rzekł bym nawet że już w zasadzie jest Jedi, tylko nie zerknął w swój profil :P tylko formalności musi stać się zadość
Wersja do druku
A też się dołożyłem do "szczęścia" :-P
Szybko wydawaj pieniążki, tak trudno je utrzymać :mrgreen:
Jeżu kolczasty, Ty naprawdę wierzysz, że ta data ma wpływ na cokolwiek? :)
Tak już na marginesie - obiektywom za złotówkę nie patrzy się w przysłonę, ale oprócz tego, że jest dobry, to jest mocno niepraktyczny. Ileż można tym pstrykać detali? Ogniskowe powyżej eq. 50mm to więcej ''grafii'' niż ''foto'' w fotografii. Coś mam wrażenie, że za tą czterdziestką piątką puścił się owczy pęd (budżetowy).
themoth kupuj i głos chwałę marki i wspaniałego body jakim jest OM-D. Przede wszystkim ciesz się robieniem zdjęć i dziel się nimi tutaj na forum.
Wysłane z telefonu
jak się tutaj dostaje REPY za friko, to co ja bym miał za stopień jak bym się wykazał w końcu intelektem
ale dziękuję za punkty, choć to z drugiej strony trochę niesprawiedliwe dla tych którzy na Jedi harują kilka miesięcy
mam nadzieje że przynajmniej niektórzy się uśmiechają przy moich postach
kurcze, nie wiem czy to jakieś ustawienie, ale we wszystkich trybach (mowa o kółku nastaw) oprócz wideo aparat nieustannie szumi - tak jakbyjakiś wentylator pracował. dziwna sprawa, w żadnym innym penie tego nie miałem.
Ktoś może wie czy to jakieś ustawienie czy może $%^$#@@
eee tam... się nie zgodzę jak popatrzę na rozkład moich ogniskowych w LR to okolice 45mm są często oblegane.
Zwróć też uwagę, że to jasny obiektyw, który daje możliwość zrobienia takich zdjęć jakich kiedyś w Olympusie nie było tak łatwo zrobić
a teraz można. - portrety z małą płyciutką GO. Ludzie to lubią. jasny, mała głębia. 45 nie jest aż tak niepraktyczną ogniskową
z resztą ksiądz lubi kluski a organista Magdę :) Ja uwielbiam moje 9-18 a są judzi dla których tak szerokokątny obiektyw to bezużyteczne szkiełko...
No to widze, ze podazylem wydeptana juz sciezka! 2x5d+35L+85 na OM-D+12+25+45.
Tak zaczynam się przyglądać takim coraz to częściej widocznym ścieżkom i po prawdzie widzę, że więcej w tym buntu niż przemyślanego wyboru. Są dziedziny, gdzie mała matryca i równe obiektywy mają sens, ale nie jest to akurat... nazwijmy to: najczęściej uprawiany rodzaj fotografii komercyjnej :) Zmiany systemu to duże koszty, a w tym przypadku obawiam się, że zyskać można jedynie na wadze.
Być może masz rację, ale... ja nie jestem komercyjny :mrgreen:
Nie uważam się za fotografa a raczej pstrykacza - moja pierwsza lustrzanka przy sprzedaży miała ok. 50tyś. na liczniku, ostatnia nieco ponad 2... :lol:.
Pierwszy pen zrobił tyle w tydzień :mrgreen: - "fun" jaki mi daje rodzina mikro jest nie do zastąpienia nawet przez najlepsze lustrzanki.
A jakość zdjęć? Dla mnie wystarcza, że jest lepiej od Canona 7D... a jest, w przypadku OMD pod każdym względem jest.
Dlatego być może warto zostawić jedno body 5D i ze dwie stałki (niekoniecznie eLki, tańsze f/1,8 w zupełności wystarczą) jako back-up na rzadkie okazje specjalne, jeśli już się wdepnęło w ten system. A jako główne narzędzie jednak bezlusterkowiec. Myślę, że w moim przypadku takie rozwiązanie sprawdziłoby się świetnie. I wcale nie czuję się zbuntowany. Wręcz przeciwnie, czuję, że w końcu niczego nie muszę sobie udowadniać :)
Ja podążyłem ścieżką z 60D + 24-105L + 10-22 + 100L + 70-300L na OMD + kit + 20 + 45 + 40-150 + 75 (przed chwilą dotarł). W planie jeszcze kiedyś 12. Obrazek lepszy, ale decydujące znaczenie miał rozmiar i waga. Zmiany nie żałuję a pstrykam wyłącznie niekomercyjnie.
a tak z innej bajki, patrzę sobie w cennik i myślę....
czym się różni
E-M5 PREMIUM 1250 Kit Czarny z paskiem
od
E-M5 czarny + EZ-M1250 czarny + bełkot o baterii i ładowarce
ki Jedi pomoże?
...
no to na dokładkę
E-M5 1250 Premium Kit Czarny - poproszę
o Power nie napisałem ale chodziło mi właśnie o Power też,
przeczytałeś między wierszami
no dzięki... idę dalej studiować cennik
...
trzy pytanka, sorki że nie chce mi się szukać, ale wierzę że tak będzie szybciej?
1. czy E-M5 ma HDR - bo nie znalazłem żeby miał, czyli chyba raczej niema,
2. czy lampa do przypinania jest do każdego body, czy tylko w zestawach,
3. czy wizjer posiada czujnik zbliżeniowy, czy trzeba przełączać przyciskiem?
AD. 3. Jak bawiłem się OMD to pamiętam że wizjer miał czujnik zbliżeniowy
no tak, dziękuję za poświęcenie paru minut i odpowiedź na nurtujące mnie pytanka
@nyny: masz rację, trochę brzydko to ująłem i w ogóle nie napisałem, że oprócz szybciej zależy mi też na skutecznie.
-buźka-
Witam na forum,
właśnie czekam na mojego OMa :)
Dla zainteresowanych kupnem, może okazać się pomocną informacja, że od dwóch dni można kupować on-line w sklepie z planetą w nazwie. Aktualnie mają chyba najniższą dostępną cenę wśród sklepów objętych promocją z 45mm za 1zł. Więc nawet jak w sklepie w danym mieście nie ma, to można z dowolnego innego sklepu tej sieci zamówić do domu.
pozdr
z.