Odp: No to się zacznie...krytyka mile widziana :)
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
.... spróbuj popatrzeć na te zdjęcia (ułożone zresztą chronologicznie) jako na spacer śladami kadrów które nie uwiecznione znikną bezpowrotnie.
Tak traktuję fotografię, jako ślad, migawkę z jakiegoś momętu życia, miejsca w którym jestem. Żadne z tych zdjęć nie jest ustawiane, "oszukane".
Biorę co jest, patrzę i szukam tegj jednej chwili.
Widzisz.Tu gdzies po drodze popelniles blad.Jesli juz naklaniasz widza pod jakim katem ma gadac z fotkami to jest niedobrze.
Jest prosta zasada.Ty wstawiasz,foty gadaja,widz z nimi dyskutuje.Jesli fota nie zagada to ty jako autor nie prubuj jej tlumaczyc.Z tego chleba juz nie bedzie.Co najwyzej zakalec.
Dawaj nastepne.
Ja tak od siebie bo też początkujący. Byłem w różnych dziwnych i ciekawych miejscach na świecie i oczywiście robiłem tam (chyba jak każdy) zdjęcia. Teraz gdy przeglądam je to z chęcią cofnął bym czas - fotki są wspaniałym wspomnieniem z wyjazdów i to tyle w temacie. Po zdobyciu odrobiny wiedzy o fotografii najchętniej wywalił bym ten cały dorobek na śmietnik - krzywe, walące się domy bez ładu i składu, horyzonty wyglądające jak równia pochyła, brak jakiekolwiek dbałości o kadr i kompozycję, ot takie pstryki turysty z małpką w ręku.
Teraz robię mniej zdjęć, ale zanim nacisnę spust migawki staram się przez chwilę pomyśleć. Jak już wszytko jest do bani to po prostu odpuszczam, albo potem mozolnie w trakcie obróbki naprawiam to co jest możliwe do naprawienia i zachowuję fotkę tylko dla siebie. Masz ciekawe miejscówki, więc staraj się je ciekawie pokazać. Wiem że to trudne, ale nikt nie mówił że będzie łatwo. :mrgreen:
Pozdrawiam:
Bez złośliwości i podtekstów - Tadzik :wink:
3 załącznik(ów)
Hmmm...długo zastanawiałem się nad tym o czym piszecie, na początku oczywiście człek buntuje się, bo to niesprawiedliwe, bo nikt go nie rozumie itp.
Przeczekałem jednak falę buntu :D ponoć emocję gaszą kaganek rozumu.
Jeśli przejrzycie wcześniejsze moje zdjęcia okaże się że ja chyba nie potrafię inaczej, w sensie ilości zdjęć pokazujących konkretne miejsce. Krążąc z aparatem podoba, fascynuje mnie tak wiele różnych rzeczy że nie sposób oprzeć się i nie spróbować pokazać ich tak jak ja je widzę. Zdjęcia architektury zdecydowanie nie pokazują emocji. Tego co fotografujący czuje robiąc dane zdjęcie. I tutaj pies jest pogrzebany...ok nie zanudzam.
Dzisiaj ostatnie ze zdjęć choć nie samego Zamościa a zwierzaków z ogrodu zoologicznego w Zamościu:
22.Załącznik 69972 23.Załącznik 69973 24.Załącznik 69974
acidmk, dam Ci radę.
Kup sobie taką czarną taśmę izolacyjną do elektryki i zaklej pierścień zooma w 12-60 na 12mm i rób zdjęcia jakiś czas.
Potem zrób to np na 17mm.
Potem na 25mm.
A na koniec na 60mm.
Zobaczysz, ze po 1/2 roku będziesz robił o wiele lepsze fotki. A na pewno bardziej świadomie bedziesz używał poszczególnych ogniskowych.
PS
Dlaczego taką taśmę a nie inną:
1. Jest wytrzymała
2. Czarna będzie się dobrze komponować z obiektywem.
3. Nie zostawia kleju na gumie, czyli nie pobrudzi obiektywu.
Rób zdjęcia i nie przejmuj się. Jak już je "wywołasz" obejżyj na dużym monitorze i porównaj do innych dobrych zdjęć widzianych np w sieci. Za jakiś czas zaczniesz selekcjonowac i zwracać uwagę na rzeczy które do tej pory wogóle Cię nie obchodziły. Ja tak robię i zaczyna to przynosić (powoli) jakieś efekty :)
5 załącznik(ów)
Witajcie,
Dzięki za ostatnie rady i porady :D
Dzisiaj jesienne zdjęcia, tak jak radził tymczasowy_ ze stałą ogniskową. Wybrałem moją ulubioną czyli 50 :P
1.Załącznik 74401 2.Załącznik 74400 3.Załącznik 74399 4.Załącznik 74402 5.Załącznik 74403
Jak dla mnie trojeczka i czworeczka :-)
Jak ja lubię takie klimaty, zdecydowanie nr 3 :)
3 i 5 ze względu na kompozycję - podoba mi się.
Waruga, Mysikrolik , MeWash Bardzo dziękuję za wizytę i komentarze :D