Zamieniam się w słuch i wzrok :D
Wersja do druku
Zamieniam się w słuch i wzrok :D
historycznie ciekawie, jak zawsze
Lipna cd.
W miejscach gdzie dawniej były Łemkowskie wsie, można spotkać ciekawy element pejzażu. Drzwi.
Drzwi to element, symbol oznaczający, że tam byli ludzie. Żyli, mieszkali, kochali się, modlili, mieli młyny i kuźnie. Jakkolwiek wieś została zlikwidowana, te drzwi to piękny zwyczaj pokazujący, że miejscowi nie zapomnieli.
Te drzwi choć zamknięte - zapraszają do wejścia... do zapoznania się z historią i kulturą tutejszych mieszkańców. Na niektórych z nich znajdziesz stare reprodukcje oryginalnych zdjęć lub grafik tych miejscowości. Są opisy ilu mieszkańców liczyła wieś, gdzie była kuźnia a gdzie młyn.
Takie jedne małe drzwi - a tyle historii.
Wszędzie można spotkać krzyże przydrożne - niektóre przy samej drodze, inne w dzikim lesie... być może wiek temu, tamtędy przechodziła wiejska dróżka.
Dziś mała retrospekcja.
1228. Załącznik 114426
1229. Załącznik 114423
1230. Załącznik 114424
1231. Załącznik 114425
1232. Załącznik 114427
1233. Załącznik 114428
1234. Załącznik 114429
Bardzo dobry pomysł z drzwiami.
Drzwi fajne. I kolor drzwi też mi się podoba.
Fajnie pokazane i opisane.
Ni z tego ni z owego...rosnace drzewa owocowe w szczerym polu lub w srodku lasu.Zawsze dawalo to do myslenia.
Fajny ten pomyśł z drzwiami i intrygująco to wygląda :grin:
Lipna cd.
Prawie naprzeciwko ścieżki prowadzącej do Łemkowskiego cmentarza, stoi przy drodze mała kapliczka. Stara i oryginalna. Co tam robi ten drut zbrojeniowy to nie wiem.
Trudna do zauważenia jest. Jak jedziemy samochodem - a jest to droga dojazdowa do Radocyny, to szans nie ma na zwrócenie uwagi na nią.
1235. Załącznik 114497
1236. Załącznik 114498
1237. Załącznik 114499
1238. Załącznik 114500
Ciekawie Waść prawisz, przyjemnie się tutaj zagląda. :grin:
uwagę moją zwróciła korona lub czapka - sam nie wiem co to jest, dość oryginalna. ja rzadko takie widuję
Jednak to prawda, że człowiekowi najwięcej frajdy sprawia oglądanie miejsc, które już zna :)
Zapomniane nagrobki i kapliczki nie dziwią, co najwyżej mogą zaskoczyć, że w takim miejscu. Drzwi natomiast to dla mnie coś nowego. W pierwszej chwili pomyślałem: A co to? Drzwi do lasu?
Teraz już wiem.
Drzwi, drzwiami, a znajdź na forum klucze do tych drzwi ;)
Klucze znalazł w "ogródku" sąsiadki. :-P :mrgreen:
A ja lubię zwiedzać Beskid Niski, na Bogdana nogach. :mrgreen:
totalnie kapitalna sprawa, nie spotkalam sie z tym nigdy.. i chetnie bym to zobaczyla na wlasne oczy.. :)
taki samotny spacer - tylko ja i aparat i trafiam przez totalny przypadek na takie miejsce.. drzwi.. zapraszajace do wejscia, przejscia...
naprawde cudowne i mocno symboliczne miejsce!!
Lipna cd.
Dziś tylko dwa zdjęcia. Cerkwisko - miejsce w którym kiedyś stała cerkiew tej wsi. Pozostały tylko kamienie fundamentów.
1239. Załącznik 114675
1240. Załącznik 114676
Dobrze, że tu teraz wpadłem, bo gdy zobaczyłem zdjęcie z drzwiami na DITL-u miałem całkiem inne skojarzenie.
Wstyd się przyznać teraz, gdy poznałem fakty, ale pomyślałem, że ktoś rozpoczyna budowę domu i postawił sobie latrynkę.
Fajne takie wątki, dzięki którym można ciągle poznać coś nowego, nowe miejsca, nowe historie.
Pozdrawiam :)
No, a teraz najciekawsze... Dawaj te smętarze :)
Lipna cd.
Jakieś 300 m od drogi, tuż nad ruinami fundamentów cerkwi jest malutki cmentarzyk łemkowskiej wsi Lipna. Cmentarzyk jest zabytkowy, objęty jako taki ochroną.
Od razu powiem i przyznam się, że nie znalazłem ... nie inaczej.
Jak rozebrano cerkiew, to krzyż z kopuły został przez robotników oparty o drzewo. I pozostał sobie taki zapomniany. Ma on być zlokalizowany na terenie tego cmentarzyka. Stał tak oparty o drzewo latami, aż wrósł w buka bardzo mocno.
No i nie znalazłem. Być może źle szukałem, być może drzewo wycięto - naokoło jest prowadzona bardzo mocna zrywka drewna.
1241. Załącznik 114681
1242. Załącznik 114682
1243. Załącznik 114683
1244. Załącznik 114684
1245. Załącznik 114685
1246. Załącznik 114686
1247. Załącznik 114687
1248. Załącznik 114688