Dokładnie musi to robić automatycznie, co widać na Twoich zdjęciach - bo nie wierzę żeby obiektyw o takim zakresie ogniskowych i jasności, przy takim małym rozmiarze i cenie był konstrukcją tak wybitną.
Wersja do druku
Dokładnie musi to robić automatycznie, co widać na Twoich zdjęciach - bo nie wierzę żeby obiektyw o takim zakresie ogniskowych i jasności, przy takim małym rozmiarze i cenie był konstrukcją tak wybitną.
Być może tak właśnie jest bo ja też po pierwszych "zabawach" aparatem byłem w szoku. Nie spodziewałem się, że takie małe cuś może generować tak dobry obraz. Całe życie praktycznie siedziałem na lustrach z małym "incydentem" w postaci Konica-Minolta Z3 w 2005 roku. Już opinie i testy czytane przed zakupem dobrze mu wróżyły a rzeczywistość pokazała, że jest nawet lepiej :). Dlatego zaraz potem zakupiłem już dla siebie XZ-2.
Wcale bym się nie obraził jakby Olek wypuścił firmware z możliwością takiej korekty dla XZ-2.
AC nie jest jakaś monstrualna, ale na szerokim kącie czasem potrafi być widoczna.
Pewnie takiej aktualizacji nie będzie, żeby nie podkopać przyszłych modeli, wyposażonych w nowszy procesor, ale pomarzyć zasze można.
Zapraszam więc do analizy:
https://app.box.com/s/1ulxjs7xzek1w04vej7n - XZ10 na szerokim kącie z przymkniętą przysłoną 1.8->2.0->2.8->4.0->5.6, RAW i JPG. Paczka samorozpakowująca się ZIP, 114MB.
Ja to bym bardzo chciał, żeby poprawili tego babola co zrobili przy czasie BULB bo niby jest ale bezużyteczny całkowicie. Nie wyobrażam sobie trzymać spust migawki przez nawet 1 minutę a co dopiero dłużej. No i drugiego babola z panoramami też powinni poprawić. Reszty na pewno nie poprawią w sofcie bo i tak przesłodzili nieźle w XZ-2 :).Cytat:
Wcale bym się nie obraził jakby Olek wypuścił firmware z możliwością takiej korekty dla XZ-2.
Przez ostatni tydzień "męczyłem" XZ-2 na wyjeździe. Jest kilka rzeczy, które bym poprawił ale generalnie aparat bardzo na plus. W każdym razie tam gdzie byłem sprawdził się super bo lustrzanki bym ze sobą nie dźwigał.
Dobrze, że wcześniej poczytałem forum bo sprzęt trochę mnie zaskoczył - przy f8.0 i ISO 100 czasy były krótsze niż 1/2000 więc zdjęcia zaczęły wychodzić prześwietlone. Dopiero włączenie filtra szarego pomogło zjechać z czasami do rozsądniejszego poziomu.
Przykładowa fotka w trybie A z automatycznym balansem bieli:
Fajne fajne, gdzie to dokładnie?
pozdrawiam
Widok z Kronplatz/Plan de Corones
a już myślałem że nasze Taterki
Zdjęcie piękne. Też myślałem, że to nasze Tatry :). Niestety czas 1/2000 sekundy to troszkę za mało i całe szczęście, że Oly postanowił zastosować filtr ND bo robienie zdjęć w słoneczne dni byłoby bez niego raczej problematyczne. Mnie też możliwości tak małego aparatu a zwłaszcza matrycy zaskoczyły bardzo pozytywnie.
Jak ustawic ten aparat żeby trzymał się czasów 60-80 i stałej przysłony 4.0 z auto ISO i odbieraniem filtra nd? W żaden sposób nie mogę tego osiągnąć...