mam jeszcze jakby nie bylo 9-18 ale tu juz ciemno troszke
Wersja do druku
mam jeszcze jakby nie bylo 9-18 ale tu juz ciemno troszke
Zamieszczę swój problem tutaj, bo problem dotyczy właściwie dekielka od tego obiektywu.
Mianowicie, stało mi się coś takiego co załączam na obrazku podczas zakładania dekielka na obiektyw. Zgłosić to na gwarancji? Nigdy wcześniej nie spotkałem się z problemem żeby rozpadł się dekielek...
Zgubiłem jedną sprężynę, dotnę sobie z jakiegoś długopisu następnie porządnie skleję, naprawa jednak nie przerasta moich możliwości manualnych ; ) teraz jak się rozpadnie to przynajmniej będzie z mojej winy, a i korzystniej dla środowiska będzie naprawić niż wymieniać ; ) Wygląda na to że się tylko rozkleił, nigdzie nic nie jest spękane ani nic.
Też kiedyś mnie to spotkało, nawet nie wiem jak to się stało - może usiadłem na niego czy coś w tym rodzaju :roll:. Kropelka rozwiązała problem :grin:
Witajcie, mam 20mm czy opyla się zrobić wymianę na 12-40..?
Jednym się "opyla", a innym nie. Recz gustu.
Jak to wygląda z punktu widzenia optyki?
Gdyby robić zdjęcia tylko na ogniskowej 20 mm, to by nie opłacało się zmieniać na zooma. Stałki zazwyczaj mają lepszą jakość/rozdzielczość.
Nie wspominając już o tym, że 20 jest też jaśniejsza.
12-40/2.8 kupiłem dla wygody, oraz dlatego, że ma wystarczającą dla mnie jakość.