Ja także upolowałem bogatkę.
Wersja do druku
Ja także upolowałem bogatkę.
a do mnie jak skończyłem nagrywać sikory przyleciał taki rozbójnik i wszystkie przegonił; niestety sprzęt już był złożony więc tylko z daleka przez okno go złapałem :roll:
Załącznik 186476
pzdr
Hołek
Nie brakuje tych ptaszków w naszym kraju ;) Słyszałem gdzieś w oddali czubatkę i kowalika, wczoraj wieczorem podkarmiłem, zobaczymy, może w sobotę znajdzie się czas i pogoda na zdjęcia.
z dzisiejszej wizyty w Papugarni Bydgoszcz, więcej zdjęć z wizyty w moim wątku :)
Załącznik 186497
... a ten to nakrzyczał dzisiaj na mnie :)
taka niespodzianka mnie dzisiaj spotkała :)
ciekawe czy jest na gościnnych występach czy na dłużej ?
od jutra zaczynam akcję -zimorodek 2017 :)
zdjęcie zrobione z zaskoczenia- bardziej mojego :)
Fajna niespodzianka. Jakoś nie mam szczęścia "ustrzelić" zimorodka, zawsze jest szybszy ode mnie.
A to moje dwa "Zdzisie", tzn. dzięcioł i kowalik.
Załącznik 186556
Załącznik 186557
Super "Zdzisie" ze wskazaniem na kowalika :)
Bardzo fajny kowalik i dzięcioł :) Brawo! :)
Ty byłeś zaskoczony, a on przyjął spotkanie z Tobą z pełnym spokojem... - ciekawe, którym fotografem byłeś w tym dniu? ;) :D
Oli_Olgi Zdzisiowie fajni - obaj zdają się mówić - cześć Ola, fajnie Cię znowu widzieć! :D
Moje fotki skrzydlatych... (tak skromnie i słaboświetlnie... :( )
Załącznik 186612
Załącznik 186611
Z pewną nieśmiałością pokazuję Wam mojego ptaka złapanego na ulicznej latarni. :oops:
Nie jest tak piękny jak Wasze, ale to też ptak.:mrgreen:
na balkonie :)
Załącznik 186922
Przyleciały :grin: (musisz rozdać trochę punktów :evil: kto to wymyślił? :roll:)
https://youtu.be/CivxxSXwPAg
pzdr
Hołek
To może moje skromne zimowe.
Dziękuję, potwierdzacie że ten jeden w brązowym umaszczeni to sikorka uboga ?!
podobna, ale ja ekspertem w tej dziedzinie nie jestem :roll:
Na 7 może być Sikora uboga lub Czarnogłówka. Bardzo trudno je rozróżnić. ( str. 137 Ptaki Polski **A.G. Kruszewicza).
Na 4 i 8 może być Kowalik. (str. 148; 149 Ptaki Polski** A.G. Kruszewicza)
4 i 8 to raczej pełzacz, 7 to sikorka szara, pozostałe z niebieską główką to sikorka modra.
Sikorka uboga, często jest nazywana również sikorką szarą lub szarytką.
4 i 8 to na 100 % kowalik
Dziękuję za informacje. Kowalika znam, rozbójnik chodzi z głową do dołu a tylko w zimie mogę dostatecznie się do niego zbliżyć. Z sikorkami myślałem że znam już wszystkie a tu taka niespodziewajka.
Marnej jakości,ale spotkałem takiego pracującego na umowę zlecenie w sadzie...;-)
Załącznik 187005
Ale zapalikowane, latanie o podwyższonym stopniu ryzyka :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Nie miały innego wyjścia, sójki to inteligentne bestie :)
A ja kolejny raz namieszam z oznaczaniem :)
Może to jednak czarnogłówka?
-na lotkach II rzędu widać wyraźne, jasne przebarwienia
-czarny śliniak wydaje się szeroki, rozszerza się do dołu
Na moje oko najbardziej widoczną cechą, przemawiającą za czarnogłówką są jasne obrzeża lotek na skrzydłach.
Pozdrawiam :)
Kwiczoły i inne z dzisiejszego spaceru.
Na pewno 70-300 jest lepszy od tych drogich popierdułek 100-300 i 75-300.
Kiedyś coś wrzucę, miałem 70-300 z E3, z Panasiem G1, plus mnóstwo zdjęć w sieci tych z dużego tele jak i ze skoku na kasę w postaci micro.Na zdjęcia z mikro napatrzyłem się w necie - nie przekonało mnie.
Dla mnie wynik jest prosty, z łaski na uciechę za ponad 2 tys tele jak z kompaktów.
Śmiem twierdzić, że to jest ten gorszy obiektyw ;) tzn. drugi w moim użytkowaniu, pierwszy ducha wyzionął, ale zasłużył sobie na odpoczynek - większość, jak nie wszystkie nim wykonane wtedy chyba jeszcze z E510: https://forum.olympusclub.pl/content...tawa-Kasprzyka (oczywiście zwierzaki)