Ciekawe foto-opowieści. Czekam na dalsze.
Wersja do druku
Ciekawe foto-opowieści. Czekam na dalsze.
Lipna cd. Cmentarz wojenny nr. 45
Źródła podają - a nie są to byle jakie źródła, tylko Rada Ochrony Pamięci Walki Męczeństwa, że z części cmentarza unickiego (Łemkowskiego), który pokazywałem wcześniej została wydzielona część dla żołnierzy poległych w I Wojnie Światowej. Jak to nieraz już zaznaczałem - po śmierci leżą razem - ramię w ramię, równi rangą i stopniem.
129 z Nich nie zidentyfikowano.
Cmentarz zaprojektowany przez słowackiego architekta Dušana Jurkoviča.
Nekropolia malutka, czysta ale trochę zaniedbana, co niestety widać.
Oznaczenie tak cmentarza Łemkowskiego jak i wojennego jest bardzo słabe, i jak ktoś nie wie to raczej nie trafi.
1249. Załącznik 114783
1250. Załącznik 114784
1251. Załącznik 114790
1252. Załącznik 114789
1253Załącznik 114791
1254. Załącznik 114788
1255. Załącznik 114787
1256. Załącznik 114786
1257. Załącznik 114785
1258. Załącznik 114792
przynajmniej spoczywają w pięknej okolicy
Jak zwykle ciekawie. "Wojna niszczy, wojna buduje".
Nie piszę tu bo nie chcę być krytyczny co do niektórych kadrów, w końcu to reportaż, ale zaglądam często.... i nie zdzierżę !
te zdjęcia były robione na POLU, w lesie i nie tylko.. Ale...................NA POLU kolego z Marek...:grin: Na dworze to se można meble na ten przykład focić..Ooo!!! Abo parkiet.
Przerywnik :mrgreen: - Brunary
1259. Załącznik 114861
Ładnie.
Kruca fuks, muszę się i ja tam wybrać. Trza będzie znowu przez Chełm ganiać (może znowu urala trafię ;) :D ).
Witam. Na forum jestem świerzakiem i widzę, że dużo przeglądania i czytania czeka mnie w tym wątku. Bardzo lubię taką formę reportażu
Przerywnik był ? był. Ok :mrgreen:
Kolejną wsią na trasie jest Radocyna. Też w 47 roku została wysiedlona. Razem - w moim i Farensbacha wątku ją pokazywaliśmy.
Hmmm pokazywaliśmy... dziwnie to zabrzmiało, gdy wsi nie ma.
Kolejna wysiedlona to Długie.
W Radocynie jest przynajmniej kilka domów. Taaaak, wiem - napływowi, szukający ciszy. W Długiem nie ma nic. Cmentarze zostały. Jak wszędzie. Przynajmniej ludzie pamiętają.
1260. Załącznik 114971
1261. Załącznik 114969
1262. Załącznik 114970
1263. Załącznik 114972
1264. Załącznik 114973
1265. Załącznik 114974
1266. Załącznik 114975
1267. Załącznik 114976
1268. Załącznik 114977
Bodzio! Jak zwykle znakomicie.Najbardziej poruszyła mnie fotka z drzwiami. Nie dlatego,że najlepsza ale dlatego,że przypomniała mi wędrówkę do żródeł Sanu podczas której przechodziłem przez miejsca w których w 1947 roku były duże wsie. Mozna to było poznać tylko po starych sadach owocowych, po zabudowaniach nie było najmniejszego śladu.W tym kontekście celna jest uwaga Kona pod jedną z Twoich wcześniejszych fotek. Pozdrawiam
Ciezko sie wybrac W Beskid Niski...inny tez.Czasami moge sie zorietowac,gdzie nas dzis autor Bodzip zawiedzie.Ostatnio zmuszony bylem do klikniecia nazwy BRUNARY,bo ze zdjecia wygladalo na szczyt,moze pasmo gorskie a mnie wyskoczyla miejscowosc.
voovoo2-widze,ze nie tylko ja sam jestem uwaznym czytelnikiem.Dzieki.
Saboor. chłopie, a jak ja moge pamiętać gdzie łaziłem w 47 :-) Ty pamietasz? :-)
Dzięki za mój fajny spacer, po Twoim zapomnianym Beskidzie i do tego na Twoich nogach. :mrgreen:
To co pokazałem, to był widok z okolicy Brunar, na pasmo górskie w kierunku Florynki i Krynicy.
To może jeszcze jedno ujęcie pod trochę innym kątem :)
Załącznik 114989
Z tego samego wzgórza widok na same Brunary (część)
Załącznik 114990
Na zakończenie dzisiejszego przerywnika, widok po przejechaniu wzgórza w kierunku Ropy i Klimkówki (zdjęcie z lata)
Jakoś tak weselej się zrobiło po tych nostalgicznych zdjęciach, z łemkowskich cmentarzy.
Czasem odnoszę wrażenie, że Bodzio pokazuje nam zdjęcia z jakiegoś wymarłego świata, że kiedyś było tam życie, a teraz wszystko zarasta i jest wchłaniane przez Matkę Ziemię. Smutne.
Piękne te kłosy z Klimkówki.
Bodziu, zdradź tajemnicę. Ten mnich śpiworowy na avatarze to Ty?
Ja to ślepak jestem, bo myślałam że to kawałek pnia :D
Pięknie światełko złapałeś na ostatnich zdjęciach.
Trochę zaległości miałem ale nadrobione zostały. Te kilka ostatnich wrzutek bardzo fajnie fotograficznie Ci nazwijmy to "wyszły". Jak zwykle nie zawodzisz i ciekawy bardzo kawałek naszego kraju pokazujesz.
Ostatnie zdjęcie bardzo miodzio. Kłosy cudnie wyszły.
:mrgreen:
Dlaczego uważacie, że krajobraz w którym przeważa natura czystej postaci jest smutny? Ślady pobytu ludzi nadają nutkę nostalgii, ale generalnie to należy się cieszyć, że jeszcze nie do końca tę krainę zabetonowano, wyasfaltowano, zabudowano, itp. To radosna sprawa, że jest gdzie siąść i posmucić nad sensem przemijania :)
Kłosy mnie nie chwyciły - ja to bym je podkręcił.. :)
Nie chodzi mi o zabetonowanie, no gdzież!
W smutku nie ma nic złego. To nie jest zarzut. Bardziej nostalgia, myślenie o życiu, które tu kiedyś tętniło.
Nawiązując do poprzednich wypowiedzi... mały przeskok - wieś Czarne, też wysiedlona.
Tu były kiedyś domy.
1271. Załącznik 115008
1272. Załącznik 115009
Dobrze, że napisałeś "zdjęcie z lata", bo w pierwszej chwili pomyślałem, że tam u Was już do żniw się szykują. :shock: :mrgreen:
Foty i relacja jak zawsze ekstra.:grin: