W tym kadrze nie zależy mi akurat na prostym morzu :)
Wersja do druku
W tym kadrze nie zależy mi akurat na prostym morzu :)
Gratuluję nowego członka rodziny :)
Jacku, ona jak i poprzednia będzie rezydować w psim raju czyli u moich Rodziców :)
Moja Pani postanowiła, że dziś zaczerpniemy Mocy z kamiennych kręgów w Odrach.
No i niestety dokonałem niewłaściwego doboru szkiełek. Zapiąłem 12-6o i zabrałem tele.. zamiast 9-18
Nijak nie udało mi się zrobić zdjęcia obejmującego cały duży krąg.
teren ten jest rezerwatem przyrody, oprócz kręgów i kurhanów interesujące (dla niektórych) moga być unikalne (endemiczne) gatunki porostów.
Uprzejmy pan kustosz (taki ma tytuł) wypożycza lupe do oglądania porostów.
W tle malowniczo szumi Wda.
Przyjemne miejsce na mały spacer po lesie z atrakcjami.
Trzeba było dwa pstryki złożyć w panoramę.
Podobne kręgi na Kaszubach oglądałem.
Fajne klimatyczne zdjęcia :)
Koło widokowe wróciło :)
Przeglądając ostatnie fotopstryki przypomniałem sobie, że nie wrzuciłem ani jednego ujęcia z Nocy Muzeów na Westerplatte.
Głowną atrakcją miała być projekcja filmowa zapowiedzi otwarcia Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku. Projekcja istotnie była, zrobiona z rozmachem, ale nieco rozczarowująca-przeszło połowę projekcji zajeły ujęcia wybranych eksponatów, które znajda się w ekspozycji.
Dalej już było ciekawie.
Była kuchnia polowa z grochówką, ale najciekawiej było w niesamowicie podświetlonych ruinach koszar, gdzie opowiadano o stanowisku strzeleckim oraz subtelnościach opieki medycznej na polu walki w trakcie II WS.|
W kolejności 3 ( z kolorowym podświetleniem) oraz 8 ( kuchnia polowa, jako że j przed obiadem ;-) ) Pozdrawiam
W ten weekend w Gdańsku dzieje się wiele rzeczy, jedno z niewątpliwych wydarzeń to otwarcie Pomorskiej Kolei Metropolitalnej. Podobno jest to pierwsza od 40 lat całkowicie nowa linia kolejowa w Polsce.
Aczkolwiek jest bezpośrednim następcą kolei kokoszkowskiej - Kolej Kokoszkowską budowano w latach 1911-1914. Linia z Kokoszek do Wrzeszcza wiodła przez Kiełpinek, Jasień, Brętowo i Strzyżę. Szlak został zbudowany głównie z myślą o przewożeniu towarów budowlanych do rozwijającego się wówczas dynamicznie Gdańska.
Wiadukty zostały zburzone podczas II WS i od tego czasu nasypami wiódł atrakcyjny szlak turystyczny.
Główny piknik odbywa się na przystankach Strzyża i Lotnisko- dziś przejazdy są darmowe, ale trzeba mieć bilet, kolejka po bilety w dniu wczorajszym to ponoc dwie godziny oczekiwania.
Jako że jedna ze stacji jest w pobliżu mojego domu, spróbowałem sfotografować kolejkę retro jeżdżąca w dniu dzisiejszym trasą PKM.
Na końcu lokomotywa spalinowa należąca do LOTOSU.
Jak widać trasa nie jest zelektryfikowana/
Super, pierwsza jaskółka w tunelu, teraz odbudować przedwojenny łącznik pod Warszawą i może będę do Was jeździł krócej jak w 5 godzin....http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa..._dla_nich.html
Kolejny szlak to nowa linia do Zakopanego od strony wschodniej i w Tatry nie trzeba będzie jechać całego niemal dnia dolinami Skawy i Raby...http://www.portalsamorzadowy.pl/gosp...ego,68889.html
Dla decydentów odwagi.
Bo na razie to na szynach buduje się tylko metro i tramwaje w metropoliach.
Fajne zdjęcia stacyjne, kolejka też przednia. Szkoda, że nie z bliższa.