są takie:
- nie ma spadku częstotliwości odświeżania,
- oznaczane są ostre krawędzie równoległe do krótszego boku kadru (zawsze)
- FP nie wyłącza się przy naciśnięciu spustu do połowy.
Mnie mimo wszystko lepiej pracuje się z Olympusowym FP.
w panasie ( GX7 ) jest podobnie, dzięki :)
To może ja się pochwalę. Już zgubiłem zaślepkę od złącza zewnętrznej lampy. Nawet nie zdążyłem jej zdjąć i założyć jak zniknęła. Radzę więc uważać na ten drobiazg :) Widocznie należy do tych części, które lubią się gubić. Ciekawe, czy takie maleństwo można gdzieś kupić, bo w Olympus Shop tego nie widać.