kurcze, ruł ulubionych nie widze w odbiciu..., ale to moze zaleta weekendu:lol:
troszke mi lampa stojaca nie pasi, ale to oczywiscie rzecz gustu.
Wersja do druku
kurcze, ruł ulubionych nie widze w odbiciu..., ale to moze zaleta weekendu:lol:
troszke mi lampa stojaca nie pasi, ale to oczywiscie rzecz gustu.
Pewnie gdyby nie ta lampa, nie zrobiłbym tej fotki :wink:
Fajne odbicie, trzeba było ten słupek (lampę?) usunąć. :cool:
Calkiem fajne to odbicie Helmuth, gdyby nie ten slup jak juz wczesniej slusznie zauwazono.
Nie mogles zrobic jakiejs sztuczki i sie go pozbyc...:wink:
Powtórzę to, co już pisałemTa lampa ma tam być :wink:Cytat:
Pewnie gdyby nie ta lampa, nie zrobiłbym tej fotki :wink:
Pytanie tylko czy właśnie w tym miejscu. Może z lewej strony bardziej odcinałby się od samego odbicia? :roll:
Nieloty? O jakich ptakach myślisz? :roll:
Lampa nielot, nowy gatunek :mrgreen:
bardzo fajne zdjecie
kapitalny pomysl aby sfotografowac jeden obiekt tak aby pokazac odbicie innego
musze poszukac sobie czegos takiego w Poznaniu i powalczyc po patrzac na Twoje zdjecie mozna osiagnac ciekawy efekt
ciekawe czy dalo by sie zrobic to samo zdjecie przy ciut pozniejszej godzinie , wydaje mi sie ze gdyby bylo ciemniej to ta lapma bardziej by zdobila kadr no i odbity budynek w szkle bylby ciekawiej oswietlony (mam na mysli zapalone swiatla w oknach itp)
tylko nie wiem czy dalo by sie zbalansowac korzysci z wiekszej gry swiatlem z wada tego ze swiatla bylo by mniej
ciesze sie ze pomysl sie spodobal i ze moglem zrewanzowac sie za podpowiedzi z pionow i poziomow przy okazji moich golabkow na moscie ;-)
patrzac na Twoje zdjecia masz "dostep" do sporej liczby ciekawych budynkow wiec mysle ze niebawem zobaczymy jakies nocne odbicia
generalnie podoba mi sie pomysl fotografii odbitej albo tak jak jeden kolega z forum zrobil zdjecie makro kwiatka gdzie na platku byla kropla wody w ktorej bylo widac caly kwiatek
wlasnie w tej fotografi mi sie to podoba ze mamy jakby zdjecie w zdjeciu
i w pierwszej chwili patrzymy na glowny obiekt a po ulamku sekundy widzimy w nim jakby drugie zdjecie
jak znajde cos "szklanego" w Poznaniu tez postaram sie powalczyc z tematem bo widze ze mozna osiagnac ciekawe efekty
Mi się ostatnie podoba! I nic o lampie nie mówię :???::wink:
A może jeszcze masz jakieś inne ujęcie?
No, i czekam na nocne odbicia :grin:
Kolorowa opcja bardziej do gustu mi przypadła.
Kolor, zdecydowanie kolor :grin:
Dla mnie rowniez B&W bardziej pasuje.
B&W:grin:
a tak przy okazji jak juz rozmawiamy o tych odbiciach i pomyslach na fotki
dzisiaj wieczorem splodzilem kilka fotek ze statywu
ustawilem dlugi czas ok 10s i w czasie robienia zdjecia delikatnie ze stala predkoscia zmienilem ustawienie ogniskowej z 12 na 60 mm
wyszedl ciekawy efekt
czy moze bawiles sie Helmuth w takie cos ?
ja postaram sie jutro wrzucic gdzies jedna taka fotke , i ciekawy jestem co o tym sadzisz oraz co inni forumowicze mysla o takim czyms
ciekawe efekty wychodza tez przy dluzszych czasach o zmroku z ostroscia ustawiona odwrotnie niz powinna czyli zamiast prawidlowo nieskonczonosc to ustawiamy na 25 cm , bardzo ciekawie wtedy wygladaja swiatla
ew czy moge pokazac je w twoim watku ? latwiej bylo by dyskutowac
To efekt znany pod nazwą "zoomowanie". Ja się w to nie bawiłem (jeszcze ;))
Myślę, że to nienajlepszy pomysł.
Do mojego wątku nie wszyscy zaglądają, niektórzy pewnie wręcz omijają :-P
Załóż wątek o takiej obróbcę w dziale np "Porady dotyczące fotografii ", na pewno wiele osób tam zajrzy i wypowie się na temat tej techniki.
Jak dla mnie, za bardzo w kierunku HDR-u.
Moje zdjęcie to jest HDR (z jednego kadru różnie wywołanego), tylko że w wersji "soft".
No właśnie! Ja też :-P
mnie nadal helmuth`owa kolorowa :)
Kurcze.. czuje sie rozerwany pomiedzy trzema wersjami....
Ale juz wiem !!!
Poprosze wersje Mirka w B&W !
Bez ludkow wyglada na jakis ladny rendering :)
No to masz problem, jak już się poskładasz to wpadnij :grin:No to nieśmiało podrzucam :-P
Nie myślałem, że to takie trudne. Budynek, w którym miałem ładne odbicie w dzień, po zmierzchu wygląda zupełnie inaczej. Pojawiają się światła wewnątrz, które powodują. że nie widać odbicia. Okazuje się, że trzeba znajdować odpowiedni budynek wieczorem i tu dodatkowa trudność: na znalezienie i sfotografowanie jest niewiele czasu. Szybko robi się za ciemne niebo. Nie ma czasu na zmianę miejsca. Trzeba znaleźć potencjalne miejsce, o odpowiedniej porze przyjść następnym razem i modlić się, żeby nie pojawiło się nowe oświetlenie wewnątrz które "zawali" całe zdjęcie :grin:.
Tu, ten sam budynek co w poście 2960
No sama nie wiem. Nocne odbicia to trudne wyzwanie, chociaz dla ciebie Helmuth nie na dlugo zapewne :wink:
W przypadku tej fotki dzienna wersja bardziej mi sie podoba.
W nocnej za duzo mocnych swiatel na pierwszym pietrze.
To pewnie wina jakiegos prezesa ktory flirtuje z sekretarka po nocach :mrgreen:
Światła latarń, cienie ludzi przedmiotów- to bardziej by do mnie przemawiało, wziąłeś na warsztat trudny temat :)
Może wygooglować plany budynku? Albo ruski granacik do sterowni? Albo jak ten ten od szklanej pułapki - zdemolować połowę, reszta się wygasi sama ? A psiarnia i strażacy zapewnią niebiesko -pomarańczową iluminację.
Pozdrawiam AP.
PS. Fotka mi się podoba... Nawet taka jak jest.
Niełatwo znaleźć odpowiedni budynek (odpowiednia elewacja, słabe lub w ogóle brak oświetlenia wewnątrz) w pobliżu tego, którego odbicie chciałbym sfotografować. Ważna jest również możliwość podejścia do tego budynku tak, aby całe odbicie mieściło się w elewacji i jeszcze dało się "złapać" w kadrze. Na razie wychodzi mi, że muszę podejść blisko szyby (wtedy odbicie nie mieści mi się w kadrze) albo stanąć na środku ulicy pełnej pędzących samochodów :-P.
Wybrałem sobie wielki budynek se szklaną elewacją. Wydawał mi się idealny- gdzieś powinienem złapać odpowiednie odbicie :)
Niestety po dokładniejszym obejrzeniu okazało się, że idealnie płaska, szklana elewacja jest od ok. 5-go piętra :mrgreen:
Fotki prezentujace budynki ze szklaną elewacją cool.
dobre foty, z większym naciskiem na ostatnie
pzdro
to drugie zdjecie bardzo klimatyczne
idealnie by bylo gdyby cala elewacja byla rowno oszklona
moze zrobmy liste takich szklanych budynkow co by kazdy mogl
poprobowac
jako dodatek lokalizacja kabla zasilajacego zeby zniwelowac zbedne
oswietlenie
a tak serio bardzo ladne te odbite fotki
Jeszcze z prób przy tym budynku
Ten kadr rowniez ladny.