Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Witaj, tu nie chodzi o łączenie linek (bo, jak potrzeba, to i tak trzeba wiązać węzełki), ale o ich zakończenie, żeby się nie strzępiły. Końcówki linek na bazie polietylenu (np. dyneema), po prostu przypala się zapalniczką i się ładnie topi, dając trwałe zakończenie. Kevlar nie chce się palić, ani topić - dlatego wspomniałem o węzełkach - ale na końcach linek kevlarowych. Linki są zbyt cienkie na takie metalowe końcówki, ponadto taka końcówka trochę by przeszkadzała w użytkowaniu.
Ok. To tylko propozycja.
Ale nikt tu nie pisał o łączeniu tylko o zakańczaniu.
W rowerach też jest problem z zakańczaniem linek stalowych bo też się strzępią i do tego właśnie służą te aluminiowe "czopki".
Cytat:
Linki są zbyt cienkie na takie metalowe końcówki
Skoro są cieńsze niż 1mm to i patent z koszulkami termokurczliwymi się raczej się nie sprawdzi
ale z tego co się przed chwilą zorientowałem to raczej te linki będą za grube.
Byc moze epoxy o konsystencji plasteliny byla by odpowiednia. Jezeli tylko wlokna bylyby dobrze przemieszane w tej epoxy to sie juz takiej linki nie wyciagnie a koncowke mozna uformowac do ksztaltu i rozmiaru jaki bedzie pasowal do zastosowania. Wada to trzeba poczekac az epoxy stwardnieje.
Skow, Blueion - dzięki. Koszulki termokurczliwe z klejem są jednak OK, linka ma średnicę prawie 1,5 mm, a koszulka 3mm na zimno, po zagrzaniu schodzi do 1 mm wewnątrz . Nie wiem tylko, jak kupić kilkanaście (kilkadziesiąt) centymetrów bieżących takiej koszulki, bo wszędzie sprzedają na metry, najchętniej od 100 w górę:-(
Polecam sklepy i hurtownie elektryczne - takie dla instalatorów oraz sklepy z podzespołami elektronicznymi. Jak nie znajdziesz, to daj znać. Wiem gdzie mają coś takiego w Bydgoszczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Nie wiem tylko, jak kupić kilkanaście (kilkadziesiąt) centymetrów bieżących takiej koszulki, bo wszędzie sprzedają na metry, najchętniej od 100 w górę:-(
Oj tam, oj tam zaraz nie wiem
A TUTAJ?
Romku, co ja bym bez Ciebie zrobił? :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Skow, Blueion - dzięki. Koszulki termokurczliwe z klejem są jednak OK, linka ma średnicę prawie 1,5 mm, a koszulka 3mm na zimno, po zagrzaniu schodzi do 1 mm wewnątrz . Nie wiem tylko, jak kupić kilkanaście (kilkadziesiąt) centymetrów bieżących takiej koszulki, bo wszędzie sprzedają na metry, najchętniej od 100 w górę:-(
Conrad chyba na polske tez sprzedaje
http://www.conrad.de/ce/de/product/5...archDetail=005
No sprzedaje ,eureka,znalazlem,takie same.Ale ja to jestem bystry.Normalnie juz promieniuje ta bystroscia:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
http://www.conrad.pl/Rurka-termokurczliwa-Conrad-RPS3.htm?websale7=conrad&pi=542392&Ctx={ver/7/ver}{st/3ec/st}{cmd/0/cmd}{m/websale/m}{s/conrad/s}{l/01-aa/l}{sf/<s1>542392 - 62</s1>/sf}{p1/c8490ca321c4232fb4390ad0585bc6a0/p1}{md5/a9dfeb0619dcef159729d9420001e03b/md5}
Koniec lata. Miesiac temu bylo tak
a w ostatni weekend juz tylko wedkarze zostali :) na plazach. Szkoda ze wiatr byl za slaby na KAP.
Pozdrawiam.
Aaaale fajowa delta, nie mów że od Przemka :shock:
Tak na marginesie. Wątek zmienił dział na właściwy.