Dobra, dobra... Nie od dziś wiadomo, że producenci/dystrybutorzy zachęcają sprzedawców do sprzedaży konkretnego sprzętu, oferując im różne prezenty, np. aparat gratis za każde dziesięć sprzedanych sztuk itp.
Wersja do druku
ciężko to nazwać gratisem, przeważnie jest tak, że jak w miesiąc lub dwa sprzedasz 6 sztuk z danej serii modelowej, to dostaniesz aparat lub jego równowartość. może to działa w Warszawie czy Krakowie, ale nie w mniejszych miastach, gdzie nie ma aż zbyt dużego zbytu i wręcz niemożliwym jest wykonanie takiego planu, zwłaszcza że dla większości klientów istnieją trzy marki aparatów - Sony, Nikon i Canon ;)
smieci smieci...
czy już są rawy ale jakieś znosne a nie typu pudełko od .. i czy jest już czym wywołać to sensownie?
Chyba jeszcze nie ma ACRa z obsługą rawów z OM-D. A od czasu pojawienia się tej puszki Adobe wypuścił już dwie lub trzy aktualizacje.
capture one to aktualizacja wyjdzie za hmm 0,5 roku
Ja czekam jeszczen tylko na jakies porzadne RAWy portretowe na ISO200-800 na jakms dobrym szkle i dla mnie tyle. Choc to juz bardziej tak z ciekawosci...:roll:
T.
LIGHTZONE 3.9.2 -jeden z moich ulubionch programów (poniechanych przez autorów bo japple się to nie podoba) =pisałem tak z 60 postów temu.
Dostępne ORFy mówią więcej niż powie dpreview, optyczne czy inny Steve Huff razem wzięci.
nie jest już rozwijana = nie ma.
Ale.
Wywołuję nią naprzemiennie z LR3.6 rawy z M8,GXR,E-1,GF1, L1, E-P1 i e-400 > wyniki są (a te obsługuje oficjalnie) adekwatne do OM-D E-M5. Nie ma żadnych powodów by sądzić że ten ostatni coś przez to traci.
Mało tego -dzięki temu że wywoływarka nie robi z automatu korekcji (pod komando olympusa) -widać że aparat ten niedoświetla zdjęcia (taki patent olympusa) powyżej 1EV a potem "ciągnie" do góry aż do granicy przepałów.
Wynika z tego prosta zależność>nie ma w tych danych prawie niczego więcej o co byłoby warto walczyć w porównaniu do JPEGa z puszki oprócz ostrości.
Kolor jest wielkim przegranym w tej nierównej walce niestety.
Ps. Biorą pod uwagę jakie cuda robi najnowsza odsłona LR to zainteresowałbym się nabyciem licencji.
To jak program w swej ostatniej wersji traktuje światła (uwaga olympusowce!) to inny świat w stosunku do wersji dotychczasowej (new image-process) = na korzyść ocz.
Normalnie bedzie mial nowa ksywke, skojarzylo mi sie z Men in Black:)
Z tego co wiem, to ty wyrokowales nie majac sprzetu w rekach ale przeciez wiesz najlepiej guru...Cytat:
Nastepny wrozbita pokroju Janeczka, ktory nie majac sprzetu juz wyrokuje.
pozdrowionka