Ja tego nie neguję . Ale, że jesteś zafascynowany X10 to jest fakt. Świadczą o tym Twoje wypowiedzi.
Wersja do druku
Ja tego nie neguję . Ale, że jesteś zafascynowany X10 to jest fakt. Świadczą o tym Twoje wypowiedzi.
Pewnie, ze jestem, bo to pierwszy aparat od dlugiego czasu, ktory wreszcie jest na poziomie.
Mam dostep do prawie wszystkich nowych aparatow i potrafie sobie szybko wyrobic zdanie co jest dobre, a co nie. (dla mnie)
X10 ma bardzo dobrze dopracowany soft, nie trzeba grzebac w rawach, same jpgi maja jeszcze ogromny zapas w tonalnosci np:
tu az do przesady
tu juz rozsadniej
ktos narzekal na czerwony podobno, tu z puszki...
albo tu
do iso 1600 bije go tylko rx100...
pisalem juz, ze ma wysmienite kolorki od kopa z puszki?
ma ogromny zapas w cieniach
ma ponadprzecietna tonalnosc...
fajnie sie pracuje z lampa..
a i fajny portrecik mozna nim zrobic...
mozna sie w jakies bw pobawic
albo miec dramatyczna tonacje bez trybu dramatyczna tonacja..
wygodny jestem, a moze po prostu szkoda mi zycia na obrabianie fotek i robienie karkolomnych wyczynow w PSach i innych tego typu bzdurach.
Moze jakbym byl kawalerem, na garnuszku mamy, zyl bez zobowiazan, to mialbym inne podejscie, niestety mam praktyczne, zakorzenione przez mojego sw. pamieci dziadka, ktory uczyl mnie liczyc do dziesieciu w domowej ciemni gdy naciskalem przycisk i naswietlalem fotki...
pozdrowionka
A co to jest w tle na tym portrecie (ten dom , krzaki, drzewa)? To jakiś filtr w puszce tak "rozmywa" tło (?), bo aż oczy bolą od patrzenia. Poza tym fotki rzecz jasna fajne i możliwości aparatu na pewno duże. Na forum fuji piszą, że podobno nowa matryca już jest montowana w nowych x10, ale fuji za nic w świecie nie chce ujawnić klientom numerów seryjnych aparatów z nową matrycą. Tajemnica.
Troche podkrecilem kontrast lokalny i stad te obwodki na portreciku, rozmycie jest naturalne, pelna dziura i max ogniskowa, chyba.
Jak znajde nr serii z nowa matryca to podlinkuje
pozdrowionka
Widzę zdjecia z mojej okolicy- Oko Saurona :)
Jak na matrycę tego formatu jest naprawdę b. dobrze jeśli chodzi o DR.
Janeczek - świetny wykład :) Naprawdę.
A miał ktoś okazję porównać ten aparat z XZ-1?
XZ-1, to bardzo dobry aparat, pod warunkiem, ze robisz rawy, w jpgu jest super breja, poklejone pixele itd.
Cenowo podobnie, obrazkowo mysle zupelnie inaczej, dwa rozne swiaty.
Kwestia co sie komu podoba
Wole X10.
pozdrowionka