To będziemy kupować 3 lub dla niektórych 4 edycję obiektywów z nowym mocowaniem??? :-) :-) :-) Milusio.
Wersja do druku
W bezlusterkowcach od jakiegoś czasu bardzo ciekawie się zrobiło. W systemach lustrzankowych zresztą też. Już nawet na kompakty nie wypada narzekać bo wiele z nich ma naprawdę spore możliwości.
Ech, nie zazdroszczę marketingowcom roboty, którzy muszą nas skutecznie przekonać że to właśnie ich produkt, ich system, ich oferta jest najlepsza.I że warto wyłożyć te X-kila złotych bo to super, hiper i ultra.... Nic to, że wciskając nam te dobra już wiedzą, że za góra dwa lata przestaną się one do czegokolwiek nadawać bo w ofercie pojawią się produkty super+, hiper-power i ultra 2...
Nie zazdroszczę marketingowcom....
Ale ten 40-150/2,8 to pewnie przez jakiś czas jeszcze będzie się sprzedawał sam... zwłaszcza jeśli uwzględnić to o czym nie wypada wprost pisać. Ech, co tu dużo mówić, sam się zastanawiam, zwłaszcza że po wizycie w serwisie w E-M5-tkę jakby nowe życie wstąpiło.
Panas "knuje" znowuż coś z Fuji w matrycach. Niedługo matryce przewyższą znacznie możliwości postrzegania ludzkiego oka (14EV dynamiki tonalnej bodajże):)
Tylko czy przez to zdjęcia będą lepsze ? pytanie retoryczne:)
Stopień ingerencji cyfrowej w oglądanych przeze mnie szkłach m w stosunku do szkieł ZD jest zadziwiający. Wygląda jakby cała pracę nad geometrią w większosci a tych pierwszych wykonywali programiści a nie specjaliści od szkła czy plastików.
te nowe szybkie szkła nalezy traktowac tyjko jak szybkie uzupełnienie starej szklarni jak się ją ma...
apz - wielki sceptycyzm przez Ciebie przemawia i jakoś niezrozumiale mi on kontrastuje z Twoim jeszcze nie tak dawnym entuzjazmem pod adresem olympusowego m4/3.
Widziałem porównanie ZD 12-60 z mZD 12-40, będzie test, sam zobaczysz.
Szybki AF i małość są faktem, wartość optyczna małych szkieł zwłaszcza tych szerokich już niestety mniej.
Ale to są dylematy posiadającego duże szkła z górnej półki. Nie warto się ich pozbywać za bezcen. Czy warto kupować? Tak o ile użytkownikownikowi zależy na wartości optycznej szkieł i nie przeszkadza rozmiar.
W innych przypadkach trzeba kupić małe szkiełka.