Odp: Przejście z FF do m43
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jedni widzą fenomen pełnej klatki, inni widzą fenomen małej klatki. Śmieszne jest poczucie wyższości u każdej ze stron :)
A dla mnie najśmieszniejsze jest pisanie w każdej wypowiedzi że f=2.0 w jednym systemie bez ruchu pierścieniem przysłony zmienia się w f=4 w innym, to dopiero ignoranctwo smiechu warte.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
... było żółto, jest czerwono ... ale wciąż jakby namydlono :wink:
Jeśli tak, to może trzeba przemyć oczy? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W określeniu "mały obrazek" nie ma nic prześmiewczego
Jakiś bodajże rok temu natknąłem się na artykuł foto, który taktował o fotografii pod kontekstem formatów i wiecznej wojny tych z tego z tymi z tamtego :). Według autora powołującego się na swoją wiedzę w tym temacie historycznym nazwa "mały format" była taką własnie nazwą z lekka szyderczą/prześmiewcza i przypominało to obecne spory. No cóż technologia się zmienia ale jak widać wojenki zawsze są o podobne sprawy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
W zamierzchłych czasach "Talibowie" dużych formatów nazwali ten najmniejszy prześmiewczą i zgryźliwą nazwą "mały obrazek". Obecni "Talibowie" podnieśli jego rangę do "pełnej klatki". Dziwne koło zatoczyła historia upychając mały obrazek do pełnej klatki :)
Olej "talibanizm", liczy się ilość światła padającego na klatkę. No i wygoda noszenia :) No i jeszcze filozofia. Różnica między cyfrowym MF i FF tkwi w filozofii, a nie w milimetrach, ale to ciut wyższa szkoła jazdy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Różnica między cyfrowym MF i FF tkwi w filozofii, a nie w milimetrach, ale to ciut wyższa szkoła jazdy :)
Różnica między średnim formatem a małym obrazkiem to tkwi w centymetrach, a nie milimetrach :D
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:12 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
...liczy się ilość światła padającego na klatkę.
O cholera! Gdybym wiedział, to nie nakręcałbym dziś filtra ND :D
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Różnica między średnim formatem a małym obrazkiem to tkwi w centymetrach, a nie milimetrach :D
W cyfrowym mm/cm to jest pikuś. MF jest optymalizowany dla niskich czułości i obiektywów z centralną migawką, FF ma być uniwersalny, czyli rozwala MF na wysokim ISO/przegrywa na niskim i z centralną migawką lipa, potrzebne jest HSS. W temacie samej GO i ilości światła, to C 85/1,2 pokonuje MF. Po prostu różne bajki :)
---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post był o 22:20 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
...
O cholera! Gdybym wiedział, to nie nakręcałbym dziś filtra ND :D
Idę spać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Olej "talibanizm", liczy się ilość światła padającego
Uważaj, uważaj bo za jakiś czas mogę Cię za coś takiego posądzić o "Talibanizm" ;). Któryś z forumowiczów jakiś czas temu podesłał mi link do skonstruowanego na jakimś uniwerku pierwszego aparatu bez obiektywu (w obecnej formie). Działał na zasadzie rejestracji jakiegoś pasma fal niewidzialnych - zdjęcie było fatalnej jakości ale było i to w kolorze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Uważaj, uważaj bo za jakiś czas mogę Cię za coś takiego posądzić o "Talibanizm" ;). Któryś z forumowiczów jakiś czas temu podesłał mi link do skonstruowanego na jakimś uniwerku pierwszego aparatu bez obiektywu (w obecnej formie). Działał na zasadzie rejestracji jakiegoś pasma fal niewidzialnych - zdjęcie było fatalnej jakości ale było i to w kolorze :)
W d. mam to, raczej nie dożyję takiej rewolucji :(
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
W d. mam to, raczej nie dożyję takiej rewolucji :(
Masz jednego pewniaka w życiu, że dożyjesz swojej śmierci ale reszty to już być pewny nie możesz ;) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Masz jednego pewniaka w życiu, że dożyjesz swojej śmierci ale reszty to już być pewny nie możesz ;) :)
No właśnie, już jestem na tym etapie, że w d. mam futurystyczne wynalazki :)