Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
...Natomiast ażeby zwijacz nie ciągnął w górę, zastosować można pas pod siedzenie, jak w windzie
taterniczej, połączony z pasem naramiennym.
Pozdrawiam
Ale zwijacz tego typu ma nieco niefortunny kształt, żeby łatwo dawał się przytraczać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Ale zwijacz tego typu ma nieco niefortunny kształt, żeby łatwo dawał się przytraczać.
Myślę,że uda mi się ten problem rozwiązać robiąc połączenie pasa wędkarskiego z winda taterniczą.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Cytat:
linka jest faktycznie kevlarowa, ale ujawniła się pewna wada tego materiału - na wszystkich końcówkach trzeba wiązać węzełki, bo nie chcą się stopić płomieniem.
Spróbuj złożyć koszulki termokurczliwe. Ja to zrobię, jeżeli nie będą się zsuwać będzie ok.
Nie wiem jak grube są Wasze linki ale w sklepach rowerowych można kupić aluminiowe końcówki do zaciskania na linki stalowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Nie wiem jak grube są Wasze linki ale w sklepach rowerowych można kupić aluminiowe końcówki do zaciskania na linki stalowe.
Nie spotkałem się do tej pory z techniką łączenia lin kevlarowych ani syntetycznych za pomocą zacisków metalowych.
Widocznie jest to związane ze niewspółgraniem materiałowym.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Co złego jest w węzłach ?
każdy węzeł zmniejsza wytrzymałość liny ale ta lina i tak ma duży zapas wytrzymałości
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Witaj, tu nie chodzi o łączenie linek (bo, jak potrzeba, to i tak trzeba wiązać węzełki), ale o ich zakończenie, żeby się nie strzępiły. Końcówki linek na bazie polietylenu (np. dyneema), po prostu przypala się zapalniczką i się ładnie topi, dając trwałe zakończenie. Kevlar nie chce się palić, ani topić - dlatego wspomniałem o węzełkach - ale na końcach linek kevlarowych. Linki są zbyt cienkie na takie metalowe końcówki, ponadto taka końcówka trochę by przeszkadzała w użytkowaniu.
A takie koszulki plasikowe co sie podgrzewa zapalniczka i sie zaciskaja pod wplywem ciepla.Elektryki samochodowe wiedza o co mi chodzi napewno.
Mirku, właśnie w tym rzecz, a Muminek mnie oświecił, że istnieja takie, co nie tylko się zaciskają, ale dodatkowo przyklejają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Mirku, właśnie w tym rzecz, a Muminek mnie oświecił, że istnieja takie, co nie tylko się zaciskają, ale dodatkowo przyklejają.
Opaska przeszywana stosowana w żeglarstwie była by sposobem na sygnalizowany problem.
Ciekawe, czy jest klej do kevlaru ? Można by było końcówki zatapiać.
Pozdrawiam