Piecuszek pierwsza klasa.
Wersja do druku
Piecuszek pierwsza klasa.
Yac od piecuszka był daleko, jakieś 3m ;)
wybrałem się nad średzkie i straszna bida z ptakami, Trochę łęczaków się pałęta, krwawe tylko słychać w oddali, legendy głoszą że widziano 6 batalionów, trochę płaskonosów, kryzys pełną gębą. Wszystko przez Tuska
Ale piecuszek "wyszedł" znakomicie.
Gratuluję i pozdrawiam.
Raz po raz siadał na tulipanie od obiektywu, tak jak pisze kowal - 2,3m od okienka.
Gimp chyba wycina exif - muszę sprawdzić.
1/640 300mm F8 ISO320
Ogólnie trochę muszę ponarzekać na nowy obiektyw - mam problemy z trafianiem ostrością - czasy idealne jak dla mnie, a ostrość nie na wszystkich fotkach - albo robię coś źle, albo ustawienia nie takie (po ostatnim obiektywie zrobiłem ustawienia fabryczne aparatu) a może oprogramowanie powinienem zaktualizować ... ?
Fakt faktem piecuszek bardzo ruchliwy, muszę jeszcze poćwiczyć.
Pzdr
---------- Post dodany o 15:40 ---------- Poprzedni post był o 15:38 ----------
Dzięki - a który lepszy ten z rozłożonymi skrzydłami czy drugi ?
Dzięki Kasprzyk za info.Takie poświęcenie , leżeć godzinami i upolować często jedno fajne foto albo i nic ,ja Cię podziwiam. Dla mnie fajniejszy ten wietrzący skrzydła.
Kowal, nie załamuj mnie:roll: mam za krUtki obiektyw :cool: na taką odległość..
przyłączę sie do gratulacji. taki mikrus a tak ładnie pozuje. szybki palec sie liczy:grin:. brawo
Ja te legendy mogę między bajki włożyć :), bo z ptaszorami nie jest źle tylko o 4.00 pobudkę trzeba zrobić
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1367864915
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1367864919
Załącznik 87779Załącznik 87780
Kasprzyk - piękny psiaczek
piasbog -ten najeżony to co to takiego ?
Wczoraj wybrałem się do budy z zamiarem ponownego uchwycenia jenota - niestety przyszedłem nie w porę - mama wraz z dwójką maluchów kręciła się przy innym wyjściu nory, zauważyły mnie i się schowały, wiedziałem, że już nie wyjdą, dlatego postanowiłem posprzątać teren - tzn poskracać chwasty, trawę, i tak przygotowałem sobie "ścieżkę" do zdjęć w ich kierunku. Następnie, poszedłem robić porządek w drugim kierunku - tam gdzie pokazałem ostanie zdjęcie jenota, bez specjalnych zabiegów rwałem trawę rękoma i zbliżałem się do nory, w pewnym momencie się zorientowałem, że coś mnie obserwuję - zza pokrzyw wystaje głowa borsuka, przebywał w miejscu w którym przed wczoraj schował się jenot. Wróciłem się po aparat, niestety było zbyt ciemno na zrobienie zdjęć - dwie fotki strzeliłem, ale nawet jako dokument zbyt słabe są. Okazało się, że borsuki były dwa, przez chwilę nawet pomruczały - na mnie ? nie wiem, miałem do nich z 5,6 metrów,
w każdym razie ciesze się ze spotkania :)
Cudowne bataliony. Gratuluję.
W niedzielę w Kunkowej spotkałem dwie żmije zygzakowate, i dodatkowo dwie na asfalcie - rozjechane.
Wczoraj w telewizorni mówili, że w hipermarkecie w Opolu, w magazynie żmija ukąsiła pracowniczkę.
Wnioskuję, że jest spory "wysyp" i trzeba uważać.
Szkoda tych rozjechanych.
Piasbog to miałbym jeszcze poł h snu ;) o 4:15 się melduje na średzkich już pod siatką. Niestety, zwykle tętniące ptasim życiem bagna przez długą zimę zostały całkowicie pominięte w tym roku.
Istnieją też plusy, spokojnie się można zdrzemnąć :)
Dzisiajsze spotkanie
Załącznik 87878Załącznik 87879Załącznik 87880
Gratuluję spotkania, piękna parka.
Mile dla oka te Bażanty :)
pozdro
nyny - dzięki za opisanie gatunku
Bodzip - do tej pory nie trafiłem żmiji zygzakowatej, a jeszcze całkiem niedawno myślałem, że padalec to zaskroniec ;)
rozkop - fajna para
witia - dziękuję za ocenę.
Byłem dzisiaj w czatowni - borsuki się nie pojawiły, nie podchodziłem do samej nory, ponieważ nie chciałem płoszyć ciągle aktywnych jenotów.
Naliczyłem dzisiaj 5 młodych jenocików, nie ruszają się dalej niż 2 metry od nory kiedy nie ma rodziców, jeden zapędził się z opiekunem trochę bliżej mnie, ale nie udało się zrobić zdjęcia. Najwyraźniej to zeszłoroczna parka - jeden ma uszkodzone (brak) oka.
Jeszcze raz jenot
3 najlepsze bo trafione z ostroscia :)
pozdro
Witaj
Z ostrością nie ma szału, ale bardziej wydaje mi się ruszone, chyba moje błędy plus jego ruchy 1/160 to nie jest zbyt pewny czas, później pojawiło się słoneczko w tych miejscach ale jenoty już się tam nie ustawiły.
Pzdr
No tutaj to juz trza czasy robic ze dwa razy takie...
Apropo Borsukow, ja namierzylem u siebie, ale odpusczam bo mlode beda wiec zostawiam w spokoju, czasami je lornetka podgladam.
pozdro
Witaj
Myślę, że to najlepszy czas na uchwycenie tych ciekawych zwierzaków, a krzywdy im żadnej nie wyrządzisz. Moose kiedyś podpowiadał, żeby zachęcić je słodkościami - ja podrzuciłem wczoraj kilka biszkoptów - niestety jenoty je wyjadły - dorosłe brały ciastka w zęby i zanosiły do maluchów, borsuki się nie pojawiły.
Pzdr
@kasprzyk, jenot super, gratulacje :), ptaszki świetne.
@piasbog, świetne foty ten nastroszony bomba, brawo :)
zgadzam się z nyny 3cie najlepsze :)
Bo z jenotami to musisz przynieść torcik bezowy od "sowy" ze świeczką na pierwszy miesiąc życia ;)
te jenoty to wyglądają na takie milusińskie łakomczuchy, fajnie wychodzą na zdjęciach
co prawda żurawia już zapuściłem w moim wątku, ale tu też się nada
Abir - tak blisko żurawi jeszcze nie byłem - gratuluję.
Jeszcze pomęczę trochę temat jenotów, wydaje mi się, że mam nad nimi większą kontrolę niż w zeszłym roku, jednak nie do końca rozgryzłem ich stosunek do mnie.
Po kilku dniach "polowań", ponownie nie doczekałem się borsuków - nie wyszły na ścieżkę, aczkolwiek miałem ponownie dziwną sytuację przed wczoraj - kiedy już wyszedłem z czatowni, rwałem trawę, wyłonił się jeden z nory, poszedłem po aparat i taką dokumentacyjną fotkę zrobiłem.
Ladne Jenoty, nawet bardzo.
pozdro
Borsuka gratuluję :)
Piękne te jenoty.
A portrecik borsukowy - świetny.
Gratulacje i pozdrowienia.
Jenoty po prostu świetne. Gratki
Jenoty świetne, pierwszego bym w galerii widział :)
Jenoty rewelacyjne. Borsuk tez niczego sobie.
śliczne futrzaki, świetnie uchwycone. gratuluję
Cała sera z batalionami świetna, piękny jest ten gatunek i ta kolorystyka samców. Super
Żurawie bardzo mi się podobają. Niesamowite, że tak blisko udało się je podejść.
Wspaniałe modele pokazujesz, wyglądają bardzo egzotycznie. Czekam na kolejne zdjęcia, zwłaszcza borsuka.
Pozdrawiam
Ktoś może miał jakieś doświadczenia z przenośną czatownią?
http://www.traperzy.pl/czatownia-dwuosobowa-p-13.html
i jeszcze filmik
http://www.youtube.com/watch?v=CMPziY68phs
Kilka osob z birdwatching ma i sobie chwali.
pozdro
Chimol, tutaj jest jeden co ma :
http://fotoptaki.art.pl/viewtopic.php?t=1538
Sam też zwróciłem uwagę na tą budę.
tu 3 x tańszy:wink:
http://allegro.pl/namiot-toaleta-wc-...222669345.html