A ja nadal zachwycam się zarówno OMD jak i X-E1. Leica też mi się podoba ale ja to nawet do salonu Apple mam stres wejść ;-)
Wersja do druku
A ja nadal zachwycam się zarówno OMD jak i X-E1. Leica też mi się podoba ale ja to nawet do salonu Apple mam stres wejść ;-)
Ty jesteś pozytywnym wyjątkiem :)
Wiesz, Panasonic (firma) ma rozległy asortyment to i sklep też. Akurat ten sklep uważam za całkiem "spoko". Kupowałem u nich, elastyczni co do cen, oferta właściwie pełna, obsługa kompetentna...
Sprzedaż na Allegro ujmą nie jest , to raczej wybieg marketingowy żeby "zaistnieć w sieci". Wydaje mi się że oni się po prostu nie pozycjonują w porównywarkach (być może nie wszyscy mają świadomość że porównywarki to spory biznes i dosyć kosztowny dla sklepów) a jakoś w sieci zaistnieć trzeba.
Wiesz, chyba byłoby co najmniej nierozsądne, gdybyś całkiem niezły korpus wymieniał po pół roku na być może trochę lepszy. Ale zauważ że jest tu wiele osób które jedzie jeszcze na pierwszych bezlusterkowcach czy wręcz dopiero się zastanawia nad wejściem w taki system.
Moim zdaniem OMD fajny jest ale X-E1 też ma w sobie coś ciekawego. Na "papierze" kusi lepszymi parametrami... W praniu (m.in. testy optyki u Optycznych) już nie zawsze jest tak cudownie...
Nie uwzglednia tego w wypadku zadnego aparatu - i nie widzialem jeszcze testu ktory by to pokazywal. Dlatego prawdziwym testem ISO bedzie dla mnie test w ktorym porowna sie kilka aparatow w identycznych warunkach i wtedy bedzie mozna piac nad wysokim ISO - albo i nie
Każdy test robiony na jpegach prostu z puchy to pokaże, bo iso kalibrowane jest pod jpegi. Test na rawach wołanych w dołączonym do aparatu sofcie tak samo, bo taki soft podciąga ekspozycję automatycznie. To samo robi Lightroom.
Zrób któregoś dnia mały eksperyment: wywołaj jakiegoś rawa z OM-D w Lightroomie lub Olympus Viewerze i porównaj do tego samego rawa wywołanego DCRawem. Będzie niespodzianka :)
Pierwsza wideo recenzja:
http://www.youtube.com/watch?v=LZF03_awcww
Mam pytanie do znawców tematu. Biorąc pod uwage matryce X-E1 i OMD czy można w jakiś prosty sposób obliczyć jaki jest odpowiednik na przykład obiektywu z jasnością 2.8 w formacie X dla formatu m4/3?
Jasność pozostaje taka sama, nie ma tutaj żadnych odpowiedników. Co najwyżej można policzyć, dla jakich przysłon oba systemy uzyskają taką samą GO. Jeśli dla APS-C będzie to f/2,8, to w m4/3 powinno być około f/2,2.